Specifika vzdělávání finanční gramotnosti v dětských domovech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Finanční vzdělávání jako pilíř ochrany spotřebitele na finančním trhu Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí ČR 27. listopadu 2009.
Základní škola T. G. Masaryka Hrádek nad Nisou. Koordinátorky finanční gramotnosti Mgr. Kateřina Feřtová – 2. stupeň Mgr. Martina Tomášková – 1. stupeň.
Specifika práce s lidmi bez domova nízkoprahové denní centrum „U Bulhara“, Praha Prosinec 2010, Liptovská Sielnica.
Dlouhodobé doprovázení mladých lidí z dětských domovů  Schází rodinné zázemí  Schází dovednosti  Je narušen vývoj – traumata  Jsou ohroženou skupinou.
Měření úrovně finanční gramotnosti dospělých
CSR V INTERNÍ KOMUNIKACI SKUPINY ČEZ
Vzdělávání finanční gramotnosti pro české občany každého věku Jak nejlépe vzdělávat děti ve FG? - vysvětlováním základních pojmů od 3 let - hrou - soutěžením.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Etická výchova a Finanční gramotnost
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy RNDr. Jindřich Kitzberger náměstek ministra.
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
Základní škola Pečky, okres Kolín
Cesta domů a její hospodaření v roce 2011 Valná hromada
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_01_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_01_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Rozpočet rodiny. Rozpočet rodiny Co je rozpočet aby rodina předešla problémům s nedostatkem peněz, měla by porovnat své příjmy a své výdaje Rozpočet.
– – Občanská a finanční gramotnost jako základ konkurenceschopnosti zaměstnanců Ing. Radka Sokolová.
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118,p.o. Vytvořeno: únor 2013 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ FINANČNÍ GRAMOTNOST NÁKLADY NA BYDLENÍ.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
SOCIÁLNÍ DOPADY FINANČNÍ NEGRAMOTNOSTI U HANDICAPOVANÝCH OBČANŮ Mgr. Olga Rosenbergerová předsedkyně Asociace TRIGON místopředsedkyně pro projekty a fondy.
Divadlo Finanční gramotnost Úspěšný formát zážitkového učení pro všechny věkové kategorie.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Rozpočet domácnosti Název školy
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Financování regionálního školství
ÚVĚRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_03_Majetek a závazky domácnosti TEMA:Finanční.
VZDĚLÁVÁNÍ VE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Lenka M. Maléřová.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
* Finanční gramotnost * Hospodaření domácností. ROZPOČET je porovnání příjmů a výdajů na určité období. Rozpočet si může sestavit jednotlivec i domácnost.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_04_Osobní aktiva a pasiva TEMA:Finanční.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
Školy a školská zařízení v Pardubickém kraji
finanční vzdělávání dětí
Podpora dětí a mladých dospělých v Dětském domově Radost a jejich příprava na vstup do samostatného života Daniel Walbröl mezinárodní konferencE v rámci.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Jakub Skalický Obchodní akademie Neveklov 2014/2015
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání.
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Rodinná politika Libereckého kraje
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
hospodaření domácnosti.
LET ZAPOJENÝCH DĚTÍ PROJEKTŮ 6 15 KOL PROJEKTU ROZHLED.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Transkript prezentace:

Specifika vzdělávání finanční gramotnosti v dětských domovech Ing. Jan Pokorný

Čtvrtá mezinárodní konference k finanční gramotnosti, 11. 11. 2011 Základní údaje Školení vychovatelů a vychovatelek v rámci projektu Finanční gramotnost pro dětské domovy. Místa - Liberec, Brno, Jihlava, Písek, Dolní Čermná, Znojmo. Skupiny o 12 – 15 vychovatelích. Některá školení probíhala ve školících střediscích některá přímo v dětských domovech. Čtvrtá mezinárodní konference k finanční gramotnosti, 11. 11. 2011

