Dobrovolnický program na Onkologické klinice FN Olomouc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Specifika dobrovolnické služby na onkologickém oddělení
Advertisements

Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Pokus o přerušení bludného kruhu. Situace lidí bez domova  Drtivá většina lidí bez domova má problém se závislostí  Někteří řeší závislost v léčebnách.
Active Citizens - komunitní vzdělávání pro střední školy Úvodní setkání učitelů Praha 18. března 2013.
Maminka maminek kontaktní sestra
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Městská poliklinika Praha Městská nemocnice následné péče Název projektu Celoživotní.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Národní konference kvality 2014 Hradec Králové Kompetence.
Výjezdní zasedání prezidia, předsedkyň a předsedů sekcí a regionů ČAS Luhačovice – Hotel Fontána II – kongresový sál Luhačovice.
Komunikace ve zdravotnictví – potřeba kontaktní sestry Konference nadačního fondu Porozumění Mgr. Alena Šmídová.
Vyškovský cerebrovaskulární den Stávající stav budovy neurologického oddělení I a II p.
Studentští poradci Bezpečně studiem! Martin Pešl.
Potřeby rodin dětí a mládeže s onkologickým onemocněním Studentská vědecká konference České Budějovice Mgr. Hana Burkertová.
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
Týmová spolupráce profesionálů a dobrovolníků záruka bezpečného dobrovolnického programu , Praha, Evropský dům.
Darja Hrabánková Navrátilová
Dobrovolnický program VFN
Třídní setkání 11. září 2012 Změna člena Školské rady Aktuality a informace na webu Informace stravování Novinky z družiny Rozvrh hodin.
Tisková konference Vzdělávací projekt „Zdravá nemocnice“
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
DOBROVOLNÍCI V HOSPICI
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Přínos dobrovolnického programu pro onkologické pacienty
Karin Pospíšilová, FTNsP květen 2010
Eva Brožová Alexandra Bečvářová
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Jana Moravcová
Urgentní příjem Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.
Autor: Pavla Tichá Amelie o.s., Šaldova 15, Praha 8
Studijní den ERC – duchovní služba ve zdravotnictví – ÚVN Praha - Střešovice mjr. Mgr. Pavel Ruml Motol
Postřehy ze studijního pobytu, aneb Fulda 2004 (Socrates Erasmus)
Dobrovolníci Amelie na ambulanci I. interní kliniky – hematologie Staniční sestra Karolína Straková a koordinátorka dobrovolníků Amelie pro Prahu Mgr.
Onkodobrovolníci v Krajské nemocnici Liberec Konference I slova léčí, aneb dobrovolníci na onkologických pracovištích Praha 27. února 2012 © Bc. Dana HRSTKOVÁ,
Cesta domů Rok 2011 očima čísel Valná hromada sdružení 2012.
Česká asociace adiktologů
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
Dva roky APS, první prohry a vítězství
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Představuje pilotní projekt s názvem POLIS. ... je sociálně preventivní pilotní projekt... zkušební doba 18 měsíců... spolufinancován Evropským sociálním.
KOMPAS = sociálně preventivní volnočasový program pro děti ve věku 8 – 15 let Zaměřený na:KOMunikaci PArtnerství Spolupráci V současné době je program.
Dobrovolnické programy na onkologických pracovištích v ČR
Průběh realizace aktivit projektu TIME Průběh realizace aktivit projektu TIME Lenka Zábranská.
 Pomoci zpříjemnit pomalu plynoucí čas dlouhodobě hospitalizovaným pacientům  Zprostředkovat pacientům kontakt s „venkovním“ prostředím  Podpořit dobrou.
Výsledky dotazníkové evaluace dvouletého působení dobrovolníků v IKEM
Přínosy projektu „Vybudování jádra a realizace systému vzdělávání pro Středisko informací a vzdělávání v elektronickém zdravotnictví“ CZ.2.17 /
Tříleté zkušenosti se zapojením do paliativní péče v rámci psychické podpory pacientů i rodinných příslušníků Mgr. Milena Malá, Zdravotní klaun, o. p.
Dobrovolnická služba v muzeu a knihovně Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními.
Aktuální krize zdravotnictví
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Ing. Jana Moravcová
Dobrovolník jako člen týmu
Aktivní a věcná komunikace je základem kvality každodenně poskytovaných služeb. V Sodexo ji rozdělujeme na několik stupňů, které umožní věnovat se různé.
Situace v oblasti uplatňování hlediska kvality v přípravě učitelů (komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) v současnosti - doba stagnace, až krize Kvalita.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Odborné praxe na ÚISK Informační schůzka. Program setkání  Základní informace o praxích na ÚISK v roce 2013  Důležité termíny  Postup při výběru vhodné.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Podzimní škola WHO-HPH v ČR, 12.– , MZ ČR v Praze Fakultní nemocnice v Motole.
Project HOPE – Česká republika, o.p.s. Řízení změn: Posílení role managerů ve zdravotnictví Začlenění zdravotnických asistentů do ošetřovatelského týmu.
Poskytování klinické pastorační péče ve Fakultní nemocnici Olomouc Marta Hošťálková.
DOP-HC s.r.o. Dům ošetřovatelské péče – Home Care Dolní Rychnov Prezentuje: MSc. Magdaléna Radošová Scholzová, MBA
Závěrečné shrnutí projektu „ Podpora a rozvoj poskytovatelů sociálních služeb v Hodoníně formou vzdělávání jejich zaměstnanců“
Podzimní škola WHO 2001 v ČR, Praha 12. – Monika Klusáková, Mgr. Zuzana Velebová Bc. Renáta Grossová – Klementová Akční plán podpory zdraví.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Terapeutická komunita v systému veřejného zdravotnictví Mgr. Gabriela Mahrová Libuše Antalová.
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Mons. Jan Vokál biskup Královehradecké diecéze
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
UMÍME POMÁHAT…….? PETRA STEJSKALOVÁ
Dobrovolnický program Amelie v Olomouci
Transkript prezentace:

Dobrovolnický program na Onkologické klinice FN Olomouc Pavla Tichá – Amelie, o.s. Bc. Šárka Ročková – Onkologická klinika FNOL

Jak program vznikal? 2007 – založení Centra Amelie v Olomouci 2008 – zahájení jednání s vedením Onkologické kliniky FN Olomouc o možnostech dobrovolnického programu na onkologii 2009 – zahájení projektu odloženo kvůli akreditaci FNOL 2010 - s vedením FNOL dojednána a podepsána smlouva o spolupráci

Průběh dobrovolnického programu na Onkologické klinice FNOL 2010 Zahájení dobrovolnického programu na lůžkových odděleních březen - červen – společník u lůžka 2x týdně červenec – na základě požadavku OK dohodnuta změna na skupinová setkání pravidelně jednou týdně Výtvarné dílny Poslech hudby Předčítání 6 dobrovolníků, 108 hodin (vč. individuálních) 19 setkání s průměrnou účastí 7 pacientů

Pohled vedení onkologické kliniky FNOL Přínosy Problémy Efektivní využití volného času pacienta Zlepšení psychické pohody pacienta Zkvalitnění péče o pacienta Dodání síly pacientovi, zvládnout jeho nelehký boj s onkologickou diagnózou Rozpaky zdravotnického personálu nad efektivnosti programu Obavy z narušení denního léčebného a ošetřovatelského režimu na oddělení Obavy z nespolupráce mezi dobrovolníky a personálem oddělení Obavy z nezájmu pacientů o program Obavy z nesprávné motivace pacientů

Spolupráce Amelie a vedení Onkol. kliniky FNOL Vytvoření jasné koncepce začleňování programu do komplexní péče o pacienta Spolupráce dobrovolníků s personálem Sledování a průběžné hodnocení kvality a efektivnosti programu, získávání nových podnětů pro vylepšení nastavené koncepce Kontakt koordinátorky Amelie se staničními a vrchní sestrou Pravidelné vyhodnocovací schůzky vedení kliniky s vedoucí projektu Amelie

Skupinové programy na Onkologické klinice FNOL

Průběh programu v roce 2011 Pokračují skupinová setkání pravidelně jednou týdně Probíhají pravidelné čtvrtletní hodnotící schůzky vedoucí a koordinátorky programu (Amelie) s vrchní sestrou Uspořádání společného setkání s tiskem na téma dobrovolníci na onkologii v FNOL 31 setkání, průměrná účast 5 pacientů 18 dobrovolníků 72,5 hodin

PRAXE A PROGRAM Hodnocení programu: Podařilo se skloubit část léčebnou a oddechovou Personál přijal práci dobrovolníků na klinice jako součást komplexní péče o pacienta Vzrůstá zájem ze strany pacientů o účast v programu Vzrůstá zájem dobrovolníků o činnost v programu

PRAXE A PROGRAM Hodnocení programu: Pacienti považuji účast v programu za příjemnou součást léčby a ukrácení volných chvil při pobytu v nemocnici Pacienti se již sami aktivně podílejí na fungování programu (při příchodu k hospitalizaci donášejí z domu různé materiály vhodné pro ruční práce, výtvarné aktivity apod.) Existuje velmi dobrá spolupráce mezi dobrovolníky a personálem

Průběh programu v roce 2012 KRIZE - Na začátku roku došlo k onemocnění koordinátorky projektu v Olomouci i ředitelky Amelie Duben- odešla vedoucí projektu v Olomouci (projekt převzala dočasně bývalá dobrovolnice) Červen – září - přerušení projektu ve FNOL Červen – Amelie vybrala novou vedoucí a koordinátorku projektu v Olomouci Říjen – snaha o opětovné nastartování projektu Skupinová setkání pravidelně jednou týdně Zahájení individuálních návštěv u lůžka 10 dobrovolníků 74 hodin

Rok 2012 z pohledu FNOL Důsledky vzniklé půlroční krize: Došlo k narušení nastartovaných pravidel pro fungování programu Pacienti ztratili povědomí o programu Vedení kliniky ztratilo prvotní nadšení a pracovní elán k rozvoji programu Zaměstnanci kliniky ztratili ochotu ke spolupráci Došlo ke snížení kvality péče o pacienta

Komunikace dobrovolnického programu Směrem k zaměstnancům Směrem k pacientům kliniky Amelie - vytvoření kartičky s informací o programu FNOL – banner s proklikem na web Amelie na webu FNOL Amelie - Představení dobrovolnického programu v rámci provozní schůze zaměstnanců kliniky

Průběh programu v roce 2013 Pokračují skupinové tématické programy jednou týdně Individuální návštěvy dobrovolníků u lůžek Příprava programu na ambulanci Onkologické kliniky Školení dobrovolníků Amelie poprvé ve spolupráci s FNOL 5 aktivních dobrovolníků a 14 nově vyškolených

Děkujeme za pozornost. Držíme se motta: „Přes překážky ke hvězdám“