Vítejte na FPE ZČU!.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2. INFOSCHŮZKA s 1. ročníky akademický rok 2009/2010.
Advertisements

Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Přijímací řízení.
Koordinátoři Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity
STUDIJNÍ POVINNOSTI STUDENTŮ FF UP 2013/2014. OBSAH 2 1UPOZORNĚNÍ PRO VŠECHNY STUDENTY……………………………..3 2BAKALÁŘSKÉ STUDIUM……………………………………………………… ročník.
2009 Základní informace o studijních povinnostech
Co by měl student vědět na začátku studia PEF MZLU v Brně
Přijímací řízení pro školní rok 2014/15 Čtyřleté studium.
PROGRAM  Struktura studia  Přednášky, semináře  Zápočty a zkoušky  Zapisování cizích jazyků a sport. aktivit  Vnitřní předpisy  Studijní oddělení.
Vědecká rada Fakulty bezpečnostního inženýrství 8. prosince 2010
Možnost studia na Fakultě stavební a uplatnitelnost stavebních oborů
Zápočty a zkoušky SHKV Upřesňující zápis předmětů na LS.
Přírodovědecká fakulta UJEP
Nejpodstatnější změny ve Studijním a zkušebním řádu
Informace o studiu na ZČU pro studenty prvních ročníků
Informace o studiu na KITTV 2011/2012
FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VUT v Brně. Škola bývalý klášter Kartuziánského řádu, založen kolem roku 1375.
4. ročník studia (1. ročník Mg. Studia) zadání diplomové práce nejpozději do konce zkouškového období tj. do témata diplomových prací vypisují.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
STUDIJNÍ POVINNOSTI STUDENTŮ FF UP
Přijímací řízení pro školní rok 2014/15 Osmileté studium.
PREZENČNÍ STUDIUM Volba praxe – prezen. studium I. ročníky –praxi jsou povinni studenti absolvovat na recepci KÚ Jihočeského kraje, na inform. centru.
Maturita 2015.
Maturita 2011? Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
1. Infoschůzka VÍTEJTE NA FPE ZČU!
LETNÍ ŠKOLA PRO KOMBINOVANOU FORMU OBORU SHV ZÁKLADNÍ INFORMACE O STUDIJNÍCH POVINNOSTECH SO 20. ZÁŘÍ
GVID – MATURITA 2015 aktuální stav – září STRUKTURA MATURITNÍ ZKOUŠKY Maturitní zkouška (MZ) Společná část MZ Český jazyk a literatura Matematika.
Přijímací řízení pro školní rok 2015/16 Čtyřleté studium.
Kreditní systém v doktorském studiu na FF UK Ivan Šedivý
KIV/PPA2 1.cvičení Cvičící: Pavel Bžoch.
Úvod Proč studovat informatiku?
4. INFOSCHŮZKA. CO NÁS ČEKÁ? TÉMA:  Zápočty a zkoušky  SHKV  Upřesňující zápis předmětů na LS.
Připravil(a): Host:. Obsah přednášky Základní informace o studiu na FPR – I.část  Struktura studia  Semináře a cvičení  Zápočty a zkoušky  Vnitřní.
2. infoschůzka.
Den otevřených dveří PřF MU
Program Socrates/Erasmus Jana Procáková Petra Veselá Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
Koordinátoři Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity.
KIV/PPA2 1.cvičení Cvičící: Pavel Bžoch. Údaje o cvičícím Pavel Bžoch Kancelář: UL408 Konzultační hodiny: –Středa 12:05 – 12:50 –Čtvrtek 11:10 – 11:55.
Koordinátoři Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity.
LETNÍ ŠKOLA PRO KOMBINOVANOU FORMU OBORU SHV ZÁKLADNÍ INFORMACE O STUDIJNÍCH POVINNOSTECH SO: –
Fakulta informatiky Masarykova univerzita Brno. Fakulta informatiky MU Brno Brno – univerzitní město Masarykova univerzita – druhá největší univerzita.
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“ doc. Ing. Michal Brandejs, CSc. šéf CVT, jeden z tvůrců systému Informační systém Masarykovy.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ KATEDRA FRANCOUZSKÉHO JAZYKA A LITERATURY DNE 15. LEDNA 2011.
Zápatí prezentace1 Informace k organizaci doktorské ho studi a na Ekonomicko-správní fakult ě MU.
Zápočty a zkoušky SHKV Upřesňující zápis předmětů na LS.
Akademický rok 2015/2016 Zápis ke studiu.
ZÁPIS do STUDIA na FF UP Olomouc 1. ročník
Jednooborová Bc. Anglická filologie & Angličtina se zaměřením na komunitní tlumočení a překlad
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
STUDIJNÍ POVINNOSTI STUDENTŮ FF UP 2016/2017. OBSAH 2 1UPOZORNĚNÍ PRO VŠECHNY STUDENTY……………………………..3 2BAKALÁŘSKÉ STUDIUM……………………………………………………… ročník.
Co by měl vědět student nastupující do 1. ročníku Co by měl vědět student nastupující do 1. ročníku Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity 23. září 2011.
Česko-německá studia na IMS FSV UK: Den otevřených dveří Tomáš Nigrin.
PORADENSKÉ CENTRUM ZF JU V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Bohumila Voženílková Zdeněk Štěrba Katedra rostlinné výroby Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Vítáme vás na PřF JU Připravte si prosím: nový index + ostatní formuláře, psací potřeby; můžete začít vyplňovat osobní údaje v „Zápisovém listu“. Nezačínejte.
na zápise do 1. ročníku na FF UJEP!
ZÁPIS do STUDIA NA FF UP – 1. ročník
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ Institut mezinárodních studií Fakulta sociálních věd Univerzita Karlova 16. ledna 2017.
Evidence studijních plánů
Studijní program Ošetřovatelství
Přírodovědecká fakulta UJEP
GVID – MATURITA 2019 aktuální stav – říjen 2018.
na zápise do 1. ročníku na FF UJEP!
Kreditní systém studia
Zápis do 1. ročníku BSP kombinované studium
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
AKADEMICKÝ ROK 2019/2020 Adresa:
Zápis do 1. ročníku bakalářský program - Strojírenství
Transkript prezentace:

