Život na vesnici v 18. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život na vesnici v době vlády Marie Terezie (18. století)
Advertisements

Vánoce v Řecku.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Putování po ČR ( 3 ) Pár typů na výlet:
ZA DLOUHÝCH ZIMNÍCH VEČERŮ S přicházející zimou, když se dny krátí a mráz zalézá za nehty, trávíme stále více času v teple domova. Ale jak to bývalo dřív?
Rozvitý středověk Život na vesnici.
Rozvitý středověk Život na venkově
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
JAN AMOS KOMENSKÝ.
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
Život na středověkém hradě, ve středověké vesnici i městě
Mladší doba kamenná Doba bronzová Doba železná
Život za První republiky
Jak se tyto svátky vlastně slaví?
Osvícenství Marie Terezie Josef II.
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
V neděli odpoledne jsme šli na Kalvárii. Když jsme vycházeli kopec, viděli jsme kapličky, ve kterých byly sochy atd.. Kalvárie je významné poutní.
Štědrý den 24. prosince Štěpán 26. prosince Silvestr 31. prosince
Pravěk Mladší doba kamenná
Vznik Československé republiky
ŽIVOT NA VESNICÍCH Projekt Vzdělání pro konkurenceschopnost
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Marie Terezie, Josef II. 4. ročník
Stolování ve středověku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Všeználek vypravuje o středověku.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Baroko Život v barokní době.
1. světová válka ( ).
Vrcholný středověk SPOLEČNOST.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Středověk, gotický sloh
Zemědělství ve středověku
SLOVANÉ.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
VENKOV VE VRCHOLNÉM A POZDNÍM STŘEDOVĚKU 7. ročník.
Římský dům Michaela Psíková.
Běžný život ve starověkém ŘECKU BYDLENÍ, BYDLENÍ, OBLEČENÍ OBLEČENÍ RODINA RODINA ÚČESY ÚČESY STOLOVÁNÍ STOLOVÁNÍ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.8 Život na vesnici a ve městě Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem tehdejšího obyvatelstva ve středověku.
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_23_ČS TEMA: SPOLEČNOST PO TŘICETILETÉ.
Téma Svátky v roce Téma Svátky v roce Název DUM Prosinec - Vánoce Popis Zvyky, Štědrý den pranostiky Ročník třída Autor Bc. Hana Štěpková Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_32_ČS TEMA: Život na vesnici v.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Zemědělství, pole, louky, obilí, sklizeň. VENKOV VE STŘEDOVĚKU Co se nám vybaví,
Vikingové. Kdo byli vikingové  patřili mezi germánské kmeny  slovo Viking je pravděpodobně odvozeno od vík=záliv, říkali si tak obyvatelé dnešního Dánska,
VY_32_INOVACE_D7.15   Autor: Mgr. Nováková Jana
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Dějepis a společenskovědní seminář Mgr. Milan Šimek
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_01
AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr2_13_Velikonoce
Lidová kultura Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
HOLAŠOVICE vesnice leží v severní části Blanenského lesa v jižních Čechách a je součástí obce Jankov doložená r. 1263, kdy ji založil příslušník nižší.
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Život na vesnici Název: VY_32_inovace_08 Vlastivěda-mladší české dějiny.
Život na vesnici v době vlády Marie Terezie (18. století)
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Zvyky a tradice Čechů.
Slované VY_32_INOVACE_3C_02 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ženy: jedno jméno např.: Cornelia st.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
Transkript prezentace:

Život na vesnici v 18. století

Rozvrstvení obyvatel vesnice Venkované se dělili podle majetku na: Sedláky Rolníky Bezzemky (pronajímali si kousek půdy od sedláků nebo obce) Nemajetné lidi (čeledíni a děvečky, kteří pracovali u sedláka za stravu a byt) Chudinu (žebráci) žili z darů spoluobčanů

Podoba domů Domy se stavěly z vepřovic (cihla z nepálené sušené hlíny). Střecha byly pokryta došky (svázané svazky slámy ze žita). Domy měly malá okna. Podlahu v místnostech tvořila udupaná hlína. Před domem byla malá zahrádka a lavečka.

