UŽITÍ ROSTLIN PŘI VÝROBĚ PARFÉMŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Jana Hanosová a Jan Palán
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Subtropické rostliny I.
Vytvořili nej borci z devítky…
Včelařsky významné rostliny ze skupiny zahradnických plodin
Jetel luční Trifolium pratense.
Zaměření na syntetické vonné látky Kristýna Boháčová, 2.D LA
PORCELÁN A KERAMIKA.
ISOPRENOIDY CH-2 Organická chemie, DUM č. 19 Mgr. Radovan Sloup
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Keře a jejich plody.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Potraviny rostlinného původu
Co je to biom?.
TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE A PLODY
Digitalizace výuky Příjemce
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Simona Keková, KMD FreeDeK
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rostliny v okolí lidských obydlí
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
M ELOUN Martin Zapletal, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Lukáš Kurek, KMD FreeDeK
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
BYLINY A KEŘE LESA 2.
NAHOSEMENNÉ rostliny.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Druhy piva, skladování piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VY_52_INOVACE_ZB03_1564TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Henna?. Co je henna? je keřík do výšky 2m (Lawsoniainermis) s malými, zelenými, vonnými lístky Lawsonia Inermis, Lawsonia Alba a Lawsonia Spinoza – známé.
Chryzantémy.
EVVO Prvouka 3. ročník ZŠ „ŽIVÁ PŘÍRODA“
VY_52_INOVACE_ZB03_1064TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.

Hospodářsky významné rostliny - koření
Laicky se nazývá :tráva, ganja, hulení, zelí, skaňour
VY_52_INOVACE_ZB03_1664TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
RNDr. Zdeňka Chocholoušková, Ph.D.
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Hluchavkovité Autoři: Lukáš Pala – Tvorba, informace, obrázky
Koření.
AROMATERAPIE.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
Subtropický pás.
Nelíčený půvab nové linie přípravků pro péči o pleť obličeje je úchvatný…
Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Tajemství čaje Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
KOŘENÍ PRAVÉ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Klíčová slova:
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_494_Přípravky osobní hygieny NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola.
SOTHYS make-up kolekce jaro/léto Make-up trendy TRENDYTRENDY PODLENELLY RODIPODLENELLY RODI Barvy květin na rtech a nehtech Lehké opálení, velice.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
SUBTROPICKÉ ROSTLINSTVO
Kvalitou a cenou Čím se u Essens lišíme? REGISTRACE JE ZCELA ZDARMA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potravinářské zbožíznalství
Přírodní společenstva v České republice
VY_32_INOVACE_18_Z_SUBTROPICKÁ KRAJINA - STŘEDOMOŘÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa – čaj
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
ROSTLINY Rozdělení rostlin.
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

UŽITÍ ROSTLIN PŘI VÝROBĚ PARFÉMŮ

DEFINICE PARFÉMU Parfémy jsou vonné přípravky s nejvyšším obsahem vonných složek (od 10 % do 20%) v koncentrovanám lihu. (Jeneš, Zahradník, Kadlecová, 1988) Dnes se však horní hranice koncentrace vonných látek v lihu pohybuje kolem 30%. Parfém (extrakt) - obsahuje 15 až 30 % vonné parfémové kompozice v koncentrovaném lihu Parfémová voda (Eau de Parfum, EdP) - obsahuje 8 až 15 % vonné parfémové kompozice v cca 85-90% lihu Toaletní voda (Eau de Toilette, EdT) - obsahuje 4 až 8 % vonné parfémové kompozice v cca 80% lihu Kolínská voda (Eau de Cologne, EdC) - obsahuje 3 až 5 % vonné parfémové kompozice v cca 70% lihu

HISTORIE PARFÉMŮ Název parfém pochází z latinského "per fumum", což znamená "skrz kouř, kouřem". Pyrgos na Kypru– objevena nejstarší dochovaná výrobna parfémů (2000př.n.l) - nejstarší parfém na světe - parfém byl vyroben z extraktů levandule, vavřínu, rozmarýnu, borovice a koriandru. Starověký Egypt - esenciální oleje se používali ke kosmetickým účelům, v lékařství, léčitelství a především v přípravě zesnulých na posmrtný život Parfémy připravovali chrámoví kněží.Příprava byla považována za tajné umění, které bylo vysoce ceněno. Nejčastěji se parfémy vyráběly z myrhy, kadidla, růže, jasmínu, bazalky, máty a různých druhů koření. Typické pro Egypt byly především lotosové květy, mošus, ambra a cibet

