Dan Hammer Andrea Kristinová Martina Veselá

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Křesťanství Křesťanství je soustředěno kolem života a učení Ježíše z Nazaretu. Křesťanství vzniklo z židovství na území Palestiny, kde Ježíš působil.
Advertisements

RANÝ STŘEDOVĚK.
Průlet liturgickým rokem
Vypracoval: Michal Klaus
MĚŘENÍ ČASU PhDr. Jana Žáková.
BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Integrita bezúhonnost
O Ježíši Kristu a Božím království
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Křesťanství vznik a podstata.
Křesťanství.
Světová náboženství.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Světová náboženství.
VY_32_INOVACE_02_SVP_083_Bel
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09.
Křesťanství Kratochvilová Adéla.
Náboženství - křesťanství
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
Průlet liturgickým rokem
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Vypracoval: Jakub Moravec
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy. Ukázky z tzv. svátkové řady:
KŘESŤANSTVÍ.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 2008/09 Petr Jandejsek.
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Křesťanství autor VM:Ondřej Vojáček.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Spirituální teologie 5. DOBRÁ A ŠPATNÁ MOC. Úvodem  Celou Biblí prochází kritika moci  Dobrá moc je jen ta, která chrání slabé  Násilní lidé potřebují.
Svědkové Jehovovi Vypracovali: Kalibánová Martina Konopásková Kristýna Kovářová Nikola Přibylová Michaela Schröder Jakub Urbanová Andrea.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Část 2 EVANGELIA & SKUTKY Matouš Jan Marek Lukáš Skutky Přehledy } }
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Křesťanství Adámková. Co křesťanská víra není? Velmi často se setkávám s představou, že křesťanská víra znamená dělat určité věci za účelem naklonění.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Jsem katolík. Jak a čím se liším od ostatních?
VLIV KONSTANTINA A METODĚJE NA VZNIK SLOVANSKÉ LITURGIE
Křesťanství B. Trojanová.
Něcisté, ateisté a agnostici: Čemu v Česku věříme?
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 200/10
Velikonoce.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Digitální učební materiál
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
polovina 1. století našeho letopočtu
VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ. VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ.
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Dan Hammer 397876 Andrea Kristinová 397719 Martina Veselá 386134 Křesťanství Dan Hammer 397876 Andrea Kristinová 397719 Martina Veselá 386134

Základní údaje křesťanství je nejrozšířenější náboženský směr, v současnosti 1 200 milionů vyznavačů slovo křesťanství pochází od jména Ježíše Krista monoteistické náboženství – víra v jednoho Boha 3 církve: a) katolická, b) pravoslavná, c) protestantská o sjednocení tří církví se snaží hnutí zvané ekumenismus

Jaký je Váš názor na misionářské výpravy, které šířily toto náboženství?

Historie křesťanství vzniká při narození Ježíše Krista  letopočet Ježíš byl nazaretský kazatel, který jako „syn boží“ předával víru, poté ukřižován a vnímán jako spasitel lidí dnes proces sekularizace

Bůh ano církev ne? Sčítání lidu z roku 2011 ukazuje stále se zesilující trend tohoto přesvědčení. Ačkoliv je potřeba brát tyto výsledky s notnou dávkou opatrnosti, ukazují, že kolem 700.000 občanů ČR věří v Boha, ale bez církve. Lidé se tedy nebojí přiznat víru v Boha, ale nehlásí se k žádné konkrétní církvi.

Základní metafyzické principy a etika - vnímání času ve stylu před naším letopočtem a po našem letopočtu - víra v dobro a zlo (nebe a peklo), v obnovu vztahu mezi lidmi, Bohem a přírodou - morální principy symbolizuje „desatero božích přikázání“

Symboly a symbolika kříž (krucifix) – symbolika smrti Ježíše Krista Bible – „písmo svaté“, základní principy křesťanství motlitby – posilují víru v Boha (Otče náš), obracení k Bohu v těžkých životních chvílích apod.

„V poddanosti Kristu se podřizujte jedni druhým: ženy svým mužům jako Pánu, protože muž je hlavou ženy, jako Kristus je hlavou církve, těla, které spasil. Ale jako církev je podřízena Kristu, tak ženy mají být ve všem podřízeny svým mužům. Muži, milujte své ženy, jako si Kristus zamiloval církev a sám se za ni obětoval“ (Efezským 5,21-25).

Postavy křesťanství Ježíš Kristus, Panna Marie, Bůh (Hospodin) Bůh jako „Otec, Syn a Duch svatý“

Svátky, tradice Velikonoce – zmrtvýchvstání Ježíše Krista Vánoce – narození Ježíše Krista

Vnímáte při oslavách Vánoc jejich náboženský rozměr?

Křesťanství historicky nezůstává v konstantní formě jeho dnešní forma je momentální výsledek stálého vývoje při stávajícím kánonu (Bibli) se mohou měnit některé důrazy Kř. má v mnoha denominacích také mnoho perspektiv na ústřední věrouku

Vnímali jste, že by lidé ve vaše okolí, při debatách o islamistických extrémistech, zmiňovali inkvizici, hony na čarodějnice nebo křižácké výpravy?

Rodí Evangelium náš etický kodex? jedinečnost principu milosti 13. kapitola v listu Korintským – agape

Struktura našich příběhů Outsideři Happy endy Zacheus

Matouš 28 a kolonialismus? velké pověřění koncept boje o zaslíbenou zemi

Kristus internalizuje rituál a zákon pojem farizejství/zákonictví

Symbolika kříž krev/kalich a chléb voda a křest

Jeden z nejvýznamnějších archeologů Palestiny Dr. Nelson Glueck řekl: "Mohu kategoricky prohlásit, že zatím není archeologického objevu, který by vyvracel záznamy Bible. Desítky archeologických nálezů potvrzují v jasných konturách nebo v přesných detailech historické líčení Bible." Známý klasický historik Colin J.Hemer ukazuje ve své knize "The Book of Acts in the Setting of Hellenistic History", jak: "archeologie potvrdila nikoli desítky, ale stovky a stovky detailů z biblických zpráv o rané církvi. Potvrzeny byly i takové detaily, jako je směr vanutí větru, hloubka vody v určité vzdálenosti od břehu, druh choroby na konkrétním ostrově, jména místních hodnostářů a tak dále..."

Zdroje: www.google.com- obrázky http://www.buh-krestanstvi.cz/hlavni-temata/- náměty na diskuzi Hromádka, J. L. 1931. Křesťanství v myšlení a životě. Praha. Ratzinger, Joseph. 2007. Úvod do křesťanství. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství. Velký sociologický slovník. 1996. Vyd. 1. Praha: Karolinum. Kratochvíl, Zdeněk. 1994. Studie o křesťanství a řecké filosofii. Praha : Česká křesťanská akademie. Sokol, Jan. 2004. Člověk a náboženství. Praha : Portál.  Bible. 2010. Český studijní překlad. KMS.