Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZAHRANIČNÍ ZKUŠENOSTI S OBNOVOU BROWNFIELDS NA PŘÍKLADU VELKÉ BRITÁNIE Kateřina Maršíková Miroslava Lungová Řešeno v rámci projektu MMR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZAHRANIČNÍ ZKUŠENOSTI S OBNOVOU BROWNFIELDS NA PŘÍKLADU VELKÉ BRITÁNIE Kateřina Maršíková Miroslava Lungová Řešeno v rámci projektu MMR."— Transkript prezentace:

1 ZAHRANIČNÍ ZKUŠENOSTI S OBNOVOU BROWNFIELDS NA PŘÍKLADU VELKÉ BRITÁNIE Kateřina Maršíková Miroslava Lungová Řešeno v rámci projektu MMR

2 Brownfields neprůmyslové deprimující zóny Brownfields“, resp. „brownfield sites“ jsou staré, nevyužívané nebo ekonomicky nedostatečně efektivně využívané průmyslové a neprůmyslové zóny (logistické a komerční či obytné objekty v kompaktně zastavěných územích a zemědělské, vojenské i další plochy a budovy ve „volné“ krajině). Představují zásadní problém a překážku pro další rozvoj obcí, měst i regionů směrem k udržitelnosti. Vyznačují se neprůhledným majetkoprávním uspořádáním, zdevastovanými výrobními či jinými budovami a přítomností starých ekologických zátěží.

3 Charakteristika regionu Instituce Yorshire Forward – Regionální rozvojová agentura Kirklees Metropolitan Council Oblast Kirklees (Yorkshire) - severní část Anglie Město Huddersfild

4 Ochrana budov v Anglii Stupeň I – budovy mimořádného významu (2%) Stupeň II – specificky významné budovy s více než zvláštním významem (4%) Stupeň II  – budovy zvláštního významu, zaručující max. úsilí na jejich zachování Zapsání na tuto listinu znamená, že pokud se takovýto objekt přestavuje, bourá či jinak mění, je třeba vyžádat si souhlas lokálního stavebního úřadu – procedura podobná získání stavebního povolení

5 Kirklees region Průmyslový region (textilní, strojírenský, chemický, těžba černého uhlí) Obyvatelstvo – 32% pracuje v průmyslu Huddersfield - mezi Leedsem a Manchestrem, 130 000 obyvatel, největším město Kirklees.

6 St. George's Warehouse Budova St George´s Warehouse byla postavena v roce 1883 pro Londýnskou a Severozápadní železniční společnost a jako jedna z mnoha dalších je zaznamenaná na seznamu tzv. chráněných budov. Jedná se o opuštěný objekt situovaný v centru Huddersfieldu, hned vedle budovy vlakového nádraží, která v současnosti nabízí 22 500 m2 nevyužité volné plochy v rámci pěti pater, z nichž dvě z nich mají dvojnásobnou výšku. V roce 2001 byla budova koupena společností HD1 Developments Ltd., která dosud ukončila pouze prozatímní opravy budovy a vytvořila velké parkoviště (cca 200 parkovacích míst). V současnosti však zůstává budova stále ještě prázdná a ve spolupráci s KMC a odbornými poradci společnosti jsou zpracovávány hlavní plány pro smíšené využití objektu.

7 Mechanics Instititution Prvotním účelem budovy Mechanics Institution na ulici Northumberland bylo poskytovat vzdělání dělníkům, a to v letech 1861 až 1884. Objekt institutu spolu s připojenou budovou z 18. století byl prodán a pomalu chátral. Na základě studie proveditelnosti, která byla vyhotovena v roce 1996 pro KMC. byly předloženy návrhy společnosti na přeměnu budovy v 21 integrovaných bytových jednotek, prvních svého druhu v severní Anglii. V roce 1999 byla schválena plánová dokumentace a současně byl dán souhlas k rozvoji, včetně výstavby dodatečného patra a nové střechy pro celý objekt.

8 Media Centre Budova Media Centra byla naplánována na základě spolupráce KMC, zástupci médií, kulturních a vzdělávacích institucí koncem 80. let. Komplex tří prázdných skladištních budov na rohu byl koupen KMC v roce 1993 s cílem renovace pro využití médii. V budově, která se rozkládá na ploše 2 900 m2, se nyní nachází jak pracovní prostory, tak také společenské a konferenční místnosti, digitální výzkumné vybavení a salonek, který slouží jako ukázka kreativního využití nových mediálních technologií a také kavárna. V prosinci 2001 byl také otevřen objekt skladiště, s plochou 1 800 m2, který vychází vstříc rostoucí poptávce po prostorách k podnikání.

9 McAlpine Stadium Komplex s 25 000 místy. Objekt se nachází v oblasti, která je regenerovanou bývalou skládkou chemického odpadu. Celý komplex zahrnuje radu doplňkových sportovních zařízení a byl navrhován ve třech etapách. První fáze zahrnovala východní a západní ochozy, infrastrukturu a golfové hřiště. Druhá fáze se týkala jižních ochozů a byla dokončena v prosinci 1994

10 Závěr Propracovaný systém řešení brownfields Systém podpor a jejich administrace ve Velké Británii Úloha místní a regionální samosprávy Využití prostředků ze strukturální fondů v rámci cíle 1 a 2


Stáhnout ppt "ZAHRANIČNÍ ZKUŠENOSTI S OBNOVOU BROWNFIELDS NA PŘÍKLADU VELKÉ BRITÁNIE Kateřina Maršíková Miroslava Lungová Řešeno v rámci projektu MMR."

Podobné prezentace


Reklamy Google