Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Působnost odboru bezpečnostní politiky MV a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
Advertisements

Internetová nesnášenlivost a meze svobody projevu Perspektiva právní: 1) seznámeni s možnými právními postupy a s obvyklými překážkami 2) případová.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Působnost soukromého práva na internetu1 Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr.
Odpovědnost ISP Masarykova univerzita Právnická fakulta
Právní problematika pitvy
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_15.
Soukromoprávní odpovědnost ISP Radim Polčák. 2 Pojem ISP § 2 písm. a zákona č. 480/2004 Sb. [Pro účely tohoto zákona se rozumí] službou informační společnosti.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_13.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Seznámení s projektem „Národní daňová a kriminální agentura“
Právní aspekty související s provozováním video služeb Internet Video Forum 2007 Josef Aujezdský, advokát.
Role litigace při implementaci „EU Race Equality Directive“ (Europské směrnice o rasové rovnosti): seminář pro soudce a další právníky.
Digitální učební materiál
Název vzdělávacího materiálu
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
DATA RETENTION Z POHLEDU OPERÁTORA DIGITÁLNÍ VÝZVY 2014 Martin Cach Data Privacy & Security Officer UPC Česká republika, s.r.o.
Problematika informační kriminality
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Analýza trendů kriminality v ČR k PhDr. Alena Marešová, IKSP.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
ELEKTRONICKÉ PŘESTUPKOVÉ ŘÍZENÍ REJSTŘÍK PRESTUPCŮ PRAHA
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Trestní právo procesní
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Pojem DRM Technická ochrana práv duševního vlastnictví Ochrana zejména majetkových autorských práv Různé úrovně DRM chránící právo, ostatní typy DRM Kódování.
Vít Řanda Policejní prezidium ČR Úřad služby kriminální policie a vyšetřování oddělení informační kriminality.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Subjekty trestního řízení
Vývojová stadia trestného činu
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
© 2012 OIKT Plzeň Mobilní Monitorovací Centrum a jeho využití v roce 2011 v rámci projektu „Předcházení a postih projevů extremismu při hromadných akcích“
Policejní prezidium Základní statistické údaje o trestné činnosti v roce 2011 plk. Mgr. Martin Červíček.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_12_ Orgány právní ochrany Číslo projektu:
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Kdo odpovídá za obsah internetových stránek? 4. dubna 2012 Olomouc.
AKTUÁLNÍ PRIORITY ČESKÉ REPUBLIKY V OBLASTI BOJE PROTI TERORISMU Ivan Langer ministr vnitra.
Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008.
SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk. SVOBODA možnost a schopnost volit, rozhodovat a jednat „podle své vůle“ a nést za to přiměřenou odpovědnost absence.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ADVOKÁTNÍ TARIF JUDr. Jiří Janeba, advokát. PRÁVNÍ ÚPRAVA AT  čl. 28 LZPS  § 22 ZA  vyhláška č. 177/1996 Sb.  Etický kodex.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
VY_32_INOVACE_47_Přestupky, trestné činy Využití ICT Identifikátor školy:
Vysvědčení. V průběhu let 2009 až 2011, Nabídka na internetových portálech na získání: Vysokoškolského diplomu, Maturitního vysvědčení, Výučního listu,
Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
Ochrana poskytovaná před domácím násilím
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Zajišťovací úkony v trestním řízení
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Soužití národnostních skupin - 2
Pracovní skupina pro boj s extremismem KŘP Libereckého kraje
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
GDPR a budoucí redakční praxe
Transkript prezentace:

Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008 Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008

Svoboda projevu a právo na informace Článek 17 Listiny základních práv a svobod Garance svobody projevu a práva na informace Cenzura je zakázána Omezení musí být odůvodněno nezbytností: Ochrany práv a svobod druhých Bezpečnosti státu Veřejné bezpečnosti Ochrany veřejného zdraví a mravnosti Renata Novotná: Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu

Zák. č. 140/1961 Sb., trestní zákon Propagace terorismu § 95 odst. 2 písm. b) – „propagandistická podpora“ § 7 odst. 1 – trestnost přípravy Propagace extremismu § 196 odst. 2 – Násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci § 198 – Hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení § 198a – Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod § 260, 261 a 261a – Podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka Renata Novotná: Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu

Rekodifikace trestního zákona Rekodifikace trestního zákona obsahuje pouze drobné změny týkající se trestnosti propagace terorismu a extremismu na internetu: § 352 Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob Zavádí se zvýšení postihu za spáchání činu prostřednictvím internetu ze dvou až na tři léta § 400 Založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka Zvyšuje se trestní sazba na tři až deset let Renata Novotná: Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu

Zák. č. 283/1991 Sb. , o Policii ČR Zák. č. 141/1991 Sb Zák. č. 283/1991 Sb., o Policii ČR Zák. č. 141/1991 Sb., o trestním řízení soudním Zákon o Policii ČR: § 2 odst. 1 písm. c-e) Policie: vede boj s terorismem, odhaluje trestné činy a zjišťuje jejich pachatele a koná vyšetřování o trestných činech. Trestní řád § 158 odst. 1 – prověřování skutečností před zahájením trestního řízení na základě „vlastních poznatků“ § 88 a 88a - odposlech a záznam telekomunikačního provozu § 82 an. – domovní prohlídka a prohlídka jiných prostor § 158b an. – operativně pátrací prostředky § 78 an. – zajištění majetkových hodnot pro účely trestního řízení atd. Renata Novotná: Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu

Právní pomoc Potřeba oboustranné trestnosti jednání Problémy nastávají s propagací exremistickou, zejm. neonacistickou USA nepovažuje propagaci neonacismu za federální zločin, proto nevyhovuje dožádání dožadujících států Renata Novotná: Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu

Zák. č. 480/2004 Sb., o některých službách informační společnosti Transpozice čl. 12 – 15 směrnice 2000/31/ES o elektronickém obchodu Poskytovatelé služeb nejsou povinni: dohlížet na obsah jimi přenášených nebo ukládaných informací, aktivně vyhledávat skutečnosti a okolnosti poukazující na protiprávní obsah informace. Renata Novotná: Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu

Odpovědnost poskytovatelů služeb za obsah informací na internetu 1. Poskytovatelé služby umožňující připojení k síti = minimální odpovědnost 2. Poskytovatelé služby automatického dočasného meziukládání informací, tzv. caching = vyšší míra odpovědnosti 3. Poskytovatelé služby ukládání poskytnutých informací = nejvyšší stupeň odpovědnosti Renata Novotná: Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu

Závěry Omezení svobody projevu týkající se propagace terorismu a extremismu je možné Existují prostředky pro boj s tímto typem kriminality (s výjimkou právní pomoci při nedostatku oboustranné trestnosti) Odpovědnost providerů za nelegální obsah informací umístěných na internetu má zákonný podklad Chybí centrum monitoringu internetu Vytvoření unijního centra pro kyberzločin a na něj navazujících center členských států, by mohlo umožnit ústavně přijatelnou kontrolu internetu a zajistit tak požadovanou ochranu práv a svobod lidí Renata Novotná: Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu

Renata Novotná oak@mvcr.cz Děkuji za pozornost! Renata Novotná oak@mvcr.cz