Integrovaný záchranný systém

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informace o přípravě Rámcové smlouvy o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby mezi ČR a SRN.
Advertisements

Asociace bezpečnostních poradců
pplk. Ing. Rudolf Konečný HZS Moravskoslezského kraje
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
Mezinárodní spolupráce České republiky v oblasti vodního hospodářství
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Spolupráce Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje s dobrovolníky nestátních neziskových organizací Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje mjr.
Spolupráce mezi daňovými správami
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
5. března 2015 TISKOVÁ KONFERENCE. Co je KOBRA? -Nemá vlastní budovy, -nemá zaměstnance, -nemá dokonce ani korespondenční adresu, protože není institucí,
12.1 Mimořádné události, IZS
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
MONIS Monitorovací služby veřejné správy ČR
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Shrnutí programu IS INTERREG III A ČR–Polsko ve Slezském vojvodství Závěrečná konference Interreg III A ČR – Polsko 2004 – , Olomouc Seminář.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
1 Komunikace VZ s operačním střediskem. 2 Při komunikaci mezi VZ a OPIS je nutné vycházet ze zásad, které jsou uvedeny ve vyhlášce č.247/2001 a č.328/2001.
Mezinárodní spolupráce Informace o změnách v systému sociálních služeb a o zahraniční spolupráci Kraje Vysočina.
Regionální konference Zlínského kraje Univerzita Tomáše Bati, Zlín, Příprava operačního programu přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská.
Krizová krevní politika ČR. V České republice je problematika zajištění dodávek transfuzních přípravků řešena ve spolupráci resortů zdravotnictví a obrany.
Krajský Akční Plán rozvoje vzdělávání 11. prosince 2015.
INTEGROVANÉ BEZPEČNOSTNÍ CENTRUM krok k bezpečnému regionu Ing. Evžen Tošenovský Dr. h. c. hejtman Moravskoslezského kraje.
Roční zpráva o stavu požární ochrany Kraje Vysočina za rok 2014.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ÚTVAR ODHALOVÁNÍ KORUPCE A FINANČNÍ KRIMINALITY Vyhodnocení činnosti za rok 2014 Praha,
Činnost základních složek IZS při řešení následků radiační havárie v zóně havarijního plánování mjr. Mgr. Štěpán Kavan Hasičský záchranný sbor Jihočeského.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
International Committee of the Blue Shield (ICBS) M Mezinárodní komitét Modrého štítu mezinárodní nevládní organizace afilovaná k UNESCO.
Národní základna humanitární pomoci Logo vaší společnosti vložíte na snímek následujícím způsobem: V nabídce Vložit vyberte příkaz Obrázek. Najděte soubor.
Zase přijdou povodně, kdo nám pomůže? Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Klauzule solidarity, koordinace.
2. února 2016 TISKOVÁ KONFERENCE. Co je KOBRA? -Nemá vlastní budovy, -nemá zaměstnance, -nemá dokonce ani korespondenční adresu, protože není institucí,
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Havarijní plán kraje.
Humanitární pomoc - HZS ČR
ČINNOST PANELU HO ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2016
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Požární ochrana v obcích
Výročná konferencia k Operačnému programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007 – listopad 2009, Bořetice.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Projekt Plzeňský kraj - bezpečný kraj
Mezinárodní spolupráce
Dotace Olomouckého kraje v roce 2017
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
Program spolupráce SN – CZ
Příprava občanů k obraně státu …
Transkript prezentace:

Integrovaný záchranný systém Mezinárodní spolupráce a poskytování pomoci do zahraničí pplk. Ing. Luděk Prudil MV-generální ředitelství HZS ČR

Smlouvy o „katastrofách a velkých haváriích“ MV převzalo úkol v roce 1995 od MO Vytvořena směrnice pro jednání a zahájena expertní jednání Sjednány mezistátní smlouvy s Polskem, Slovenskem, Rakouskem, Německem a Maďarskem Ratifikační proces ukončen v roce 2003

Smlouva mezi Českou republikou a Rakouskou republikou o vzájemné pomoci při katastrofách nebo velkých haváriích Smlouva vstoupila v platnost 1. listopadu 2000. Smlouva mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o spolupráci a vzájemné pomoci při mimořádných událostech Smlouva vstoupila v platnost 12. prosince 2000. Smlouva mezi Českou republikou a Maďarskou republikou o spolupráci a vzájemné pomoci při katastrofách a závažných haváriích Smlouva vstoupila v platnost 21. března 2001.

