Czech Invest Investiční pobídky Praha, Prosinec 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické posouzení možnosti zajištění údržby vozů metra na trase A a B formou plného outsourcingu Připraveno pro Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. Listopad.
Advertisements

Současný systém podpory
Kontrola nakládání s dotacemi ze strany FÚ Ing. Jan Minařík prosinec 2010.
Seminář ČLFA k Leases ED 10. září 2013 Dopady na poskytovatele leasingu.
Očekávané změny v oblasti investičních pobídek
Zákon roku 2013 Tomáš Babáček, Ambruz & Dark Deloitte Legal Nejlepší (a nejhorší) legislativní počin pro podnikatelské prostředí v ČR.
Investiční pobídky Pierburg s.r.o.. © Pierburg GmbH 2011– Respect protective note ISO Pierburg s.r.o. – Investiční pobídky 2 Představení.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek – odpisy (2. část) Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Podnikatel – fyzická osoba.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. října 2013.
Finalizace akvizičního procesu
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
Judikatura SDEU a její reflexe v českém právním řádu
Podpora podnikání a investic a EU v následujícím období Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 24. duben 2013.
Daň z příjmů právnických osob
10. Martin Smíšek 2. A  Jelikož se DHM při jeho užívání opotřebovává a jeho hodnota postupně přechází do hodnoty nových výrobků nebo jiných výkonů.
Transakční náklady českých ekonomických subjektů…
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Pokyn DR SR – vznik tzv. „klasické“ stálé provozovny na Slovensku
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Dodání zboží uvnitř Společenství
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Judikatura SDEU (Nezákonná) správní praxe
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Nová pravidla veřejné podpory
IFA, Česká republika 17. května 2011
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Společné zdanění manželů Počínaje rokem 2005 byl do ZDP zaveden nový § 13a, který umožňuje manželům vyživujícím alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti,
Rezervy, pohledávky a opravné položky
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Zdaňování příjmů podle § 7 ZDP
TISKOVÁ KONFERENCE Martin Říman Martin Turnovský Tomáš Hruda © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Předběžné posouzení potenciálu využití finančních nástrojů v OP PIK
Daňové odpisování majetku
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Rezervy na opravu hmotného majetku Podmínky (součást daňových výdajů) -Jedná se o opravu HM odpisovaného déle jak 5 let -Jde skutečně o opravu nikoliv.
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v § 72 – 79,
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1278Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Roční zúčtování daně Jméno autora: Ing. Zdeňka.
Zákon roku 2014 Tomáš Babáček Ambruz & Dark Deloitte Legal Nejlepší (a nejhorší) legislativní počin pro podnikatelské prostředí v ČR.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Zdaňování příjmů podle § 7 ZDP Jedná se o příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti, Příjmy z podnikání vymezuje § 7 odst. 1 ZDP takto: a)
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Administrace projektu (finanční část) Pracovní workshop pro příjemce – 2. výzva PO 1, 2. GG
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Zdaňování příjmů podle § 7 ZDP
Daň z příjmů právnických osob
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zdaňování ostatních příjmů
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Daň z příjmů fyzických osob
FINANCOVÁNÍ INOVACÍ Odpočet na podporu výzkumu a vývoje
Daň z příjmů fyzických osob
Transkript prezentace:

Czech Invest Investiční pobídky Praha, Prosinec 2013

Agenda Zachování investice Zvláštní podmínky pro možnost uplatnění slevy na dani Výpočet slevy na dani při rozšíření stávající výroby Kontroly státních institucí Kombinace podpor Daňové plánování Kontakty Investiční pobídky

