Osobnosti Chyšecka Antonín Šít.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Hans Christian Andersen
BOHUMIL MATĚJÍČEK Osobnosti Chyšecka.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Anna Kostenko se narodila v roce 1975 v Kyjevě na Ukrajině, od roku 1991 žila
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
Adolf Hitler * 20. dubna 1889 – Braunau am Inn Socialistický politik
Vytvořila: Kristýna Kořínková
POSTIMPRESIONISMUS Konec 19. a počátek 20. století.
Povolání: umělecký malíř
Nizozemští krajináři 17.století
ČESKÝ IMPRESIONISMUS 90. léta 19. století.
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Bratři Čapkové.
MATKA TEREZA „Nečekejte na to, až vás někdo povede; začněte sami,
Joseph Haydn 1732 Rohrau – 1809 Vídeň.
VY_III/2_INOVACE_85_Ondřej Sekora
Mám rád historii, velmi často se k ní vracím. Také se velmi rád dívám na historická díla dřívějších umělců, která neskonale obdivuji a všechna mi mají.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Karolina Světlá 8. ročník.
Antonín Slavíček 16. května 1870 – 1. února 1910.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
 Narodil se v rodině vesnického učitele v Chyškách u Milevska 5. ledna Jeho otec se jmenoval Josef Moravec a matka Anežka Moravcová (Šmídová).
P O U T N Í K olej malíř, restaurátor narozen 1955 v Brně studia : 1971 – 1975 Střední uměleckoprůmyslová škola v Uherském Hradišti 1975 – 1980 Akademie.
Alois Moravec Osobnosti Chyšecka. Narodil se v rodině vesnického učitele v Chyškách u Milevska 5. ledna Jeho otec se jmenoval Josef Moravec a matka.
EDUARD BASS 9. ročník.
Antonín Dvořák a jeho život
Mikoláš Aleš
VY_III/2_INOVACE_99_Josef Čapek
Vojtěch Hynais.
Paul Jackson Pollock
Portréty literárních osobností světové literatury.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Hlavní postavou je zde Veronika Millerová, která si říká Ronnie. Její rodiče se rozvedou a otec se přestěhuje z New Yorku do malého městečka na pláži.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
Karel Toman Anarchistický buřič.
P O U T N Í K malíř, restaurátor narozen 1955 v Brně studia : 1971 – 1975 Střední uměleckoprůmyslová škola v Uherském Hradišti 1975 – 1980 Akademie.
William Shakespeare.
Alfons Mucha Narozen:24.července v Ivančicích Zemřel:1939 v Praze.
Karel Čapek.
Nela Sováková, Johana Černá
ZŠ Řevnice Školní Řevnice
Josef Lada.  Narozen: v Hrusicích u Mnichovic  Zemřel: v Praze, pochován na Olšanských hřbitovech  vyrůstal v tvrdém prostředí.
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
Marie Curie-Sklodowská
Jean François Millet a Barbizonská škola Vladimír Sobota.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/12 Název materiálu: Jakub Jan Ryba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Světoví hudební skladatelé
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/15
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
ALFONS MARIA MUCHA.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Křivonosková Kateřina
Albert Camus ( ).
EDVARD MUNCHA 7.B Vojtěch Tomáš. EDVARD MUNCHA  Edvard Munch byl norský malíř a grafik. V roce 1879 se Edvard zapsal na polytechniku, kde sice vynikal.
Transkript prezentace:

Osobnosti Chyšecka Antonín Šít

Tento bezesporu nadaný akademický malíř se narodil 17 Tento bezesporu nadaný akademický malíř se narodil 17. ledna 1915 v Prčici, malém městečku na Sedlčansku. Žil však většinu života v malém domku ve vesničce Nosetín. Těsně před jeho narozením umírá jeho otec na bojišti první světové války. Jeho matka, Anna Šítová, tak musela obstarávat celé hospodářství sama s malým Antonínem a jeho starším bratrem Františkem. Antonín vyrůstá ve veliké chudobě a naučí se tvrdě pracovat. V šesti letech nastupuje do obecné školy a později do měšťanské školy v Chyškách. Poslední rok měšťanky navštěvuje v Praze.

Po vystudování se přihlásil na učitelský ústav v Příbrami Po vystudování se přihlásil na učitelský ústav v Příbrami. Již zde začal ukazovat své výtvarné nadání a vrozený talent zachytit na plátně sílu okamžiku. Roku 1935 maturuje a ještě téhož roku je přijat na Akademii výtvarných umění v Praze. Zde se nejprve stává žákem profesora J. V. Loukoty. Navštěvuje jeho kreslířskou třídu, kde patří k nejlepším kreslířům. Začíná se naplňovat jeho sen profesionálně kreslit. Zjišťuje, že nejvíce ho baví zachycovat osoby v činnosti. Přihlašuje se tedy do malířské figurální školy profesora Maxe Švabinského. V roce 1939 však musí zanechat studia, když nacisté zavírají veškeré vysoké školy v tehdejším protektorátu Čechy a Morava.

Antonín tak čeká dlouhých 6 let na dokončení studií Antonín tak čeká dlouhých 6 let na dokončení studií. Během války alespoň vystavuje na výstavách SJV. V roce 1945, po skončení druhé světové války, se konečně dočká a ihned nastupuje zpátky na Akademii. Zde pod vedením profesora Jakuba Obrovského nadále zdokonaluje svůj talent a roku 1946 slavnostně dostává čestný titul akademický malíř. Antonín se přestěhuje do Prahy, kde žije sedm let jako malíř na volné noze. Potom se přestěhuje zpátky do rodného domu v Nosetíně ke své matce, která zde po odchodu jeho bratra Františka do semináře zůstává sama. Je to pro něho veliká změna. V malování zde samozřejmě pokračuje, maluje pro něj tak typické všední výjevy z obyčejného vesnického života, věnuje se též krajinomalbě, hledá pouto krajiny s tamějšími obyvateli. Mnohdy také za směšný peníz namaluje dům nebo portrét některému svému sousedovi. Nezapomíná však také vystavovat svá díla. V roce 1961 vystavuje v Milevsku, roku 1963 v Petrovicích a roku 1976 v Českých Budějovicích. Účastní se též výstav v zahraničí. Za zmínku stojí například výstava v Lipsku, Berlíně nebo Heyerswerdě v roce 1971 a výstava v Meiningen v roce 1979.

V Chyškách v květnu a 2008 se též uskuteční velká ústava Šítových děl V Chyškách v květnu a 2008 se též uskuteční velká ústava Šítových děl. K vidění budou prakticky všechna Šítova díla tzn. téměř 90 obrazů a také mnoho podrobných podkladů o jeho životě a o jeho vztahu k Chyšecku. Tamější obyvatelé se tak pokusí přiblížit si tohoto výjimečného člověka.

Antonín Šít maloval obrazy až do své smrti. Zemřel 9 Antonín Šít maloval obrazy až do své smrti. Zemřel 9. ledna 1983 v Nosetíně. Je pochován na chyšeckém hřbitově spolu se svou matkou Annou. Za svůj život nebyl doceněn, možná proto že kvůli svému vyznání nebyl příliš oblíben u tehdejší komunistické společnosti. Jeho díla jsou uložena v Praze na Strahově u premonstrátského řádu.

prameny: www.kultura-milevsko.cz konec