Smlouva mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo o vzájemné pomoci při katastrofách a velkých haváriích Smlouva vstoupila v platnost 1. ledna 2003. Smlouva mezi Českou republikou a Polskou republikou o spolupráci a vzájemné pomoci při katastrofách, živelních pohromách a jiných mimořádných událostech s Polskem Smlouva vstoupila v platnost 16. srpna 2003.

Další mezinárodní smlouvy nebo dohody smlouvy o spolupráci v hraničních otázkách, o režimu na společných státních hranicích, apod., smlouvy o přeshraniční spolupráci, smlouvy o malém pohraničním styku, jiné.

Zákony o HZS ČR a o IZS HZS ČR je oprávněn spolupracovat se zahraničními subjekty a sjednávat s nimi dohody, 5 MV rozhoduje v dohodě s MZV o zapojování do mezinárodních záchranných operacích a poskytování humanitární pomoci do zahraničí, krajský úřad uzavírá s příslušným celkem sousedního státu dohodu, Další podrobnosti upravuje nařízení vlády č. 463/2000 Sb.

Poskytování pomoci Základní druhy pomoci: státní, přeshraniční, nestátní (nevládní organizace).

Základní oblasti spolupráce Poskytování pomoci živelní pohromy havárie požáry terorismus Spolupráce v ostatních oblastech výměna informací analýzy plánování příprava vzdělávání apod.

Poskytování pomoci Základní formy poskytování pomoci: záchranářská, materiální, finanční, vyslání odborníků, poskytnutí informací, kombinovaná pomoc.

Poskytování pomoci Základní principy poskytování pomoci: pomoc na základě žádosti kompetentního orgánu, rychlé a zjednodušené překračování státních hranic, pro zahraničí bezplatná pomoc, řešení právních stránek – škody, zranění, apod.

Podrobnosti poskytování pomoci technická ujednání mezi MV, metodiky spolupráce jednotek PO (Polsko, Slovensko), pravidla spolupráce, dohody mezi HZS krajů a partnerem v zahraničí, dohody hetmanů a jejich partnerů v zahraničí (připravuje se).

Metodika spolupráce s Polskem

Metodika spolupráce se Slovenskem

Vzory formulářů (Rakousko) - informace o sirénách

Vzory formulářů (Rakousko) - ohlašovací

Vzory formulářů (Rakousko) - žádost o pomoc

Přehled státní pomoci za pol. 2004 Francie záplavy záchr. pomoc Írán zemětřesení záchr. + mat. pomoc KLDR pomoc zdravotnictví mat. pomoc Maroko zemětřesení mat. pomoc Afghánistán uprchlíci fin. pomoc Madagaskar hurikán fin. pomoc KLDR srážka vlaků mat. pomoc. 31,752 mil. Kč z celkové přidělené částky 52 mil. Kč

Další formy spolupráce Výměna zkušeností a informací, setkání vrcholných představitelů, odborníků i členů jednotek, Stáže odborníků, styční důstojníci, specialisté, operační důstojníci apod. Příprava na poskytování pomoci, analýza rizik v blízkosti hranic, tvorba společných poplachových plánů, vytváření přehraničních informačních a varovacích systémů, tísňové volání 112, společná cvičení.

Další formy spolupráce Spolupráce škol výměnné pobyty studentů a učitelů, Řešení konkrétních projektů (např. v rámci INTEREG) řešení předcházení a likvidace požárů v nepřístupných pohraničních oblastech, předcházení a řešení povodní přesahujících hranice, společný postup při řešení závažných havárií zejména s výskytem nebezpečných látek, společné řešení dopravních nehod v souvislosti rozvojem turismu a dopravy v blízkosti hranic. Sportovní soutěže

Důvody pro mezinárodní spolupráci mimořádné události neznají hranice, hranice států v EU pozbývají dřívější význam, technické vybavení a taktické postupy jsou téměř shodné, občan u státních hranic má nárok na stejnou úroveň bezpečnosti jako jinde, nikdo nemá dostatek sil a prostředků na velké katastrofy.

Další vývoj realizace rozvojových projektů, úprava technických detailů se všemi sousedními státy, sjednání dohod hejtmanů s okolními partnery, plné zapojení do všech mechanizmů spolupráce v EU.