Obnovitelné zdroje energie v ČR - současný stav a aktivity MŽP - KONFERENCE „Klimatické změny – na cestě ke Kodani“ 23.listopadu 2009, Bratislava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Folie 1. Folie 2 SOLPOOL Dotační možnosti pro venkovní plavecké bazény Milena Můčková Výhradní zodpovědnost za obsah.
Wwww.novazelenausporam.cz Zelená linka: Seminář SFŽP ČR Stavební veletrh Brno
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách Lenka Česenková Státní fond životního.
Zelená úsporám Aktuální informace o podmínkách programu, zkušenosti s dosavadními žádostmi (České Budějovice ) Dr. Blanka Veltrubská Markéta.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
ENVIROS - Company presentation
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
Vliv energetiky na životní prostředí … (XVI. Seminář energetiků)
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
KONFERENCE „Česká energetika na rozcestí“ 22. – 23. června 2009, zámek Mělník Mgr. Aleš Kuták náměstek ministra životního prostředí ředitel sekce ochrany.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
12. února 2010, XXI. Seminář energetiků, Jelenovská Politika MŽP v oblasti energetiky Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministersto životního prostředí.
Přístup města Zlína k OZE Ing. Zdeněk Urbanovský, Magistrát města Zlína.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Aktuální využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny v ČR Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu , Praha.
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
„Teplárenská konference“ 27. ledna 2010, Valašské Klobouky Mgr. Petr Holub ředitel odboru udržitelné energetiky a dopravy Energetická politika ČR z pohledu.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Úspory energie a regenerace
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU Bc. Michaela Karásková, EUROPROJECT DOTACE Ing. Šárka Mazalová, EUROPROJECT DOTACE 1Europroject.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách 91. zasedání Rady fondu Praha, 30.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Operační program životní prostředí
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Transkript prezentace:

Obnovitelné zdroje energie v ČR - současný stav a aktivity MŽP - KONFERENCE „Klimatické změny – na cestě ke Kodani“ 23.listopadu 2009, Bratislava Mgr. Barbora Nelibová odbor udržitelné energetiky a dopravy MŽP

Obsah prezentace OZE v ČR – vývoj a cíle Výroba a spotřeba elektrické energie v ČR Energetický mix OZE Vývoj OZE v ČR Osvětová kampaň pro úředníky státní správy Dotační podpora OZE

Přínosy OZE Aspekty využívání OZE: snižování koncentrace skleníkových plynů v atmosféře snižování koncentrace znečišťujících látek v ovzduší decentralizace využívání energetických zařízení příležitost pro rozvoj energetiky v komunální sféře využívání místních zdrojů

PRIORITY MŽP V OBLASTI ENERGETIKY - Úspory energie a energetická efektivita - - Rozvoj obnovitelných zdrojů - - Decentralizace energetiky - Vazba na cíle EU k roku 2020 20% redukce emisí GHG oproti roku 1990 (30 % v případě mezinárodní dohody) 20% podíl OZE na konečné spotřebě energie (+ 10% podíl biopaliv v dopravě) 20 % úspor energie oproti předpokladu pro rok 2020 (pokud by byl splněn cíl 20% úspory, spotřebovala by EU o 16 700 PJ primární energie méně a emise CO2 by se snížily o přibližně 860 Mt oproti scénáři BAU) Vazba na národní cíle 13% podíl energie z OZE na konečné spotřebě energie k roku 2020 snížení roční průměrné spotřeby z let 2002 až 2006 o 9 % v období 2008 – 2016 (71,43 PJ)

Vývoj podílu hrubé výroby elektřiny z OZE na hrubé spotřebě * - data pro rok 2008 dle dopočtu MŽP Zdroj: statistika MPO

