Financování vysokých škol

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přijímací řízení.
Advertisements

EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
NÁVRH ZMĚN ZÁSAD A PRAVIDEL FINANCOVÁNÍ VVŠ NA ROK 2013 (ukazatel K)
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Stipendia. 2 Legislativní rámec Zákon o vysokých školách (§ 91) Stipendijní řád Směrnice Upa č. 6/2013 Pravidla pro přiznávání a výplatu stipendií.
Poplatky spojené se studiem. 2 Jaké poplatky existují? Poplatek za přijímací řízení Poplatek za delší dobu studia Poplatek za další studium Poplatek za.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vědecká rada Fakulty bezpečnostního inženýrství 8. prosince 2010
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Sněm RVŠ JUDr. Lenka Valová EKONOMICKÉ INFORMACE.
Předsednictvo RVŠ JUDr. Lenka Valová.  Reprekomise Vázání prostředků rozpočtu - Zásady financování VVŠ část limity financovaných.
1.1. RADA VYSOKÝCH ŠKOL  V akademickém roce 1999/2000 zahájily výuku první 3 soukromé vysoké školy  Dnes „aktivně“ působí 44 soukromých vysokých.
MŠMT - Odbor 32 Financování výzkumu a vysokých škol Ing. Petr Valášek
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 20. zasedání předsednictva RVŠ, 30. října 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
S TIPENDIJNÍ PROGRAMY P D F MU. A SISTENTSKÉ ODBORNÉ ČINNOSTI NA KATEDRÁCH rozvoj odborných kompetencí studenta, které jsou součástí teoretického, ale.
EKONOMICK É INFORMACE pro jedn á n í Předsednictva RV Š
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
Cesta domů a její hospodaření v roce 2011 Valná hromada
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Sněmu RVŠ
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 8. ledna 2015.
STARÉ SPLAVY, BŘEZEN 2012 P O D P O R A T A L E N T O V A N Ý C H S T U D E N T Ů A Ž Á K Ů ( Absolventi gymnázií – potenciál pro rozvoj vědy )
VYSOKÉ ŠKOLY v datech Ústavu pro informace ve vzdělávání.
Rozpočet 2008 Kolegium rektora Základní principy předpokládá se aplikování stávající metody 1) rozdělení výnosů –normativní přínos (příspěvek.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
EKONOMICKÉ INFORMACE Sněm RVŠ 29. ledna 2015 Lenka Valová.
Schůzka projektového týmu Postdoc I. 9. ( ) Zaměstnáním čerstvých absolventů doktorského studia k vědecké excelenci, reg. č. CZ.1.07/2.3.00/
Výzkum ve FN HK Ing. Karel Antoš, Ph.D. Stáž CEPIN
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ
Informace o přípravě rozpočtu vysokých škol na rok 2010 Jakub Fischer Sněm RVŠ, Praha,
Příjmy rozpočtu UP  příspěvek ze státního rozpočtu na vzdělávací a vědeckou, výzkumnou, vývojovou, uměleckou nebo další tvůrčí činnost,  dotace ze státního.
Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty
Zásady financování a pravidla stanovení rozpočtu veřejných vysokých škol pro rok 2011 a další Vlastimil Růžička MŠMT 16. června
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2007.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Valová Lenka Za použití prezentace MŠMT z
ZÁSADY A PRAVIDLA FINANCOVÁNÍ VEŘEJNÝCH VYSOKÝCH ŠKOL PRO ROK 2012 A DALŠÍ Seminář k výpočtům limitů přepočteného počtu studentů vstupujících do financování.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Sněmu RVŠ 21. února 2013 Lenka Valová.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
Prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc kandidát na funkci děkana FPF SU
Terciární vzdělávání v ČR podíl veřejných vysokých škol (VVŠ): 84% Nárůst počtu studentů a zaměstnanců VVŠ nárůst [%] studenti
Stipendijní politika Přírodovědecké fakulty Opatření děkana č. 2/2012.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
, 3. sněm RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: doc. B. Tremlová, doc. F. Ježek,
Sněm Rady vysokých škol1 ROZPOČET vysokých škol v roce 2005.
Vybrané statistické údaje, zájem o studium technických oborů Josef Beneš CSVŠ, v.v.i. SPAV Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky.
Vybrané statistické údaje zájem o studium technických oborů Josef Beneš CSVŠ, v.v.i. SPAV Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky.
Sněm Rady vysokých škol1 Informace o financování vysokých škol v roce 2007.
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty Ing. Šárka.
Struktura akademických a vědeckých pracovníků. Věková struktura pracovníků UK 2014 (celkem)
Terciární vzdělávání Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Legislativa..(zákon o vysokých školách, školský zákon), vnitřní.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Terciárne vzdelávanie 8. listopadu 2004 KVE Prednáška č. 6.
Stipendijní programy FSpS Ladislav Bedřich. … kteří se podílí na přípravě projektů, grantů a jiných podkladů, vyžadující tvůrčí přístup a nebo za dosažení.
Výroční zpráva o hospodaření UTB za rok Výroční zpráva o hospodaření zasedání AS Hospodářský výsledek UTB 2012 Hlavní činnost v.
Akademický senát AMU Meziroční pokles prostředků na činnost VVŠ v rámci kapitoly MŠMT o 1,21% (240,1 mil. Kč) Odlišný způsob výpočtu příspěvku.
Akademický senát UTB ve Zlíně dne 3. prosince 2013 Pravidla rozpočtu UTB pro rok RNDr. Alexander Černý.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Stipendijní politika na ESF MU - přehled a strategie
Akademický senát AMU 26. března Akademický senát AMU.
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Zapojení odborníka z Univerzity v St
Transkript prezentace:

Financování vysokých škol

Příspěvek na vzdělávací činnost (10) Příspěvek (na vzdělávací a vědeckou, výzkumnou, vývojovou a inovační, uměleckou nebo další tvůrčí činnost) Ukazatel A: Počet studentů 77,5 % Ukazatel K: Kvalita a výkon 22,5 % Pravidla financování VVŠ

Ukazatel A – počet studentů Jen standardní doba studia + jeden rok Koeficienty náročnosti (1,0 a 1,65) Limitní počet nebo skutečnost (co je menší) První ročníky předchozí rok : indikátor kvality Bc (B1) 95 : 05 NMgr (N1) 90 : 10 snižování o 5 % podle nezaměstnanosti absolventů PhD (P1) 80 : 20 Vyšší ročníky

Ukazatel A – indikátory kvality Indikátor kvality a výkonu B1 N1 P1 Výsledky výzkumu, vývoje a inovací (RIV) 29,5% 39 % 44,5% Výsledky umělecké činnosti 0,5% 1% Účelová neinvestiční podpora výzkumu, vývoje a inovací 5% 10% Vlastní příjmy Kvalifikační struktura akademických pracovníků 30% 20% Zahraniční studenti Samoplátci Studenti vyslaní v rámci mobilitních programů Studenti přijatí v rámci mobilitních programů

Počty financovaných studentů

Finance podle studentů

Ukazatel K – kvalita a výkon Cíl: podpora kvalitních výstupů vysokých škol Přerozdělování finančních prostředků podle úspěšnosti v jedenácti indikátorech kvality Meziroční zlepšení výsledků = nárůst financí Rosteme vzhledem k ostatním univerzitám?

Ukazatel K – indikátory kvality váha Započítané body RIV (výsledky vědecké činnosti) 26% Započítané body RUV (výsledky umělecké činnosti) 2% Účelové neinvestiční prostředky na výzkum 3% Mezinárodní granty 5% Vlastní příjmy Vážený počet profesorů a docentů Zaměstnanost absolventů 32% Cizinci v příslušném typu studijního programu Samoplátci v příslušném typu studijního programu Studenti vyslaní v rámci mobilitních programů 11% Studenti přijatí v rámci mobilitních programů

Finance podle kvality

Rozvoj výzkumné organizace (25) Rozdělení financí podle bodového hodnocení výsledku výzkumu a vývoje (RIV)

Finance RVO

Specifický vysokoškolský výzkum (20) Zapojení studentů do výzkumu Studentská grantová soutěž (SGS) Mgr a PhD studenti Jeden ze zdrojů stipendií Kritéria pro rozdělení financí Počet absolventů Mgr a PhD studijních programů Aktivní doktorská studia ve standardní době + 1 rok Bodové hodnocení výsledků výzkumu a vývoje (RIV)

Finance – specifický VŠ výzkum

Ostatní finanční zdroje Účelové prostředky vědy a výzkumu Projekty z operačních programů EU Prostředky na stipendia Vlastní příjmy a doplňková činnost

Struktura nákladů Mzdové náklady Celouniverzitní náklady Stipendia Ostatní provozní náklady

Struktura výnosů Příspěvek na vzdělávací činnost Rozvoj výzkumné organizace Studentská grantová soutěž Účelové prostředky Ostatní

Účast na celouniverzitních projektech IN2 VAP DOCEO UNIT UNICOM HANDICAPY BRAVO GROFF POSTDOK ROUTER