Zachování investice

Zachování investice – Odstoupení od pobídky Dle § 5 odst. 6 zákona o investičních pobídkách („ZIP“) je možné od investiční pobídky odstoupit ve kterékoli fázi, dokud společnost dosud investiční pobídku nečerpala: „Na žádost zájemce ministerstvo rozhodnutí o příslibu („Rozhodnutí“) pro tohoto zájemce zruší, pokud příjemce nezačal investiční pobídku dosud čerpat.“ Pokud společnost čerpala jakoukoli pobídku, (i např. hmotnou podporu na pracovní místa), není již možné odstoupit Je nutné zachovat investici po dobu uplatňování investiční pobídky nebo po dobu nejméně 5 let od dokončení investiční akce Možnosti: Oznámit na Ministerstvo průmyslu a obchodu („MPO“) dokončení investiční akce = od data ukončení začne běžet 5ti letá lhůta Neoznámit na MPO dokončení investiční akce = předpokládá se, že investiční akce byla dokončena 5 let od obdržení Rozhodnutí a od této doby začne běžet 5ti letá lhůta Investiční pobídky

Zvláštní podmínky pro možnost uplatnění slevy na dani

Nejvýznamnější zvláštní podmínky dle §35a odst Nejvýznamnější zvláštní podmínky dle §35a odst. 2 zákona o daních z příjmů („ZDP“) Společnost využije v max. možné míře ustanovení zákona o daních z příjmů ke snížení základu daně prostřednictvím: Daňových odpisů Opravných položek k pohledávkám Uplatněním odčitatelných položek – daňové ztráty, výdaje na výzkum a vývoj Porušení těchto podmínek vede ke snížení slevy na dani v daném zdaňovacím období Společnost je omezena v operacích s podnikem, např. se nesmí sloučit s jinou společností Společnost nezvýší svůj základ pro výpočet slevy na dani: obchodními operacemi se spojenými osobami, které neodpovídají běžným obchodním transakcím nebo převodem majetku spojených osob, který povede ke snížení základu daně spojené osoby Porušení těchto podmínek vede k odebrání investičních pobídek a penalizaci Investiční pobídky

Daňové odpisy Dle 35a odst. 2 písm. a) ZDP „poplatník uplatní při stanovení základu daně v nejvyšší možné míře všechny daňové odpisy; v období uplatňování slevy nelze odpisování přerušit Příjemce investiční pobídky může přerušit daňové odepisování jak v období před splněním všeobecných a zvláštních podmínek, tak v období, ve kterém jsou podmínky splněny, ale slevu na dani nečerpá Nesplnění ostatních zvláštních podmínek dle § 35a odst. 2 písm. b) až f) ZDP je sankcionováno bez ohledu na to, zda slevu na dani společnost uplatňuje či nikoli Příjemce investiční pobídky je povinen splnit všeobecné podmínky dle ZIP nejpozději do 3 let od obdržení Rozhodnutí Zvláštní podmínky nejsou časově limitovány. Avšak 10leté období, po které může příjemce uplatnit slevu na dani, začne běžet nejpozději do 3 let od vydání Rozhodnutí Investiční pobídky

Výpočet slevy na dani při rozšíření stávající výroby

Výpočet slevy na dani při rozšíření stávající výroby Sleva na dani se vypočte podle vzorce S1-S2 S1 je částkou daně vypočtenou v prvním roce čerpání slevy na dani (a v každém následujícím) nejpozději však v roce splnění všeobecných a zvláštních podmínek (max. 3 roky od vydání Rozhodnutí) S2 je částkou daně vypočtenou za jedno ze dvou zdaňovacích období předcházejících roku, ve kterém se sleva na dani uplatní poprvé, a to ta částka, která je vyšší Částka S2 je po další období čerpání slevy na dani zakotvena jako minimální výše daně, kterou při jejím dosažení bude společnost platit Daň přesahující částku S2 je možné v průběhu čerpání investiční pobídky uplatnit jako slevu na dani Investiční pobídky

Příklad slevy na dani při rozšíření stávající výroby Obecně lze čerpat slevu na dani od splnění všech podmínek Čerpat slevu na dani lze od 3 roku od Rozhodnutí a posunout tak 10-ti letou lhůtu pro čerpání, i když jsou podmínky pro čerpání splněny dříve Záleží na vhodném načasování čerpání slevy na dani Rozhodnutí Investiční pobídky