ENERGETICKÝ MIX ČR Zdroj: ERÚ

OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE - I Zdroj: ERÚ

OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE - II Zdroj: ERÚ

Zdroj: ERÚ

OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE - III Potenciál MVE – omezený (možno realizovat cca 100 MW) VTE – rozvoj silně ovlivněn střety s ochranou přírody a krajiny, případně negativním vnímáním veřejnosti (různé scénáře 1 000 – 2 500 MW) BIOMASA A BIOPLYN – ideální zdroj pro místní využití v komunální energetice, nutnost podpory cíleně pěstovaných energetických plodin a rychle rostoucích dřevin SOLÁRNÍ ENERGIE – doplňkový zdroj v komunální energetice GEOTERMÁLNÍ ENERGIE – vysoká investiční náročnost Další rozvoj využití OZE bude závislý také na legislativní podpoře výroby tepla z OZE (viz. požadavek nové evropské směrnice 2009/28/ES, o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů)

Meziroční srovnání vývoje OZE 2007 - 2008 Fotovoltaické elektrárny – 7 násobný nárůst výroby elektřiny a 654 % nárůst instalovaného výkonu Větrné elektrárny - 100% nárůst výroby elektřiny a 32 % nárůst instalovaného výkonu Biomasa – 25 % nárůst ve výrobě elektřiny, instalovaný výkon stagnoval Bioplyn a skládkový plyn – výroba elektřiny zůstala téměř na stejné úrovni, ale došlo k 40 % nárůstu instalovaného výkonu Vodní elektrárny - 3 % pokles výroby elektřiny

Zdroj: ERÚ

Zdroj: ERÚ

Zdroj: ERÚ

Zdroj: ERÚ

Pozn: Data zahrnují i spoluspalování v elektrárnách ČEZ (EPO, TDK, EHO, ETI + dříve ELE) Zdroj: ERÚ

Osvětová kampaň pro úředníky státní správy v krajích a obcích s rozšířenou působností - I Cíl: poskytnout státní správě dostatek informací o obnovitelných zdrojích energie a umožnit tak kvalitní rozhodování při povolování těchto projektů Cílová skupina: úředníci orgánů ochrany přírody, stavebních úřadů, vodoprávních úřadů a odborů EIA v obcích a na krajských úřadech Některé aktivity budou též dosahovat krajskou a místní samosprávu Doba trvání: listopad 2009 - prosinec 2011.

Osvětová kampaň pro úředníky státní správy v krajích a obcích s rozšířenou působností - II Náplň kampaně: Příprava sady publikací a letáků v oblasti OZE Semináře a školení pro zaměstnance státní správy (semináře na krajích, školení na obcích) Reklamní kampaň -Bílá linka a webové stránky

PODPORA ÚSPOR ENERGIE - I Operační program Životní prostředí 2007 - 2013 Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání zdrojů energie Financováno z fondů EU – na úspory energie 310,4 mil. EUR Státní fond životního prostředí Určeno pro nekomerční subjekty Oblast podpory 3.2 podoblast 3.2.1 Realizace úspor energie zateplení plášťú a střešních konstrukcí, výměna oken, zavedení měřící a regulační techniky v systémech vytápění a chlazení 85 %, 5% SFŽP + st. rozpočet, min 10 % spolufinancování podoblast 3.2.2 Využití odpadního tepla rekuperace, výměníky odpadního tepla

PODPORA ÚSPOR ENERGIE - II Dotační program Zelená úsporám trvání programu: od 04/2009 do 12/2012 komplexní nebo dílčí zateplení bytových a rodinných domů (nyní také panelových domů) výstavba domů v pasivním energetickém standardu příjemci podpory - vlastníci rodinných a bytových domů (fyzické i právnické osoby) možnost podání žádosti před realizací investice i po realizaci žádosti přijímá SFŽP a spolupracující banky proplacení dotace po ukončení seznam podporovaných výrobků a seznam odborných dodavatelů u výrobků v seznamu – garance splnění podmínek požadovaných v programu u dodavatelů v seznamu – garance odborného provedení montáže