Starověké Řecko Evropa Ve starověkém Řecku se používaly nejčastěji růže, lilie, kosatce, levandule, majoránka a myrta. V místnostech, kde probíhala slavnostní hostina létali holubi namočeni ve vonných vodách. Psům se namáčely tlapky do vonných olejů - zanechávali vonící stopy. Vítězná vojska se polévala parfémy, také zdi a domy si lidé poprašovali parfémy. Objevily se první značkové kosmetické výrobky – v Athénách jistý Megallos vyráběl vonné směsi a prodával je pod značkou Megallium. Evropa První moderní parfém vznikl v Uhersku - Uherská voda Ve složení figuroval rozmarýn a tymián, v pozdějších receptech najdeme i levanduli, mátu, šalvěj, majoránku, pomerančový květ a citron Renesance – funkce deodorantu Zvláště v Itálii umění parfumerie vzkvétalo. (Italští chemici dokázali vyrobit podle starých záznamů parfém, který kdysi užívala slavná egyptská královna Kleopatra. Parfém obsahuje mimo jiné balzám, myrhu, skořici, kardamom, kořen kosatce, lotos, šafrán a majoránku)

Kateřina Medičejská - založila v provensálském městě Grasse 1 Kateřina Medičejská - založila v provensálském městě Grasse 1. zdejší laboratoř určenou k výrobě voňavek. Grasse se stalo už tehdy centrem výroby parfémů. Také díky tomu, že v okolí rostly lány levandule a růžových keřů V Anglii se parfémům dařilo zvláště za vlády Jindřicha VIII. a Alžběty I - dnes patří ke korunovačnímu obřadu britských králů pomazání ambrovým olejem s esencí z růžových květů a jasmínu. V 18. století se parfém stává velmi žádaným luxusním zbožím Versailles, sídlo francouzských králů, bývalo dokonce nazýváno parfémovaný dvůr (la cour parfumée). Ludvík XV. vyžadoval, aby jeho komnaty každý den voněly jiným parfémem Madame de Pompadour vydávala ročně za parfémy a kosmetiku půl milionu franků. Milovala hlavně květinové vůně v elegantních flakonech Napoleon spotřeboval velké množství fialkové kolínské vody a jasmínového extraktu. Jeho manželka, císařovna Josefína, se údajně parfémovala tak štědře, že její budoár voněl ještě šedesát let po její smrti.

V 19. století - vyrobeny první chemické vonné látky a parfuméři už nebyli odkázaní pouze na přírodní ingredience. Prvním parfémem, který kombinoval přírodní a uměle vyrobené vonné látky, byl pravděpodobně Jicky parfuméra Aimé Guerlaina z roku 1889. Moderní parfémy všichni slavní módní návrháři své vlastní parfémy, které skvěle doplňují jejich šaty Slavné značky jako např. Dior, Yves Saint Lauren, Versace atd mají vysoké zisky z úspěšných parfémů, několikanásobně větší než prodejem šatů. Také mnoho slavných modelek, zpěvaček a hereček se pyšní vlastními parfémy

VÝROBA PARFÉMŮ Hlavní používané suroviny velejemný líh 96,5 % vonná kompozice voda fixační složky vonné látky rostlinného původu, které se získávají z květů, plodů, listů, kořenů, pryskyřic a dřev. látky živočišného původu, které se získavají většinou z výměšků žláz některých zvířat. Stejně důležitou složkou jsou látky umělé, získané buď syntézou nebo izolací z některých silic.