Čtvrtá mezinárodní konference k finanční gramotnosti, 11. 11. 2011 Metodické poznámky Osnova školení byla dána Slabikářem FG. Praktické příklady byly zvoleny po konzultacích s vychovateli. Čtvrtá mezinárodní konference k finanční gramotnosti, 11. 11. 2011 3

Specifika výchovy v dětských domovech V dětských domovech jsou děti od předškolního věku do 18 let. Nemají příklad z běžného hospodaření rodiny. V dětských domovech rodinného typu o víkendech děti s vychovatelem kupují potraviny a vaří. Na nákupy mají přidělenou částku peněz. „Rodina“ je složena z dětí různého věku. Měl jsem příležitost s vychovateli o jejich práci mluvit, byli poměrně otevření. Ve dvou případech jsem měl možnost si dětské domovy i prohlédnout. V DD rodinného typu se snaží dětem přiblížit život v rodině, zároveň je učí participovat na některých domácích pracech a získat představu o tom kolik co stojí.

Poznatky ze školení, reakce vychovatelů 1. Byl zájem o praktické příklady – úvěry, výpočty splátek. 2. Za pro děti nejpraktičtější téma FG považovali vychovatelé rozpočet domácnosti a ochranu spotřebitele – triky ve smlouvách. 3. Jako velmi názorné se ukázaly případy oddlužení konkrétních lidí z veřejně přístupných webových stránek insolvenčního rejstříku a příklady dražených movitých věcí a nemovitostí z webových stránek portálu dražeb. 4. Zájem budily statistiky a průzkumy spadající do oblasti sociálních a psychologických aspektů FG. FG je praktická i teoretická, vzhledem k věku dětí vychovatelé měli zájem o praktické příklady. Spotřebitelský úvěr – nabídka a úvěrové podmínky konkrétní banky úroková sazba, poplatky, RPSN, celkové navýšení úvěru, některá smluvní ustanovení ( Za případ porušení se považuje, pokud klient zemře nebo je prohlášen za mrtvého a tedy ba měl zaplatit sankční úrok) DD mají k dispozici počítače, starší děti jsou schopné vyplňovat excelovskou tabulku s rozpočtem domácnosti. V insolvenčním rejstříku jsou veřejně přístupné údaje jako jméno dlužníka, jeho bydliště, datum narození, výše dlužné částky, výše platu, zaměstnavatel a další. Reakcí vychovatelů bylo překvapení, že tyto údaje jsou veřejně přístupné. Čtvrtá mezinárodní konference k finanční gramotnosti, 11. 11. 2011 5

Čtvrtá mezinárodní konference k finanční gramotnosti, 11. 11. 2011 4. Statistiky a průzkumy spadající do oblasti sociálních a psychologických aspektů FG. Sociální složení klientů Poradny pro finanční tíseň – Poradna při finanční tísni, o.p.s., Výroční zpráva 2009 Názory obyvatel na půjčky – CVVM, 2010 Závislost příjmu na vzdělání – ČSÚ, 2010 Závislost míry nezaměstnanosti na vzdělání – ČSÚ, 2010 Jedna vychovatelka se rozhodla, že některé zdroje použije pro svou bakalářskou práci. Čtvrtá mezinárodní konference k finanční gramotnosti, 11. 11. 2011 6

Čtvrtá mezinárodní konference k finanční gramotnosti, 11. 11. 2011 Smysl školení Pokud se jednotlivec dostane do finančních potíží, může to pro něj znamenat další náklady v řádu 102 až 10n Kč. Hlavní smysl školení je ten, aby i děti, které vyjdou z dětských domovů, uměly hospodařit se svými penězi a nezpůsobily si problémy hned na začátku samostatného života. Což mě inspirovalo k různým úvahám a kromě jiného mě napadlo, že z ekonomického hlediska se jedná o mezigenerační solidaritu. v tomto případě o dobrovolná mezigenerační solidarita, která nebyla stanovena zákonem Čtvrtá mezinárodní konference k finanční gramotnosti, 11. 11. 2011 7