Citlivost na hluk Přednáška 13.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Změny klimatu a adaptace stromů na ně
Smyslová soustava člověka
Hodnocení krajinných změn, příklad z ČR
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Psychický stav,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_17.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Firma a nejistota Aplikace rozhodování v podmínkách rizika a nejistoty na firmu Teorie firmy.
SEKUNDÁRNÍ TRH UŽITKOVÝCH VOZIDEL
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Emoce (city).
Etologie K. Šejbová.
Výzkum: ženy v politice Rada pro rovné příležitosti pro ženy a muže.
VY_32_INOVACE_PSYPS11160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
A) Determinanty nabídky
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
Jak řídit a vést lidi Březinová Ludmila
Rozdíly mezi osobnostmi
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Hudba jako prostředek vyladění a kontroly emocí v období adolescence
Biologie.
Biostatistika 6. přednáška
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
Analýza variance (ANOVA).
Vazby mezi politickými postoji a politické znalosti Lukáš Linek, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Osobnost – situace – predikce chování
Strachy v období rané adolescence
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A12 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníListopad.
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Směrové ultrazvukové reproduktory
Vývoj vzdělávacích aspirací žáků Popelář nebo doktor?
Sociální psychologie osobnosti
Hluk a jeho vliv na sluch
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Agrese a agresivita.
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
Měřické chyby – nejistoty měření –. Zkoumané (měřené) předměty či jevy nazýváme objekty Na každém objektu je nutno definovat jeho znaky. Mnoho znaků má.
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Osobnostní vlastnosti a výkonová motivace PhDr. Mgr. Štefan Medzihorský Vysoká škola aplikované psychologie Aktuální trendy aplikované psychologie práce.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
Mgr.Michal Vičar Emoční inteligence.
Rozhodování jako manažerská funkce
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Pozornost a vědomí.
VNÍMÁNÍ A PŘÍSTUPNOST PROSTŘEDÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Psychologie výchovy a vzdělávání
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
Poznávací proces Mgr. Vladimír Velešík.
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Citlivost na hluk Přednáška 13

Citlivost na hluk Citlivost na hluk - vnitřní stav, který zvyšuje stupeň reaktivity na hluk obecně. Jedná se o stálou osobnostní charakteristiku, která se vyznačuje určitými postoji k širokému rozmezí hluků z okolního prostředí. Je všeobecně známo, že lidé se ve své citlivosti na hluk liší. Reason (1972) - pro jedince, kteří jsou citlivější na hluk, přináší okolní prostředí více podnětů, je tím tedy i zajímavější, ale zároveň je i hlučnější a nepříjemnější, než pro méně vnímavější lidi.

Měření citlivosti na hluk Přímé měření reakce na různé zvuky a hluky. Dotazníky.

Faktory ovlivňující citlivost na hluk (1) Citlivost na hluk ovlivňují vrozené, stabilní osobnostní rysy. Introverti jsou citlivější na hluk než extraverzi. (2) Pokusy hledat vztah mezi senzitivitou na hluk a dokonalostí funkce sluchového orgánu. Existoval předpoklad, že osoby, které mají nižší diskriminační prahy, jsou také citlivější k hluku (Job, 1999). Pro tuto hypotézu však není v současné době dostatek empirických důkazů. (3) Citlivost na hluk odráží spíše postojové a hodnotící komponenty reakce na hluk, než smyslovou predispozici (Ellermeier, Eigenstetter a Zimmer, 2001).

Vliv stupně hlukového zatížení z minulosti Když byl jedinec v minulosti vystavován působení hluku, stává se k hluku citlivější, nebo se na něj naopak adaptuje? Studie (Miedema a Vos, 2003) zabývající se problematikou letištního hluku (n=10 000) Existuje dosti slabá pozitivní korelace mezi citlivostí na hluk a stupněm vystavení hluku v minulosti. Jedinci, kteří byli více vystaveni hluku, mají vyšší stupeň citlivosti na hluk.