Vítejte na FPE ZČU!

Studentská organizace zabývající se informováním prváků, pořádáním různorodých akcí a dalšími aktivitami www.skvaip.fpe.zcu.cz Kontakt: skvaip@email.cz Jeden z našich hlavních cílů – pomoci nastupujícím studentům s orientací na naší škole!

Studium na FPE ZČU Prezentace pro 1. ročníky – akademický rok 2009/10

Základní témata Kreditní systém Studijní plán, typy předmětů Vážený studijní průměr a jeho význam Zápočty a zkoušky Volba vedlejšího sloupu (!!)

Kreditní systém Za každý úspěšně ukončený předmět určitý počet kreditů (u předmětů se zápočtem i zkouškou až po splnění zkoušky!!) Počet by měl odrážet náročnost předmětu, ale většinou odpovídá spíše týdennímu rozsahu výuky (příklad – 2 hodiny přednášky, 2 hodiny cvičení týdně…zpravidla 4, nejvýše 5 kreditů)

Kreditní systém - limity počtu kreditů Po 1. semestru – nejméně 20 kreditů (pro Přírodovědná studia 15 – nespoléhat na to!) Po 1. roce – nejméně 40 kreditů Každé 4 po sobě jdoucí semestry – 80 kreditů Dokončení studia – počet let * 60. Pro Bc. studium tedy 3*60 = 180 kreditů Na rok možno zapsat až 75 kreditů (možné snížení na 65), standard je něco přes 60 kr. Limity nutno dodržet, výjimky se neakceptují!!

Studijní plán, typy předmětů Vedle získání dostatečného počtu kreditů je rovněž třeba splnit ty správné předměty – dáno studijním plánem: i) předměty povinné (áčkové) – musíte je absolvovat, nesplnění při 2. zapsání = ukončení studia!

Typy předmětů ii) předměty povinně volitelné (béčkové) – jsou vytvořeny bloky, z každého musíte stanovený počet kreditů. Zápis béčkových a céčkových předmětů pro letní semestr 1. roč. v týdnu od 19.10. do 23.10. iii) předměty volitelné (céčkové) – vybíráte si z nabídky celé univerzity (dát přednost FPE, neplýtvat!) Základní pravidlo: Hlavní je splnit áčka a béčka, kredity už vždycky nějak naženete…!

Vážený studijní průměr (VSP) Pozor, průměr se počítá jinak než na SŠ! Zohledněn počet kreditů: jednička z předmětu za 6 kreditů je jako 6 jedniček Příklad: Mám jedničku z předmětu za 5 kreditů, dvojku z předmětu za 4 kredity a trojku z předmětu za jeden kredit… VSP=(5*1+4*2+1*3)/(5+4+1)=1,6

Význam VSP Prospěchové stipendium – vždy 10% nejlepších z daného oboru Celkový výsledek studia – „červený diplom“ Konkurzy např. na zahraniční stáže Přijímání do dalšího studia na jiné škole Pozor, VSP horší než 3,40 za daný akademický rok je důvod k ukončení studia

Zápočty a zkoušky Bližší informace ke zkouškám v 2. polovině semestru Hned na úvod semestru je vyučující povinen stanovit podmínky pro získání zápočtu včetně podmínek pro náhradní plnění (na něj je nárok, není však stanoveno, jak má vypadat) Podmínky se nesmí během semestru měnit Získání zápočtu je podmínkou k připuštění ke zkoušce Bližší informace ke zkouškám v 2. polovině semestru

Volba vedlejších sloupů (VS) Zásadní záležitost mající velký význam na další průběh vašeho studia (špatně zvolený VS = mnoho komplikací!) Předměty vedlejšího sloupu jsou sice céčkové, ale je dobré přistoupit k VS jako k celku a splnit z něj všechny předměty (např. zvýhodnění při přijímacím řízení k navazujícímu studiu)!!

