Průmyslové havárie Zdeněk Jelínek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ARATech2013 webová aplikace pro SEVESO III založená na metodologii EU
Advertisements

Brabcová – Klufová - Sainer. • Člověk • Přírodní působení • Smrt nebo vážné následky pro mnoho lidí • Znečištění životního prostředí.
Ing. Kateřina Blažková, Ph.D.
Vnější havarijní plány Zóny havarijního plánování
WORKSHOP V4 +US EPA Technická sekce Oblastní inspektorát Olomouc Oddělení ochrany vod Mgr. Lukáš Čermák
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
Underwriting Úpis rizika:
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Prevence závažných havárií
HAVARIJNÍ PŘIPRAVENOST JE České Budějovice,
PODPORA VÝCHOVY ŽÁKŮ K OCHRANĚ PŘED RIZIKY A K BEZPEČNÉMU CHOVÁNÍ Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i.
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA TECHNICKÝCH UČEBNÍCH A STUDIJNÍCH OBORECH ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Zuzana Hauzírková Lucie Drbalová
Prevence závažných havárií a ochrana obyvatelstva u HZS ČR
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Prevence závažných havárií
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ - TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA Hornicko-geologická fakulta, Institut geoinformatiky Stanovení možných dosahů závažné havárie s nebezpečnými.
Bezpečnost chemických výrob N111001
Kontaminace (znečištění) vody
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Jaderná energie ZŠ Velké Březno.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Průmyslové havárie Aneta Cvachová Jana Svozilová Lucie Spourová.
Atomové elektrárny.
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
KOUŘENÍ Kouření každoročně zabíjí tisíce lidí. Na následky kouření umírá u nás denně 60 lidí, ročně asi Kouření je v ČR příčinou každého pátého.
Podrobné hodnocení rizika Ekologické újmy Tomáš Fencl OZO V prevenci rizik a požární ochraně, specialista havarijního plánování.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Právní úprava nakládání s chemickými látkami Prevence závažných havárií 28. listopadu 2007.
Přístup k posouzení rizika
Nový zákon v prevenci závažných havárií
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
Ing. Jana Vanková, Ing. Václav Komárek
Výchozí podmínky projektu
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Dokumentace k zajištění BOZP
Katastrofy jaderných elektráren
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CASEC 1 DATABÁZE CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ CHEMICAL ABSTRACT SUBSTANCES EVIDENCE CENTER JE TU PROGRAM CASEC PRÁVĚ PRO VÁS.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Náležitosti obsahu posouzení rizik závažné havárie, rozsah posouzení rizik závažné havárie zpracovávané pro objekty zařazené do skupiny A nebo do skupiny.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Bc. Lucie Tyemnyáková, 1. CNP - PS. - střední Indie - hl. městem indického státu Madhya Pradesh - počet obyvatel: cca 1,7 mil. lidí - město jezer
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 PROGRAMY INSPEKCÍ Robert Mout DCMR – Agentura pro ŽP.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Prevence závažných havárií v ČR
Bezpečnost hostů v hotelu, ochrana jejich zdraví a majetku
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Vypracoval: Viktor Andrianov
Přehled živelních pohrom
Program bezpečnostního výzkumu České republiky
Význam propojení chemické a zdravotnické legislativy v oblasti chemických hrozeb MUDr. Michael V í t, PhD Centrum hygieny práce a pracovního lékařství.
Prevence závažných havárií
Bhópálská katastrofa.
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

Průmyslové havárie Zdeněk Jelínek

Průmyslové havárie

Průmyslové havárie http://www.hzsmsk.cz/index.php?a=cat.10

Průmyslové havárie

Průmyslové havárie Union Carbide postavila v Bhopálu velkou chemičku na výrobu jedovatých pesticidů. Např. na chlazení ušetřila denně asi 50 USD. Ze stejných důvodů měla vypnutý i systém výstrahy. Osudnou noc uniklo více než 40 t prudce jedovatého metylizokyanátu, dále unikl kyanovodík, tetrachlorethylén, chloroform, těžké kovy ad. Mnozí lidé se udusili v postelích, mnozí další na útěku v ulicích. Onu strašnou noc na následky havárie v Bhopálu zemřelo asi 8 000 lidí. Dalších 12 000 lidí na následky katastrofy zemřelo v uplynulých 26 letech. Na zdraví je postiženo dalších asi 500 000 lidí, dnes už tří generací. Union Carbide po té ukončila činnost v Bhopálu a areál své chemičky zamořený četnými jedy ponechala osudu. I když tehdy byla havarijní legislativa v počátcích, šlo o postup v USA nemyslitelný. Zbavit se odpovědnosti zkusila i fúzí z chemičkou Dow Chemicals, dnes druhou největší chemičkou na světě s majetkem 30 mld. USD

Práce na plánu Zařazení objektu nebo zařízení do příslušné skupiny Bezpečnostní program prevence závažné havárie Bezpečnostní zpráva Vnitřní havarijní plán Podklady pro stanovení zóny vnějšího plánování

Práce na plánu Školení vedoucích zaměstnanců Školení zaměstnanců Zajištění dalších odborných školení

Práce na plánu Určení zdrojů rizik Vypracování havarijních scénářů Určení pravděpodobnosti vzniku závažné průmyslové havárie Výpočet dosahu havárií s využitím software EFFECTS PLUS 5.5