Windows – některá řešení ZMVS. BIOS • Systém nelze nastartovat – Zkontrolovat správné nastavení BIOS – Zkontrolovat teploty disků a procesoru PC Health.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rychlejší ovládání počítače
Advertisements

Používání hlavního panelu
Klávesové zkratky pro práci s okny
Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
MS Windows.
Registry OS Windows.  Registry (přesněji Windows Registry) jsou databází, do které si Windows (95/98/Me/NT/2000, XP, 7, 8) ukládají všechna svá nastavení.
Zkratky.
Na panelu zpráv klikněte na Povolit úpravy,
Tabulkový precoser Open Office Calc ZÁKLADY PRÁCE
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
IT začátečníci - Word Modul 3.
Modul 2 : Práce s počítačem a správa souborů. Rada úvodem - Internet ví všechno, zkuste a
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
POČÍTAČOVÁ MYŠ Společně s klávesnicí slouží jako spojovací prostředek mezi PC a uživatelem. Toto polohovací zařízení převádí informace o svém pohybu po.
Popis klávesnice.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.12 Téma: Zkratky pro Windows.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.11 Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače Anotace: V prezentaci se žák seznámí se základními typy.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Informatika Mgr. Milan Šimek. Problémy s operačním systémem Základní pravidla Zálohujte data Provádějte kontrolu malware Vytvořte si bod obnovy Nepoužívejte.
Microsoft ® Lync ™ 2010 Školení k delegování. Cíle V tomto kurzu se dozvíte, jak provádět následující akce: Nastavení přístupu delegáta v aplikaci Outlook.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Klávesnice a myš Bohumil Bareš.
Návod na složení jména z písmenkových log
Základní operace v OS 2011.
OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
T1: Základy práce s počítačem
Power Point– popis prostředí
1. Je potřeba nastavit bootování primárně z vaší DVD mechaniky, jinak by se vám nespustil instalační průvodce z DVD. Jakmile proběhne bootování, stiskněte.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Metody geoinženýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičení č. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a.
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
Popis klávesnice. Typy připojení klávesnic: Konektor DIN Jde o stejný konektor, který se používal k přenosu zvuku před příchodem konektorů Jack. Toto.
Pro vytvoření textového pole je k dispozici speciální nástroj, který najdeme na kartě Vložit - Textové pole. Je to tlačítko Textové pole : když je stiskneme,
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
VY_III/2_INOVACE_30_Operační systémy Operační systémy Miroslav Kaňok.
Pracovní prostředí počítače
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Základy ovládání operačního systému Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček. Konfigurace Windows VY_32_INOVACE_10_1_05_AP.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
WORD Vkládání obrázků. Pokud potřebujete doplnit své dokumenty o obrázky, není to pro Word žádný problém. Tyto obrázky můžete libovolně vkládat do dokumentu.
Základy práce s OS Windows
MS EXCEL Charakteristika
Klávesové zkratky Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_17_Klávesové_zkratky Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV8 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
WINDOWS Základní popis a údržba operačních systémů.
WINDOWS 8.1 Mgr. Rostislav Harenčák 2014 OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo: CZ.1.07/3.1.00/
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
Přepínání mezi programy
Zástupce Zástupce souboru (anglicky file shortcut) je v informatice typ souboru používaný v systému Microsoft Windows. Umožňuje odkazovat na data, která.
Vypracoval-Matěj Šmíd
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
Spuštění OS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Kofigurace & napájení Windows
Transkript prezentace:

Windows – některá řešení ZMVS

BIOS • Systém nelze nastartovat – Zkontrolovat správné nastavení BIOS – Zkontrolovat teploty disků a procesoru PC Health Status v BIOS (H/W Monitor) – Test paměti Quick Power on Self Test v BIOS – Zkontrolovat USB a DVD – Zkontrolovat disk - zapojení

Start Windows • Pro start potřebuje Windows – Ntidr = (zaváděč – loader) – ntdetect.com – boot.ini (zde záváděč zjistí, kde jsou systémové soubory) – Hláška „NTLDR nenalezen“

Vzkříšení Windows • „Konzola pro zotavení“ (Recovery Console) – Oprava bootsektoru ( dva sektory) • Master Boot Record (zadat příkaz fixmbr v konzole pro zotavení a pak fixboot c:)

Start Windows • Hláška : Bad Sector Number – Dá se v BIOS nastavit Hard Disk S.M.A.R.T na Enabled

Modré obrazovky

Řešení problémů na webu • minitipu-pro-windows-a-prislusne-aplikace- 12-dil minitipu-pro-windows-a-prislusne-aplikace- 12-dil-43342

