Individuální projekt Karlovarského kraje Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Shrnutí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum sociální rehabilitace Terénní tým - Sokolov - Cheb
Advertisements

Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Ing. Stanislava Správková
Co jsme v kraji už pro reformu udělali?
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Transformační procesy- péče o osoby se zdravotním postižením ( mentálním) v KK
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Regionální péče v Praze
Karlovy Vary, Závěrečná konference,
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Mgr. Barbora Wenigová Karlovy Vary, Kulatý stůl,
Plánovaný rozvoj služeb
Ing. Stanislava Správková
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Proces nastavení sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Mgr. Barbora Wenigová Karlovy Vary, Karlovy Vary,
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Pavel Novák - zástupce komunitních služeb RE: FORMA, na které záleží
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Katalog sociálních služeb, zkvalitnění jejich nabídky a vzdělávání jejich poskytovatelů.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Individuální projekt Jihomoravského kraje OP LZZ Zajištění vybraných sociálních služeb na území Jihomoravského kraje pracovní seminář 3. března 2010 Tento.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Závěrečné shrnutí projektu „ Podpora a rozvoj poskytovatelů sociálních služeb v Hodoníně formou vzdělávání jejich zaměstnanců“
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
ČINNOST PANELU HO ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2016
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Reforma psychiatrické péče
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Karlovy Vary, Závěrečná konference,
Ing. Stanislava Správková
Centrum sociální rehabilitace Terénní tým - Sokolov - Cheb
Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík
Individuální projekt Karlovarského kraje Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Shrnutí.
Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Individuální projekt Karlovarského kraje Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Shrnutí.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Transkript prezentace:

Individuální projekt Karlovarského kraje Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Shrnutí

Základní údaje o projektu: Financování: OP Lidské zdroje a zaměstnanost (85%) a Státní rozpočet ČR (15%) Celkové náklady na projekt: 13.402.152,-Kč (neinvestiční výdaje), z toho 100.000,-Kč na křížové financování Doba realizace projektu: 1.5.2012 – 30.4.2014

Nejdůležitější úkoly projektu: Návaznost na předchozí IP Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním => zajistit kontinuální návaznost projektových aktivit Nastavit procesně další sociální služby pro osoby s duševním onemocněním (dále ODO) i v dalších okresech KK = Sokolovsko a Chebsko Vytvořit vzájemně a efektivně spolupracující síť sociálních a dalších (zdravotních) služeb na okresní + krajské úrovni

Východiska při vytváření projektu: z výstupů projektu Rozvoj péče… => cca 9.000 lidí na území KK trpí DO skrytá nemocnost (nedostatek služeb, chybí diagnostika lidí DO, stigmatizace lidí s DO…) => předpoklad 17.000 – 45.000 lidí s DO zkušenosti z práce nově vytvořených sociálních služeb pro ODO v Karlových Varech (tj. FOKUS) zkušenosti z práce sociálních pracovnic obcí

5. z Koncepce péče o ODO (výstup z projektu Rozvoj péče …) => hlavní principy pro tvorbu nových služeb: provázanost služeb (jak v sociální oblasti, tak s dalšími potřebnými službami, zejména zdravotnickými apod. mobilita služeb informovanost o duševních nemocech a možnostech pomoci Preventivní charakter služeb

Hlavní aktivity projektu: Vyhodnocení fungování služeb pro ODO na území KK a jejich spolupráce v okresech Sokolov a Cheb Podpora procesu zahájení činnosti sociálních služeb v okrese Sokolov a Cheb Vytvoření modelu sítě sociálních služeb a ostatních složek systému péče o osoby s duševním onemocněním Vzdělávání a stáže Destigmatizace a odborná publicita projektu

Hlavní výstupy projektu: Aktivita č.2: Dokument „Zpráva o realizaci Koncepce péče o ODO na území Karlovarského kraje“ (tedy dokumentu, který vznikl v rámci IP Rozvoj péče… ) http://www.rpkk.cz/soubory/1369063348.pdf Zdrojem: dotazníková šetření u odborníků i uživatelů Focus Group hodnocení efektivity nových služeb audit nových služeb

potřeba rozvoje služeb pro ODO především na venkově (zejména terénních) potřeba větší nabídky různých služeb, jejich provázanosti a spolupráce v celém kraji do spolupráce je vhodné přizvat i příbuzné ODO potřeba zapojení do sítě služeb také policie a sociálních pracovníků obcí nezbytné je zapojení psychiatrických a psychologických ambulancí, praktických lékařů, psychiatrického oddělení nemocnice věnovat velkou pozornost prohlubování a kultivaci spolupráce mezi zdravotnickými službami a komunitními sociálními službami;

