Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Registry OS Windows.  Registry (přesněji Windows Registry) jsou databází, do které si Windows (95/98/Me/NT/2000, XP, 7, 8) ukládají všechna svá nastavení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Registry OS Windows.  Registry (přesněji Windows Registry) jsou databází, do které si Windows (95/98/Me/NT/2000, XP, 7, 8) ukládají všechna svá nastavení."— Transkript prezentace:

1 Registry OS Windows

2  Registry (přesněji Windows Registry) jsou databází, do které si Windows (95/98/Me/NT/2000, XP, 7, 8) ukládají všechna svá nastavení.  V registrech najdeme nastavení týkající se veškerého používaného hardwaru a softwaru, dále pak nastavení týkající se vzhledu plochy, konkrétních uživatelů atd.  Jakmile uživatel provede jakoukoliv změnu v systému prostřednictvím Ovládacích panelů, změnu v asociování souborů, systémových politikách nebo v instalovaném softwaru, tak všechny tyto změny se promítnou zpětně do registrů.  Windows Registry mají tedy pro chod systému zcela zásadní význam.

3  Registry jsou jako databáze fyzicky uloženy na pevném disku v několika souborech.  Z těchto souborů se jejich obsah natahuje při startu operačního systému do paměti. Přesné umístění těchto souborů závisí na použitém operačním systému.

4 Struktura  Základní strom tvoří šest hlavních "větví" označovaných jako "Handle keys". Jsou to  HKEY_LOCAL_MACHINE  HKEY_CLASSES_ROOT  HKEY_CURRENT_CONFIG  HKEY_DYN_DATA  HKEY_USERS  HKEY_CURRENT_USER

5  V HKEY_LOCAL_MACHINE jsou uloženy informace vztahující se k typu hardwaru počítače a softwaru, který je na něm provozován.  V HKEY_CLASSES_ROOT jsou uloženy informace nezbytné pro běh aplikací.  HKEY_CLASSES_ROOT je součástí HKEY_LOCAL_MACHINE.  V HKEY_CURRENT_CONFIG je uložen aktuální hardwarový profil.  Obsah HKEY_DYN_DATA se trochu liší od ostatních Handle Keys. Zde jsou uloženy informace používané pro řízení hardwaru. Tyto informace se dynamicky zjišťují a nastavují při startu počítače. Jsou uloženy v RAM a nezapisují se na disk.  V HKEY_USERS najdeme informace o standardních uživatelských nastaveních, uživatelích systému a o aktuálně přihlášeném uživateli.  HKEY_CURRENT_USER obsahuje informace o aktuálně přihlášeném uživateli.

6  Je to největší úložiště pro všechna nastavení Windows.  Všechny změny, které v registru provedete, je třeba provádět s maximální obezřetností.  Změny prováděné bez rozmyslu mohou způsobit, že se vaše Windows najednou začnou chovat nestabilně a podivně.  Spuštění editoru registru  Klepněte na tlačítko Start a do políčka Spustit zadejte příkaz regedit.  Poté stiskněte klávesu. Spustí se program Editor registru.

7 Nabídka Start na maximum  Velice jednoduchý zásah do systémového registru Windows přidá vaší nabídce Start (a jejím podmenu) na akčnosti.  Spusťte Editor registru.  Přesuňte se do klíče:  HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop (slovo Desktop se může vyskytovat i s malým počátečním písmenem).  Zde, v pravé části okna aplikace poklepejte na hodnotu MenuShowDelay  V poli Údaj hodnoty změňte původní hodnotu 400 (v milisekundách) na něco rychlejšího, například na 0.

8 Změna titulku v názvu okna Internet Exploreru  Ve standardním nastavení obsahuje titulek okna MS Internet Exploreru název internetové stránky, kterou si právě prohlížíte, následovaný textem Microsoft Internet Explorer. Případně může rovněž obsahovat jméno firmy, u které pracujete  Otevřete Editor registru  Přesuňte se do klíče HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main  Poklepejte na hodnotu Window Title.  Jestliže zde takovou hodnotu nenaleznete, klepněte v menu Úpravy/Nový na položku Řetězcová hodnota, jako název hodnoty napište výraz Window Title a potvrďte stiskem klávesy.  Jako údaj hodnoty zadejte výraz, který se má objevit v titulku Internet Exploreru.

9 Zákaz ukládání dat na USB zařízení  Otevřete si registr Windows XP.  Najděte klíč HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Con trol.  Klikněte v hlavní liště na Úpravy - > Nový -> Klíč. Klíč pojmenujte StorageDevicePolicies.  Přepněte se na pravou stranu a vytvořte novou hodnotu DWORD. Tu pojmenujte jako WriteProtect.  Poklikejte na ni a přiřaďte jí hodnotu 1.  PC restartujte.  Nyní, když někdo bude chtít zkopírovat data na USB zařízení, zobrazí se hlášení o ochraně proti zápisu.

10 Odebrání nabídky Soubor z IE  Otevřete editor registru  Vyhledejte klíč HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Wind ows\CurrentVersion\Policies\Explorer.  Přepněte se na pravou stranu a vytvořte novou hodnotu. Tu pojmenujte jako NoFileMenu.  Poklikejte na ni a přiřaďte jí hodnotu 1 (0 nabídku Soubor opět přidá).

11 Velký úklid  Existuje řada utilit, které dokáží v registru odstranit zapomenuté položky.  Ty tam zůstávají po odinstalovaných programech. Jedná se o již neplatné cesty, nepoužívané přípony souborů, neplatné zástupce k programům a o jiné již nepoužitelné záznamy.  Některé lepší utility pak dokáží před odstraněním neplatných položek registr zálohovat. Úklid v registru je poměrně riskantní operace.


Stáhnout ppt "Registry OS Windows.  Registry (přesněji Windows Registry) jsou databází, do které si Windows (95/98/Me/NT/2000, XP, 7, 8) ukládají všechna svá nastavení."

Podobné prezentace


Reklamy Google