Klávesové zkratky • Přiřazení klávesových zkratek často používaným aplikacím – V nabídce Start příslušného zástupce programu, kterému chcete vytvořit klávesovou zkratku, a klepněte na ikonku zástupce pravým tlačítkem myši. Z místní nabídky, která se vzápětí objeví, pak vyberte položku Vlastnosti. Do pole pro vložení klávesové zkratky následně zadejte požadovanou kombinaci kláves – třeba klávesovou zkratku obsahující kombinaci kláves Ctrl-Alt nebo Ctrl-Shift následovanou nějakým písmenem, číslicí nebo jiným znakem. Ještě je nutno dodat, že tyto klávesové zkratky fungují ve Windows pouze tehdy, pokud jsou vytvořeny u zástupce nacházejícího se v nabídce Start nebo na pracovní ploše.

Uvedení údaje o cestě přímo v Hlavním panelu (Windows XP) • Pokud máte na pracovní ploše otevřeno vícero oken Průzkumníka, pak Windows tlačítka na Hlavním panelu automaticky seskupuje do jednoho. Na jednu stranu se tím významně šetří místo na Hlavním panelu, na stranu druhou je poměrně obtížné, pokud máte otevřeno více složek se stejným názvem, vyhledat v případě potřeby tu správnou. Daleko lepší proto bude, pokud si necháte u složky zobrazovat celou cestu. Klepněte proto do nabídky Nástroje > Možnosti složky > Zobrazení a povolte zde možnost Zobrazovat úplnou cestu v záhlaví.

Větší prostor pro okna aplikací (Windows XP) • Pokud ve Windows XP otevřete příliš mnoho oken aplikací, pak se tlačítka těchto aplikací na Hlavním panelu značně zmenší a obsah panelu se rázem stane nepřehledným. Daleko více místa získáte, pokud Hlavní panel přetáhnete k levému nebo pravému okraji pracovní plochy. Jednotlivé prvky se totiž na Hlavním panelu namísto vedle sebe uspořádají pod sebe. Hlavní panel nejsnáze přesunete tak, že klepnete levým tlačítkem myši na hodiny a Hlavní panel přetáhnete se stisknutým levým tlačítkem myši k vámi vybranému okraji pracovní plochy. Pro úplnost upozorňujeme, že panel nesmí být uzamknut.

Zvukový signál po stisku klávesy Caps Lock (Windows XP) • Stisku klávesy Caps Lock můžete přiřadit zvukový signál. Jedná se o velmi efektivní prostředek, jak zabránit nechtěnému stisku této klávesy, abyste omylem nepsali text velkými písmeny. Poklepejte proto v Ovládacích panelech na položku Možnosti usnadnění a zde zaškrtněte možnost Používat funkci Ozvučení kláves. Od této chvíle uslyšíte vždy po stisku kláves Caps Lock, Num Lock či Scroll Lock zvukový signál.

Zjištění MAC adresy (Windows 2000, XP, Vista) • Chcete-li v počítačové síti zjistit MAC adresu (Media Access Control) síťové karty, směrovače či jiného zařízení, můžete použít příkaz Arp (Address Resolution Protocol). Otevřete příkazový řádek a zadejte příkazy ping a arp -a. Namísto výrazu zadejte IP adresu zařízení, jehož MAC adresu chcete zjistit. MAC adresu síťové karty místního počítače ale takto nezjistíte. Musíte použít příkaz ipconfig /all, kde požadovaný údaj najdete v řádku Fyzická adresa.

Převod systému souborů FAT na NTFS • okud při práci na počítači používáte pouze operační systémy řady NT, jako je třeba Windows 2000 nebo XP, pak můžete na všech diskových oddílech používat systém souborů NTFS. Souborový systém FAT(32) je totiž možné bez ztráty dat převést na systém souborů NTFS. Vše, co budete k této operaci potřebovat, je již standardní součástí Windows 2000, XP i Vista. Je zde k dispozici příkaz convert, který v tomto případě použijete ve tvaru convert /FS.NTFS. Výraz pak nahraďte skutečným písmenkem disku, který budete převádět.

Server FTP • Ve Windows XP a Vista můžete používat i zobrazovat server FTP v podobě místní složky. Stačí, když si vytvoříte příslušného zástupce. V tomto zástupci zadejte do pole Cíl například příkaz explorer.exe ftp:// ftp:// • Použití adresy IP se hodí zejména tehdy, když se jedná o pevnou IP adresu. V opačném případě raději použijte název serveru. Pokud server FTP vyžaduje pro přístup zadání uživatelského jména a hesla, použijte pro pole Cíl příkaz v tomto tvaru: explorer.exe Před tedy zadáte uživatelské jméno a heslo pro přístup k serveru FTP.