Způsob výroby 1. smíšení lihu s vonnou kompozicí ve zracích nádobách. Používají se nádoby do objemu 100 l. 2. vytvoří se základ kompozice tzv. báze – fond (ze vzájemně dobře harmonizujících vonných látek ) 3. přidání látek s vysokým bodem varu - parfém fixují( vůně se tak stává trvalejší) 4. Nakonec se přidají látky lehce těkavé, které tvoří tzv. špičku parfému. Roztok z těchto látek se ponechá zrát při nižší neměnné teplotě minimálně 14 dnů. Poté se filtruje při nízké neměnné teplotě A nakonec se strojově plní do lahviček. Lahvičky jsou různě velké: od 5 až do 50 ml. Flakonek o objemu 15 ml vystačí na 250 až 300 dávek

VONNÉ SLOŽKY PARFÉMU Hlava zvaná také svrchní tóny jsou nejintenzivnější složky, které cítíte ihned po aplikaci parfému, tato vůně rychle odezní Silice z květů růže, pomeranče, šeříku, lilie či bergamotu. Srdce nebo také střední (následné) tóny začínají převládat přibližně po deseti minutách Jasmín, levandule, muškát a pačuli, narcis. Základ nebo také spodní tóny jsou vůně doznívající po několika hodinách Ambra, máta, mošus, dřevo.

ROZDĚLENÍ PARFÉMŮ Firmy Drom a Haarman – Reimer rozdělily typy vůní do několika skupin podle druhu vonných látek v nich obsažených: 1. zelené: cítíme nejen květy, ale i listy a stonky (přírodní svěží vůně,vůně země po dešti či čerstvě posečené trávy) eukalyptovník, galbanum , vetiver 2. citrusové: svěží, nahořklá vůně bergamot, pomeranč, citron, mandarinka, grep 3. levandulové: jasná, čirá vůně levandule 4. koniferové: povzbudivá, osvěžující vůně cypřiš, borovice, jedle, jalovec, smrkové jehličí

5. květinové: svěží, sladká, letní vůně růže, jasmín, fialka, šeřík, ylang – ylang, čistý výtažek z kosatce 6. kořenité: smyslná, orientální vůně pepř, muškátový oříšek, koriandr, skořice 7. mechové: vůně připomíná aromatické lišejníky a mechovité porosty, navozuje atmosféru hlubokých lesů dubový mech = lišejník - větvičník slívový 8. živočišné: - erotický nádech ambra, pižma (mošus), cibet, kastoreum 9. ovocné: příjemná, sladká, jemná, s nádechem ovoce broskev, černý rybíz, mango, líčí 10. balzamické: vůně pudru myrta 11. chyprové: kromě květinové vůně obsahují trpké kořenné dřevité, mechové tóny. bergamot, jasmín, růže, dubový mech, koriandr

Dle nejnovějšího způsobu třídění: 12. Fougerové –(kapraďové): pánské vůně, svěží a dřevitá tuto skupinu charakterizuje vůně posekané trávy a salátových okurek levandule, kumarin, pačuli, bergamot, mech dubový Dle nejnovějšího způsobu třídění: Vůně s feromony : Feromony jsou přírodní látky vytvářené živými organismy, které jsou podvědomě vysílány opačnému pohlaví. I když jsou bez vůně a zápachu, působí na podvědomí každé osoby v okolí. Vůně oceánu/ozónové vůně: Vznikla po představení parfému Dune od Christiana Diora. Do katergorií vůní se zařazuje od roku 1991. Velice čistá moderní vůně Gurmánské vůně: Skupina parfémů připomínající vůni pokrmů a pouště. Často obsahují tóny vanilky a fazole Tonka, dále pak syntetické složky navozující vůní jídel. Typickým zástupcem je Angel od Thierry Muglera

ZAJÍMAVOSTI Rosa centifolia růže stolistá Růže obsahují v květních plátcích směsi aromatických silic. Množství kolísá u různých druhů a odrůd, ale i v závislosti na počasí a denní době. Mezi nejvoňavější patří růže stolistá. www.lejardindejumaju.com/site_2007_roses/rosa www.classicroses.co.uk/.../rosacentifolia300.jpg