PODPORA OZE - I Operační program Životní prostředí 2007 - 2013 Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání zdrojů energie Financováno z fondů EU – na OZE 362,6 mil. EUR Oblast podpory 3.1 3.1.1 Výstavba a rekonstrukce zdrojů tepla využívajících OZE centrální a blokové kotelny využívající OZE 85 %, 5% SFŽP+st. rozpočet, min 10 % spolufinancování 3.1.2 Výstavba a rekonstrukce zdrojů elektřiny využívajících OZE PV, MVE, elektrárny na biomasu, VTE, GTE 20 % max. 50 mil., MVE a FVE na fasádě nebo střeše – 40 % max. do výše de minimis 3.1.3 Výstavba a rekonstrukce zdrojů pro KVET z OZE bioplyn, kalový plyn, skládkový plyn pevná biomasa – parní cyklus, ORC, zplyňování 40 %, maximálně do výše 100 mil.

PODPORA OZE - II Dotační program Zelená úsporám trvání programu: od 04/2009 do 12/2012 podpora výměny zdrojů tepla za nízkoemisní kotle na biomasu, instalace solárních panelů na ohřev vody a instalace tepelných čerpadel s požadovanými parametry příjemci podpory - vlastníci rodinných a bytových domů (fyzické i právnické osoby) možnost podání žádosti před realizací investice i po realizaci žádosti přijímá SFŽP a spolupracující banky proplacení dotace po ukončení seznam podporovaných výrobků a seznam odborných dodavatelů u výrobků v seznamu – garance splnění podmínek požadovaných v programu u dodavatelů v seznamu – garance odborného provedení montáže

PODPORA ÚSPOR ENERGIE A OZE Operační program Životní prostředí 2007 - 2013 Ukončené výzvy: 1. výzva – zdroje tepla, úspory, odpadní teplo (uzavřena 26.9. 2007) 3. výzva – úspory energie ve školách - zateplení (21.12. 2007 – 31.1. 2008) Probíhající výzvy: 4. Výzva - tzv. velké projekty (celkové náklady nad 25 mil. EUR včetně DPH) v rámci opatření 3.1. žádosti jsou přijímány kontinuálně od 1. srpna 2008 do 18.prosince 2009. 10. Výzva – pro individuální projekty (od 4.5. 2009 do 30.6. 2009) 3.1 – zařízení pro výrobu tepla, elektřiny a kombinovanou výrobu tepla a elektřiny 3.2 úspory energie – pouze v kombinaci s podoblastí 3.1.1, Plánované výzvy pro rok 2009: 3.1.1 - výstavba a rekonstrukce zdrojů tepla využívajících OZE pouze v kombinaci s podoblastí 3.2.1; 3.2 – úspory energie (bez kombinace) Vyhlášení – červenec 2009 Přijímání žádostí – srpen-září 2009

Přínosy dotačních programů MŽP Realizací opatření v rámci OPŽP dojde k cílovému roku 2013 : k navýšení výroby energie z OZE o 1 500 TJ/rok ke zvýšení instalovaného výkonu na výrobu energie z OZE o 600 MW k roční úspoře energie 430 TJ Realizací opatření v rámci programu Zelená úsporám dojde k cílovému roku 2012 : k podpoře cca 250 000 domácností k vytvoření či zachování na 30 000 pracovních míst a to především v menších a středních firmách přímo v regionech k úspoře emisí CO2 o 1 100 000 tun k poklesu emisí prachu 2 200 000 kg k úspoře cca 6 370 000 GJ tepelné energie k úspoře až 140 mil EUR na účtech domácností a municipalit za energii

Děkuji za pozornost Barbora Nelibová odbor udržitelné energetiky a dopravy Ministerstvo životního prostředí tel: 267 122 636 email: Barbora.Nelibova@mzp.cz www.env.cz, www.mzp.cz