Revitalizace brownfield jako inteligentní volba růstu v USA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RNDr. Martin Guth G-servis Praha, s.r.o. Třanovského 622/11
Advertisements

ČESKÁ REPUBLIKA – SÍDELNÍ STRUKTURA
MĚSTSKÉ PRŮMYSLOVÉ ZÓNY – SEVERNÍ A JIŽNÍ PŘEDLICE
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Reporting udržitelného rozvoje - nový pohled na těžební činnost.
ZAHRANIČNÍ ZKUŠENOSTI S OBNOVOU BROWNFIELDS NA PŘÍKLADU VELKÉ BRITÁNIE Kateřina Maršíková Miroslava Lungová Řešeno v rámci projektu MMR.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
1KÚKK, ORR Krajský úřad Karlovarského kraje odbor regionálního rozvoje Ing. Milan Zukal Pracovní skupina Dostupnost a infrastruktura.
Investiční příležitosti v regionech Konference Development v regionech Praha, 6. října 2005.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Co je a co není IPRM Mgr. Petr Pelcl
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
NANOČÁSTICE ELEMENTÁRNÍHO ŽELEZA
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Volnočasové projekty a EU financování
Právní úprava nástrojů na podporu revitalizace brownfieldů v České republice
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Institut environmentálního inženýrství 546
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Gerard van Gaalen Vedoucí projektový manažér pro evropské projekty Prezentace Praha 16. března 2005 Rozvojová agentura Východní Nizozemsko.
Evropské fondy pro regionální rozvoj (EFRR) Zkušenosti z praxe a projekty ve městě Hengelo Mr. Harry Vranken.
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Půda – složka životního prostředí
Politika zaměstnanosti Programové návrhy ČSSD „Nezaměstnanost je sociální zlo“ Lord Beveridge , Kulturní dům Krakov.
BROWNFIELDS vs. GREENFIELDS Dr. Ing. Vávra Přemysl, MBA
OBEC Obec je základní (nejmenší) samosprávnou jednotkou, kterou tvoří – obytná (vnitřní) část – domy, silnice, parky apod. volná krajina (vnější) část.
Integrované plány rozvoje města Ústí nad Labem Ing. Zdeněk Výborný MEPCO, s.r.o. Mezinárodní poradenské centrum obcí Thákurova Praha.
KRAJE ČR HLAVNÍ MĚSTO PRAHA.
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
UK Regeneration Experience CzechInvest a jeho role v oblasti regenerace Brownfields Ing. Lenka Jarkovská Oddělení rozvoje trhu nemovitostí.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Evropské regiony – Střední Evropa- Transformace, Visegrádská čtyřka
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Průmyslové zóny v Ústecké kraji a jejich dopady na regionální.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Shrnutí analýzy pro pracovní skupinu
2. setkání pracovní skupiny „Život v obcích“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Výhodná geografická poloha.
1 Podpora regenerace BROWNFIELDS v Moravskoslezském kraji Ing. Marian Piecha, Ph.D., LL.M Ředitel sekce strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a investic.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Sídla ČR B. Hofmanová. Opakování pojmů: 1.Připomeň a vysvětli pojmy: obec, sídlo, město, vesnice, velkoměsto 2.Co rozumíš pod pojmy: urbanizace, suburbanizace,
Veřejná doprava pro všechny Město Beroun. Poloha města Beroun.
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
Dotační Program Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Dotační Program Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
Evropský sociální fond
Identifikační a lokalizační studie brownfieldů
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_ZEMĚPIS
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Brownfields v Brně a okolí
a jejich role v české ekonomice
Úvod, základní principy a cíle
…jsou rozvojové zóny měst vznikající na „zelené louce“.
Výsledky projednávání
Brownfield Fruta Radek Horáček.
Znečištěné místa na Slovácku
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
VODA PRO KAŽDÉHO, PRO ŽIVOU PŮDU A ZDRAVOU KRAJINU!
Transkript prezentace:

Revitalizace brownfield jako inteligentní volba růstu v USA Pavel Břichnáč Martina Kynčlová

Co jsou to Brownfields? staré, nevyužívané nebo ekonomicky nedostatečně efektivně využívané průmyslové a logistické zóny komerční či obytné objekty v kompaktně zastavěných územích a zemědělské, vojenské i další plochy a budovy ve „volné“ krajině problém a překážka pro další rozvoj obcí, měst i regionů ekologicky zatížené (toxické látky, kontaminace vody a půd, černé skládky odpadů) investoři odmítají do těchto území vstupovat - obavy z vysokých nákladů spojených se sanací starých ekologických zátěží a s předinvestiční přípravou pozemků

Příčiny vzniku Brownfields hl. příčinou restrukturalizace ekonomiky přesun pracovních sil primér → sekundér, sekundér → terciér → krach firem využívající areály dnešních brownfields, chátrání krach firem jednoho oboru v daném regionu působí na další kumulativním efektem, a tak při transformaci hospodářství upadá stále více firem, dokud se nevytvoří rovnováha

5 možností jak revitalizovat BF Majetkové vypořádání pozemků a darování či prodej za symbolickou cenu firmám, které se zaváží, že území zrenovují. Znevýhodnění staveb na zelené louce (greenfield) např. zvýšením poplatků, které by byly přímo určeny na náklady spojené s přestavbou BF Zlepšení dopravní dostupnosti vybudováním hustší dopravní sítě. Odměňování všech, kdož se podílí na výstavbě kompaktních sídel. Přenesení některých kompetencí státu na regionální úroveň samosprávy.

Základní kritéria pro vyhodnocování projektů ekologické kritérium a veřejné zdraví (vzduch, voda, zdraví) krátko a dlouhodobá ekonomická nákladnost (těžké odhadnutí nákladů, nejisté vrácení investic) reakce vlády (starostové ve městech X na vesnicích) reakce odborníků a veřejnosti (↑ významu „volné“ krajiny, únik před hlukem města, menší stres) morální posouzení (odkaz dalším generacím) časová přizpůsobivost (včasná rozhodnutí)

Situace v ČR i v ČR BF problém: 2003 - 1300 BF (USA 1998 - 384 000) staré, zdevastované a dlouhodobě nevyužívané průmyslové zóny v urbanizovaném území (* restrukturalizací průmyslu) chátrající administrativní objekty ve vnitřních zónách měst „obytné“ brownfields (staré domy, vybydlování) zdevastované a dlouhodobě nevyužívané objekty a pozemky, které jsou v blízkosti železniční dopravní cesty v majetku ČD armádní brownfields, zemědělské brownfields, pozůstatky ukončené důlní činnosti a těžby nerostných surovin největší partneři obcí v oblasti revitalizace brownfields: MMR ČR, MŽP ČR, CzechInvest

Použité zdroje: 1. GREENBERG, M., LOWRIE, K., MAYER, H., MILLER, T., SOLITARE, L. (2001): Brownfield redevelopment as a smart growth option in the United States. The Environmentalist 21, č. 2, str. 129-143. 2. GREMLICA, T., ŠTÍPKOVÁ, R., NOVÁK, J. (2003): Revitalizace „brownfields“ v obcích ČR metodika monitorování a nové využívání ploch a objektů. [http://www.ekopolitika.cz/default.php – 5.12.2006]