Volba vedlejších sloupů (VS) V týdnu od 19.10. do 23.10. na www.fpe.zcu.cz (odkaz Studenti 1. ročníku) – uvedení 3 preferovaných možností pro VS s uvedením priorit (elektronický formulář, souběžně zápis volitelných předmětů na letní semestr) Přijímání do VS podle výsledků SCIO testů, u hudební výchovy a výtvarné výchovy talentové zkoušky (2. - 13. 11.) , u anglického jazyka jazykové zkoušky (listopad – bude upřesněno)

Volba vedlejších sloupů (VS) Pokud nepřijetí na preferovaný VS, jsou další dvě možnosti, tzn. je třeba dobře promyslet všechny 3 volby. Předzápis předmětů pro VS (na internetu) – 30. 11. – 12. 12. Zápis do indexů (na studijním oddělení) – 8. 2. – 12. 2.

Volba vedlejších sloupů (VS) Komplikace 1 – u některých oborů (Fy, Inf, Bi, Ch, Aj) je možné jako vedlejší sloup zvolit tzv. prohlubující VS z téhož oboru (u Inf je tento prohlubující komplet z Fakulty aplikovaných věd!) U ostatních si VS volíte zásadně z jiného oboru!

Volba vedlejších sloupů (VS) Komplikace 2 – vedlejší sloup není vhodné volit z oboru, pro nějž není vypsána s vaším hlavním oborem dvoukombinace na navazujícím magisterském studiu! Př: K chemii si můžete zvolit jiné přírodovědné či Tv, ale již ne Čj, Aj, Hv,… Možné kombinace jsou na stránkách FPE

Volba vedlejších sloupů (VS) Komplikace 3 (týká se Přírodovědných studií) – abyste v letním semestru mohli studovat fyziku, musíte mít ze společného zimního semestru splněné předměty z fyziky. Pokud je nesplníte, musíte si vybrat dodatečně jiný obor (přesněji vás nejspíš zařadí tam, kde bude zrovna místo…)

Volba vedlejších sloupů (VS) Je to složité… Jak mám tedy postupovat? 1. Vytipovat si 3 pro mě nejlepší možnosti (včetně pořadí!) toho, co bych chtěl jako vedlejší sloup studovat 2. Zjistit, jestli taková možnost vůbec na FPE existuje 3. Zjistit, jak vypadají studijní plány, ideálně se poptat lidí z vyšších ročníků

Volba vedlejších sloupů (VS) 4. Promyslet si, jestli mám se svým výsledkem ze SCIO testu šanci uspět (dávat si s 20. percentilem jako VS psychologii a angličtinu není nejrozumnější…) 5. Splnit všechny potřebné předměty, abych na vybraný VS skutečně mohl nastoupit Pokud si nebudete s něčím jistí, radši se zeptejte, rádi vám poradíme

Volba VS - příklady Příklad 1 – hlavní sloup Anglický jazyk Volím si možnosti pro VS: 1. psychologie, 2. jednooborová angličtina, 3. němčina (kontrola, všechny 3 možnosti existují!) Psychologie – velký zájem, mám nízký percentil Jednooborová angličtina – OK

Volba VS - příklady Příklad 2 – hlavní obor Matematická studia Volím si možnosti pro VS: 1. jednooborová matematika, 2. geografie, 3. fyzika Možnost 1 neexistuje Z geografie jsem nesplnil předměty ze zimy… Z fyziky jsem zimu splnil, můžu jít na fyziku… Kdybych nedal ani fyziku, dali by mě někam jinam, kde je zrovna místo

Volba VS - příklady Příklad 3 – hlavní obor Vizuální kultura Volím si možnosti pro VS: 1. hudební výchova, 2. angličtina, 3. čeština (OK, všechno existuje) 1. neuspěl jsem v talentovkách 2. nepovedly se jazykové zkoušky 3. OK, výsledek ze SCIO testu stačí, jdu studovat češtinu

Volba VS - závěr Je to komplikované, ale nedá se nic dělat. Rozhodně tu volbu nepodceňte Případné nejasnosti okamžitě řešte s někým kompetentním, nespoléhejte se na různé informační šumy!

Prostor pro vaše otázky Máte-li nějaký dotaz… ? Nebojte se nás zeptat.

Děkujeme za pozornost a přejeme hodně štěstí ve studiu na FPE ZČU!!! www.skvaip.fpe.zcu.cz skvaip@email.cz Příští témata: Portál ZČU, výpočetní prostředí, stipendia a platby, koleje, další služby studentům