Aktivita č.3: Podpora zahájení činnosti sociálních služeb v okrese Sokolov a Cheb V říjnu 2013 byly otevřeny nové prostory pro dvě nové služby terénní sociální rehabilitace : SOKOLOV, ul. Svatopluka Čecha 1001 CHEB, náměstí Krále Jiřího z Poděbrad 478 Poskytovatelem je o.s. FOKUS Mladá Boleslav , který zajišťuje služby již pro Karlovy Vary Příprava pracovníků pro nové služby (zpočátku pracovali pod dohledem registrovaných pracovníků)

Aktivita č.4: Vytvoření modelu sítě sociálních služeb a ostatních složek systému péče o ODO případová práce v rámci všech třech soc. služeb o.s. FOKUS (KV, SO a CH) multidisciplinární týmy v každém okrese s účastí odborníků, kteří pracují s lidmi s DO (řešení konkrétních případů společných klientů) koordinační tým na úrovni kraje – řešení obecných problémů týkajících se situace v kraji (podnětů z multitýmů) Výstupem bude Model optimálně fungující sítě sociálních služeb pro ODO

Aktivita č.5: Vzdělávání a stáže Průběžné vzdělávání (převážně akreditace MPSV) Minimum z psychiatrie pro pracovníky v pomáhajících profesích Základy psychosociální rehabilitace osob s DO Komplexní psychosociální rehabilitace Práce s rodinami osob s DO Specializované vzdělávání pro pracovníky nových služeb Opatrovnictví u osob s DO Práce s rodinou v obtížné životní situaci -3 moduly (problem. SPOD) Psychoedukace rodinných příslušníků a příbuzných ODO Klient s duševní poruchou v zařízení sociální péče Systém péče o ODO v KK s důrazem na stav péče v okr. SO a CH Práce s osobami s časnými psychiatrickými stavy Multidisciplinární přístup

2. Konference Celostátní konference sociální psychiatrie 15. – 17. 11. 2012 v Chrudimi: účast pracovníci FOKUSU a dodavatele aktivit projektu byl prezentován stávající projekt vytvořen poster = prezentován s projektem Kongres mezinárodní účastí v Ostravě 10. – 13. 10. 2013: účast pracovníků nových služeb - zpracovali vybraná témata, více o kongresu i zpracovaná témata jsou na http://www.rpkk.cz/akce.php

- cíleně pro pracovníky nových služeb Stáže - cíleně pro pracovníky nových služeb => získání zkušeností v místech s dobrou praxí - stáže v sociálních službách pro cílovou skupinu ODO v rámci ČR - zahraniční stáž v Holandsku (březen 2014)

- webové stránky projektu www.rpkk.cz Aktivita č.6: Destigmatizace a odborná publicita projektu - webové stránky projektu www.rpkk.cz Sociální on-line poradna (po dobu projektu) mediální výstupy a inzerce projektu kulaté stoly, letáky, plakáty kampaň ke Světovému dni duševního zdraví v říjnu 2012 a říjnu 2013 – spojená s otevřením dvou nových služeb v Sokolově a v Chebu

Bulletiny : 1x á 4 měsíce, celkem 6 čísel informace o průběhu projektu (zejm. nových službách a jejich spolupráci se službami stávajícími) představení jedné z vybraných služeb, které poskytují sociální pomoc lidem s DO v KK rozhovor se známou osobností, odborníkem na téma duševních onemocnění a jejich léčby vyvrácen určitý mýtus týkající se osob s duševním onemocněním Všechny bulletiny jsou ke stažení na www.rpkk.cz

Brožura: Umíme se domluvit - Co potřebuje člověk s duševní poruchou při jednání na úřadě i jinde, (rady pro zlepšení komunikace, pro veřejnou správu) - 2. aktualizované a doplněné vydání

Za realizátora projektu - Karlovarský kraj : VELKÉ DÍKY za spolupráci a ochotu podílet se na mnohých akcích a aktivitách v rámci projektu: pracovníkům městských a obecních úřadů, poskytovatelů sociálních a zdravotních služeb, ale i kolegům z KÚKK (odb.zdravotnictví a odboru školství, mládeže a tělovýchovy), v neposlední řadě i zástupcům Policie ČR a Hasičského záchranného sboru . Kolegům z projektu i z o.s. FOKUS.

NOVÝM SLUŽBÁM PŘEJI HODNĚ ZDARU A ÚSPĚCHŮ V JEJICH PRÁCI JEJICH KLIENTŮM PŘEJI PŘÍJEMNÉ PROSTŘEDÍ, KAM SE BUDOU RÁDI VRACET A KDE JIM BUDE ULEHČENO OD JEJICH TRÁPENÍ A TĚŽKOSTÍ

Děkuji Vám za pozornost Olga Dacková olga.dackova@kr-karlovarsky.cz 736 650 214, 354 222 521