Hlavní místnost tvořila kuchyně – světnice. Světnice byla lemována dřevěnými lavicemi, u kterých stál velký kuchyňský stůl se židlemi. V rohu byla truhla, do níž se ukládalo oblečení. Část světnice se stolem, obrázky světců a křížkem byla nejdůležitější část domu a tvořila „svatý kout“.

Součástí venkovských stavení býval dvůr, kde se nacházely chlévy, kurníky a komora na hospodářské nářadí. V zadní části dvora bývala studna. Na konci dvora stávala stodola, kudy se vcházelo do zahrady. V zahradě rostly ovocné stromy a včelaři chovali včelstvo.

Jídlo Jídlo bylo daleko prostší než nyní. V peci, která zabírala velkou část kuchyně pekli velké bochníky chleba, koláče a buchty. Maso bývalo zřídkakdy. Jedli hodně luštěnin, brambor a různé druhy kaše. Polévka se jedla k snídani, obědu i večeři. Chléb bylo posvátné jídlo. Před jídlem i po jídle se modlili.

Ošacení Bylo prosté. Muži i ženy nosili kroj, ve všední den jednodušší, v neděli svátečnější. Většinu oděvů si sami vyráběli doma.

Zvyky Venkované pracovali od pondělí do soboty. Neděle byla svátečním dnem, dopoledne šli do kostela, odpoledne nastal čas odpočinku. Největším svátkem bývaly hody neboli posvícení. Dalším důležitým svátkem byly Vánoce a Velikonoce (děti přitom chodily na koledu a na pomlázku). V zimě se ženy setkávaly při draní peří, tato setkání byla příležitostí k vykládání nejrůznějších historek a zpěvu lidových písní. Děti s oblibou seděly a pozorně naslouchaly.

Práce na poli I po zrušení nevolnictví museli poddaní vykonávat robotu (pracovat zadarmo na polích patřících vrchnosti). Dále pak museli panovníkovi a vrchnosti odevzdávat část z toho, co sami vypěstovali. Stále udržovali úhorový systém (třetina pozemku ležela ladem, aby si odpočinula). Zemědělství bylo velmi zaostalé, používalo se primitivní nářadí (motyky, srpy, kosy), výnosy byly malé.

Život na vesnici Venkované se rozdělovali podle majetku na: - sedláky Zápis do sešitu Život na vesnici Venkované se rozdělovali podle majetku na: - sedláky - rolníky - bezzemky (měli od sedláků nebo obce pronajatý kus pozemku) - čeledíny a děvečky (nemajetní lidé, pracovali u sedláků za byt a stravu) - chudina - žebráci (žili z darů spoluobčanů) Venkovské domy byly postaveny z vepřovice (nepálená cihla) a pokryty doškovou střechou (svázaná sláma). Největší místností byla kuchyně - světnice, kde většinou i spali. K venkovským stavením většinou patřil dvůr s chlévy a kurníky, zakončený stodolou, kterou se procházelo na zahradu. Jídlo bylo daleko prostší než dnes. Převažovaly pokrmy z brambor, luštěnin a různé kaše. Chléb byl posvátný. Maso mívali zřídkakdy. Vesničané pracovali od pondělí do soboty, neděle byla dnem odpočinku. Největším svátkem byly hody a posvícení, Vánoce a Velikonoce (děti chodily na koledu a na pomlázku). V zimě se setkávali u draní peří (vyprávěli si historky a zpívali). Museli robotovat a odevzdávat část toho, co sami vypěstovali. Zemědělství bylo velmi zaostalé, proto byly výnosy malé a práce velmi namáhavá. Udržoval se úhorový systém (třetina pozemku zůstávala ladem, aby si „odpočala“).

Otázky: Jak se lidé na vesnici dělili podle majetku? Jak vypadaly vesnické domy? Co to byly došky? Co tehdy lidé jedli? Kdy pracovali, kdy odpočívali? Jak vypadala práce na poli? Co to je úhorový systém?

Použité prameny Vlastivěda pro 4. a 5. ročník ZŠ, Nová škola Čítanka pro 4. a 5. ročník, Nová škola Dětská ilustrovaná encyklopedie Má vlast, Slovart http://cs.wikipedia.org/wiki/Skanzen, přístupné k 29.12.2010 http://cs.wikipedia.org/wiki/Folkl%C3%B3r, , přístupné k 29.12.2010