Www.cmkos.cz – www.odbory-online.cz – www.esondy.cz Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
Advertisements

Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany
Právní aspekty ve sportu aneb nejnovější vývoj českého a mezinárodního práva ovlivňujícího postavení sportu, sportovních klubů, členů klubů a sportovců.
Důchodová reforma Proč potřebujeme důchodovou reformu ? Čeho chceme reformou dosáhnout ? Jakým způsobem dosáhneme cílů reformy ? Harmonogram důchodových.
PENZIJNÍ REFORMA V ČESKÉ REPUBLICE
Reformy v sociální oblasti Změny ve financování sociálních služeb Ing. Ondřej Mátl.
Finanční produkty určené k ukládání peněz
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada.
Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany 1.
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
1. 2 VLÁDNÍ REFORMY I. Důchody a DPH II. Zdravotnictví III. Daně IV. Zákoník práce, Občanský zákoník.
MZDA.
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
Komentář k důchodové reformě z pohledu VV 1. Dopad zvýšení DPH Sjednocení DPH na 20% (65 mld. Kč) pro financování důchodové reformy Zachování snížené.
Důchodová reforma Cíle, problémy, Aktuální stav JUDr.Vít Samek
Důchodová reforma Postoj ČMKOS Senát JUDr.Vít Samek 1.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Důchodová reforma Proč potřebujeme důchodovou reformu ? Čeho chceme reformou dosáhnout ? Jakým způsobem dosáhneme cílů reformy ?
PENZIJNÍ REFORMA V ČESKÉ REPUBLICE 1. VÝCHODISKA DŮCHODOVÝCH REFOREM II. VIZE REFORMY III. PROČ REFORMA IV. REFORMA I. PILÍŘE V. REFORMA III.
– – Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany.
NÁVRH KONCEPCE PENZIJNÍ REFORMY V ČR Generali TOP Talent 2007 Bc. Martin SVOBODA.
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Milníky důchodové reformy
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pracovně právní vztahy.
Navrhovaná reformní opatření – důchodový systém
Ministr práce a sociálních věcí Petr NEČAS 14. července 2008 Sociální reformy aktuální stav.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
1 Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany.
Generali pojišťovna Penzijní připojištění se státním příspěvkem.
ČSSD: PO DOBU KRIZE JSME PRO PRACOVNÍ FLEXIBILITU ZAMĚSTNANCŮ, ALE BEZ JISTOT PRO ZAMĚSTNANCE JE NEPŘIJATELNÁ Praha, 27. srpna 2009.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 22. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Důchodová reforma Pavel Rusý 1. Průběžnost vs. Akumulace Ekvivalence vs. Solidarita 2 Základní aspekty zajištění v důchodu Průběžný systém Fondový systém.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Inflation in the EU Member states – July 2008 Hodinové náklady práce v ČR - EUR.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Dr. Vít Samek VMS CONSULTING, s.r.o. Vysoká škola finanční a správní 10. prosince 2007 Praha Důchodová reforma Reálné možnosti soukromých penz.systémů.
klade zvýšené nároky na finanční zabezpečení lidí v seniorském věku. -Zvýší se odvody -Zvýšení porodnosti ze zákona -Prodloužení důchodového.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1261Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní poměr Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
FINANČNÍ GRAMOTNOST HRUBÁ A ČISTÁ MZDA ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Odměňování pracovníků. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Zaměstnání. práce cílevědomá lidská činnost cílevědomá lidská činnost získat statky a služby k uspokojení potřeb získat statky a služby k uspokojení potřeb.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
VLÁDNÍ REFORMY Důchody a DPH Zdravotnictví Daně
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Digitální učební materiál
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1

Podíl mezd a zisků v Evropské unii 2

Hodinové náklady práce (v EUR) 3

„Více flexibility v zákoníku práce“ 4

ZÁKONÍK PRÁCE LZE OČEKÁVAT •výpověď i „bez uvedení důvodu“ •výpovědní doba se zkrátí na 1 měsíc, bude možné se z ní i „vykoupit“ •odstupné podle počtu odpracovaných let u zaměstnavatele (tím se pro část zaměstnanců sníží) •prodloužení zkušební doby na 4 měsíce (u vedoucích a klíčových zaměstnanců na 6 měsíců) 5

ZÁKONÍK PRÁCE LZE OČEKÁVAT •pracovní poměr na dobu určitou bude možné sjednávat (i opakovaně) až na 5 let •mzda včetně práce přesčas do 150 hod. ročně a řada dalších omezení - pro klíčové zaměstnance •dohoda o provedení práce až do 300 hod. ročně •individuální souhlas s týdenní pracovní dobou 48 hodin a více •omezení kolektivního vyjednávání a odborových práv 6

OBČANSKÝ ZÁKONÍK LZE OČEKÁVAT •Nová právní úprava je potřebná. Zásadní obavy však vyvolává zejména: •nahrazení právní úpravy soudním rozhodováním •nedořešený vztah mezi zákoníkem práce a občanským zákoníkem, starým i novým •obavy z ohrožení autonomie odborových organizací v rámci úpravy spolkového práva •neexistence doprovodného zákona, RIA

DŮCHODY LZE OČEKÁVAT Komplexní reformu důchodového systému a v rámci ní: •až u 80 % důchodců se sníží od r důchod až o 5 % ve prospěch „horních 10 %“ (reakce na Nález Ústavního soudu) •zavedení důchodového spoření pro občany do 35 let věku od r („na dluh“ dosahující až 1,5 % HDP ročně) •snížení pojistného o 3 % nahrazené vyšším odvodem na spoření % a zvýšením DPH na 20 % 8

Reakce na nález Ústavního soudu 7 % do 11 tis 82 % až Kč 10 % do 121 tis 1% Nad 121 tis

Opt-out zničí důchody i veřejné finance! •Vyvedení až 50 mld. Kč ročně ohrozí valorizaci •Investiční riziko je větší hrozba než stárnutí •Soukromé důchody jsou nižší (stojí více peněz) •Z anuity dědici nic nedostanou •Soukromé důchody se nevalorizují •Všechna rizika ponese zaměstnanec •Správci budou mít zisky jisté (poplatky) •S garancemi státu se nepočítá •EURO nejspíš nikdy nebude

DŮCHODY Dále lze očekávat od 1. října 2011 •zrychlení tempa dalšího postupného prodlužování důchodového věku na 65 let, později bez omezení, tj. i na více než 67 let •zhoršování podmínek pro výpočet důchodů (pojištěná doba nejméně 40 let, předčasné důchody), •zpřísnění podmínek pro nárok na vdovský a vdovecký důchod •zhoršení podmínek pro penzijní připojištění se státním příspěvkem 11