Kontroly ze strany státních institucí

Kontroly ze strany státních institucí Nejpozději po uplynutí 3 let od vydání Rozhodnutí o udělení investiční pobídky provede MPO a Ministerstvo financí (MF) kontrolu splnění všeobecných podmínek Po uplynutí 5 let od dokončení investiční akce provádí MPO a MF kontrolu zachování investice Po 5 letech od prvního čerpání investiční pobídky provádí kontrolu zachování počtu nově vytvořených pracovních míst Úřad práce ČR MF provádí kontrolu dodržování všeobecných podmínek v roce následujícím po uplynutí posledního období kdy mohla být čerpána sleva na dani MPO provádí kontrolu zachování investice i po 8 letech ode dne vydání Rozhodnutí, pokud je sleva na dani stále uplatňována MPO také provádí kontrolu zachování investice (hmotného majetku nebo pracovních míst) dle lhůty stanovené na základě písemné dohody o poskytnutí hmotné podpory na rekvalifikaci, pracovní místa nebo hmotný majetek Rok 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 MPO a MF všeobecné a zvláštní podmínky MPO a MF zachování investice MF dodržení všeobecných podmínek po posledním možném roce čerpání (max. po 10 letech) Investiční pobídky

Kontroly ze strany státních institucí Všeobecné podmínky: Nesplnění podmínek: Nelze čerpat investiční pobídku, zároveň však společnosti nevznikají žádné sankce v souvislosti s odstoupením od udělené pobídky Porušení podmínek v průběhu čerpání: Společnost ztrácí nárok na část nebo na veškeré již čerpané investiční pobídky, zároveň společnosti vznikají sankce v souvislosti s neoprávněným čerpáním investiční pobídky Porušení zvláštních podmínek: Uplatnění v nejvyšší možné míře: odpisů, opravných položek, ztrát Porušení vede ke snížení slevy na dani v daném zdaňovacím období Ostatních zvláštních podmínek (např. operace s podnikem, převod majetku) Porušení těchto podmínek vede k odebrání investičních pobídek a penalizaci Investiční pobídky

Kombinace podpor

Kombinace podpor Lze být příjemcem několika investičních pobídek souběžně, avšak čerpat je lze jen postupně Lze kombinovat odečet na výzkum a vývoj („VaV“) a investiční pobídky, ale pouze na nepodpořený majetek: Lze čerpat odpočet na VaV na investiční majetek, avšak pouze před zahájením čerpání investičních pobídek Lze kombinovat investiční pobídky a granty, avšak: Každý majetek může být podpořen pouze jednou Je třeba věnovat zvýšenou pozornost kalkulaci způsobilých nákladů Investiční pobídky

Daňové plánování

Daňové plánování pro společnosti s investičními pobídkami existuje: Rádi s Vámi možnosti daňové optimalizace prodiskutujeme! Pobídky nemusí vždy skončit po 10 letech Základ daně lze akcelerovat S2 lze minimalizovat Investiční pobídky

Kontakty Marek Romancov Tel.: +420 246 042 889 E-mail: mromancov@deloitteCE.com Daniela Fotrová Tel.: +420 246 042 921 E-mail: dfotrova@deloitteCE.com Jana Zelinková Tel.: +420 246 042 494 E-mail: jzelinkova@deloitteCE.com Investiční pobídky

© 2013 Deloitte Česká republika Deloitte označuje jednu či více společností Deloitte Touche Tohmatsu Limited, britské privátní společnosti s ručením omezeným zárukou, a jejích členských firem. Každá z těchto firem představuje samostatný a nezávislý právní subjekt. Podrobný popis právní struktury společnosti Deloitte Touche Tohmatsu Limited a jejích členských firem je uveden na adrese www.deloitte.com/cz/onas. © 2013 Deloitte Česká republika Investiční pobídky