Jiří Machačný Termochemie 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické reakce a teplo
Advertisements

Název šablony: Inovace v chemii52/CH19/ Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické děje a chemické rovnice.
VI. VÝPOČET Z CHEMICKÉ ROVNICE
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic
Výpočty z chemických rovnic
PRŮBĚH CHEMICKÉ REAKCE
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Chemická termodynamika
Chemická termodynamika
ZÁKLADY TERMODYNAMIKY
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických výpočtech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák přečte chemické.
Výpočty z chemických rovnic
OBECNÁ CHEMIE TERMOCHEMIE Ing. Alena Hejtmánková, CSc. Katedra chemie
FS kombinované Chemické reakce
VY_32_INOVACE_05-13 Termochemie
Reakční rychlost Rychlost chemické reakce
Chemické reakce Chemická reakce je děj, při kterém se výchozí látky mění na jiné látky zánikem původních a vznikem nových vazeb Každá změna ve vazebných.
IX. Chemická THERMODYNAMIKA Jen stručně a zjednodušeně. Podrobnosti – učebnice obecné, příp. fyzikální chemie.
CHEMICKÉ REAKCE.
Změny při chemických reakcích
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
Chemický děj.
X. Chemická ROVNOVÁHA Pozor: tato kapitola se velmi plete s chemickou kinetikou (kapitola VIII) !! Pozn.: Jen stručně, podrobnosti jsou v učebnicích.
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY Chemie 8. ročník
Chemická termodynamika (učebnice str. 86 – 96)
Termodynamika Termodynamika studuje fyzikální a chemické děje v systémech (soustavách) z hlediska energie Proč některé reakce produkují teplo (NaOH + H2O)
Výpočet procentového složení sloučenin
Chemická reakce, chem. rovnice
Chemická reakce a její rovnice
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic
VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH ROVNIC
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o reakcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák vyčíslí správně základní.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_238 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Zákon zachování hmotnosti Mgr. Helena Roubalová
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství a molární hmotnost
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Termodynamika materiálů 8. Chemická rovnováha jednoduchých reakcí pevných látek Jindřich Leitner  Jindřich Leitner.
VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH ROVNIC
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Výpočty v chemii RZ
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu a procvičení stechiometrických.
Molární hmotnost - důležitá charakteristika prvků a sloučenin (nalezneme ji v chemických tabulkách) (Vyjadřuje vlastně, kolik gramů váží 1 mol určité.
Vyčíslování chemických rovnic
Molární hmotnost, molární objem
Chemické výpočty RZ
Látkové množství Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0109.
Výpočty z chemických rovnic
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Název vzdělávacího materiálu: Termochemie Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/13 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Látkové množství Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/6 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Výpočty z chemických rovnic I Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky se základními postupy při řešení výpočtů z chemických.
Chemické reakce. Chemická reakce je děj, při kterém z výchozích chemických látek vznikají jiné chemické látky. Výchozí chemické látky = REAKTANTY Vzniklé.
Avogadrův zákon.
Výpočty z chemických rovnic
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Ch_16_Exotermické a endotermické reakce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_27_FIKA
VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH ROVNIC
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_20_Výpočty z rovnic.
Výpočty z chemických rovnic
Látkové množství, molární hmotnost
Chemická termodynamika
Transkript prezentace:

Jiří Machačný Termochemie 1

Reakční teplo Reakční teplo (DH) je teplo, které si soustava , ve které dojde k reakci, vymění se svým okolím, jestliže reakce proběhne v jednotkovém rozsahu a tlak ani teplota se během reakce nezmění. Jednotkový rozsah znamená, že reagují taková látková množství reaktantů (v molech), jako je hodnota stechiometrických koeficientů ve vyčíslené rovnici.

Příklad Kolik gramů hliníku musíme spálit, aby následující reakce proběhla v jednotkovém rozsahu? Al + O2 → Al2O3 4 3 2 Vyčíslíme rovnici. Musí reagovat 4 mol hliníku. n = 4 mol Jaká je molární hmotnost hliníku? Podle jakého vzorce vypočítáme hmotnost? Musíme spálit 108 g hliníku. M = 27 g.mol-1 m = n.M

A teď sami: Kolik gramů oxidu siřičitého musí zreagovat podle následující rovnice se sulfanem, aby reakce proběhla v jednotkovém rozsahu? SO2 + H2S → S + H2O 2 3 2 Vyčíslíme rovnici. Musí reagovat 1 mol oxidu siřičitého. n = 1 mol Jaká je molární hmotnost oxidu siřičitého? Podle jakého vzorce vypočítáme hmotnost? Musí zreagovat 64 g oxidu siřičitého. M = 64 g.mol-1 m = n.M

Standardní reakční teplo Reakční teplo (DH0) reakce, která proběhne v jednotkovém rozsahu za standardního tlaku (101 325 Pa) a teploty (298,15 K) a všechny reaktanty jsou v obvyklém skupenství a nejstálejší modifikaci. Standardní teplota se může v různých tabulkách lišit.

Termochemické zákony Termochemický zákon (Lavoisierův-Laplaceův). 2H2O(l)→2H2(g)+O2(g) DH=571,66 kJ.mol-1 Reakční tepla reakce a reakce k ní vratné probíhajících za stejných podmínek se liší pouze znaménkem. 2H2(g)+O2(g) → 2H2O(l) DH=-571,66 kJ.mol-1 (-110,53)+(-282,98) = -393,51 Termochemický zákon (Hessův). C(grafit) + O2(g) → CO2(g) DH=-393,51 kJ.mol-1 Reakční teplo dané reakce závisí pouze na počátečním a konečném stavu soustavy a nezáleží na cestě, po které se do konečného stavu tato soustava dostane. C(grafit) + ½O2(g) → CO(g) DH=-110,53 kJ.mol-1 CO(g) + ½O2(g) → CO2(g) DH=-282,98 kJ.mol-1

Slučovací teplo (DHf) Standardní slučovací teplo sloučeniny je reakční teplo reakce, při níž vznikne 1 mol této sloučeniny z prvků za standardních podmínek. Slučovací teplo prvku je rovno nule. hodnoty v tabulkách využívají se při výpočtu reakčního tepla

H2(g) +S(s)+2O2(g) → H2SO4(l) Například: DHf(H2O) je reakční teplo reakce: DHf(H2 SO4) je reakční teplo reakce: H2(g)+½O2(g) → H2O(l) H2(g) +S(s)+2O2(g) → H2SO4(l)

Jak se vypočítá reakční teplo? DH= SDHf (pr.) -SDHf (v.l.) DH=DH1+DH2 DH výchozí látky produkty DH1 DH2 -SDHf (v.l.) SDHf (pr.) prvky

Jak se vypočítá reakční teplo? NH3(g) + O2(g) → NO(g) + H2O(g) 4 4 5 5 4 4 6 6 -45,94 -45,94 90,29 90,29 -241,818 -241,818 . .( ) .( ) DH = + – [ + ] DH = -905,988 kJ.mol-1 Vyčíslíme rovnici. Z tabulek určíme slučovací tepla reaktantů (v kJ.mol-1). Vypočítáme reakční teplo.