Nejdražší vonný olej růží je z růže damašské (Rosa damascena var Nejdražší vonný olej růží je z růže damašské (Rosa damascena var. trigintipetala) Údolí růží v Bulharsku, kryje 70 až 80 % světové potřeby ale X k získání 1 kg éterického oleje (silice) je zapotřebí až 5 tun korunních plátků a jěště k tomu se sbírají v noci a maximálně jen do 10 hodin dopoledne, kdy je jejich aroma nejvýraznější Sklizeň trvá jen 1 měsíc – problémy s pracovníky www.maf.govt.nz www2.roses-on-the- roof.jp/roses/rose/%25E3%25...

jasmín: pustoryl obecný Philadelphus coronarius jeden z nejdůležitějších éterických olejů Získává se z bílých květů Pro získání 1 gr esenciálního oleje je třeba použít 6 kg okvětních lístků = Jedna libra jasmínového výtažku stojí - v závislosti na trhu - několik tisíc dolarů Jasmínové květy se sbírají ručně než vyjde slunce - před svítáním, jinak totiž ztratí až 20% své vůně www.botanika.wendys.cz/.../foto/O569_1.jpg www.osel.cz

fialka: violka vonná - Viola odorata Vyluhování fialkových silic je nepředstavitelně obtížné a nákladné, protože z 1akru drobných kvítků pěstovaných v chladném stínu olivovníků a citrusových stromů jižní Francie se získá pouze pár voňavých kapek. Fialková esence se vyrábí synteticky. www.fotoaparat.cz/g/08/03/31/511130_8b6fd.jpg www.celysvet.cz/foto/fialka-violka-vonna_2.jpg

magnólie: magnolie hvězdokvětá - Magnolia stellata Roste v horských lesích Japonska. Má aromatickou kůra, pupeny i květy. Voní velmi silně a sladce. Protože je drahá, připravuje se většinou uměle - z růže, jasmínu, silice pomerančovníku a ylang-ylangu s aromatickými preparáty. http://www.havlis.cz/img/35_1.jpeg www.uspza.cz/obrazky5/15-magnolie_06_big.jpg

šeřík: šeřík obecný - Syringa vulgaris Vzhledem k tomu, že výtažek z rostlinných částí šeříku či jeho květů neodpovídá jeho známému aroma, tvůrci parfémů si tuto typickou vůni připravují sami smíšením jasmínu, ylang-ylangu, pomerančovníku a vanilky www.botanika.wendys.cz/foto/O544.jpg www.botanika.wendys.cz/.../foto/O544_3.jpg

dubový mech = větvičník slívový Evernia prunastri vůně připomíná aromatické lišejníky a mechovité porosty a navozuje atmosféru hlubokých lesů je zemitá a přidává se proto spíš do těžších parfémů, je nedílnou součástí chypre vůní !!! Roste na stromech v jižní Evropě (původně rostoucí na dubu). www.biolib.cz/IMG/GAL/5282.jpg

Zmarličník japonský -(Cercidiphyllum japonicum) pochází z východní Číny Jeden z nejvzácnějších stromů v Zoo Zlín - Vůně vadnoucích listů připomíná vůni čerstvých buchet, německý název tohoto stromu zní dokonce „koláčový strom“. www.botanika.wendys.cz www.zoolesna.cz www.garten.cz

Nejdražší ženský parfém IMPERIAL MAJESTY cena 4 250 000 Kč, autor: Clive Christian Luxusní flakon - vyrobený z čirého křišťálu. Zdobí jej proužek z osmnáctikarátového zlata, posázený brilianty. Samotný parfém je namíchán z esencí vanilky, kosatce, ylang - ylangu, santalového dřeva a bergamotu

Nejdražší pánský parfém PARFUM VI cena 2 000 000 Kč, autor: Artuh Burnhal flakón je vyroben z platiny, zdobí ho čtyřiadvacetikarátové zlato, rubíny a brilianty údajně se s ním voní například Mike Tyson, používal ho i Michael Jackson

Nejznámější parfém CHANEL No. 5 cena 33 000 Kč, autor: Francouzka Coco Chanel Složení - Chanel No. 5: Hlava: Silice z květu hořkého pomeranče, ylang-ylang, aldehyd Srdce: Jasmín, májová růže Základ: Antalové dřevo, vetiver z Réunionu, burbónská vanilka

DĚKUJI ZA POZORNOST