XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Studijně-poznávací návštěva Ankary –
Pohled kraje na nepřetržitou péči MUDr
Komora záchranářů ZZS České republiky
Spolupráce ZZS s obecními samosprávami a perspektivy jejího rozvoje
Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
24 hodinová dostupnost lékařské péče Lékařská pohotovostní služba
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Český červený kříž Oblastní spolek Chrudim
Bc. Halina Doležalová o.s. Hospic pro Liberecký kraj.
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Lektorka Mgr. Blanka Kadeřávková
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Mobilní elektronická podpora ZZSHMP.
Další vzdělávání na SZŠ a VOŠZ Mladá Boleslav
Dobrovolnictví jako sociální služba, nebo příspěvek ke zdravotní péči?
ECPCP- European Confederation of Primary Care Paediatricians Organizace, která vznikla zánikem organizace SEPA- Societé européenne de pédiatrie ambulatiore.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Urgentní příjem Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Česká asociace adiktologů
Pracovní doba lékařů.Josef Vymazal. Evropská směrnice 2003/88/ES v ČR Základní pracovní doba v ČR je 40 hodin Přesčas max. 8 hod. týdně, 150 hod. ročně.
6. odborná konference KZ ZZS ČR
Motivační a programové kompiláty pro KZ MUDr. Jiří Franz II. sněm KZ ZZS ČR Olomouc 30. března 2007.
O pravých kořenech… Tomáš Julínek ministr zdravotnictví.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
Setkání děkanů technických fakult ČR Praha Stanovisko.
* Pracovními činnostmi jsou - komplexní ošetřovatelská péče o nemocného, příjem nemocných do ordinace nebo do nemocničního ošetření, získávání informací.
Kvalita informovanosti klienta o právech pacientů Prezentaci zpracoval(a): Školní rok: Třída:
Letecká záchranná služba
Vznik přípravného výboru pro „komoru nelékařských zdravotnických povolání“ Tisková konference Praha
bezpečnost – více možností – spolupráce s lékaři
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Anketa pro nutriční terapeuty 1.kolo na celostátní konferenci v říjnu 2013 v Pardubicích – hlasovacím zařízením (cca 70 účastníků) 2.kolo on-line přes.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Historie zdravotnického školství po 2.světové válce
Zdravotnická záchranná služba (dále jen ZZS)
Nelékařské zdravotnické profese v ČR. Nelékařské profese MŮJ PROFIL zahájeno studium na SZŠ, 1. vstup do nemocnice maturita, nástup na resuscitační.
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
Halina Doležalová.  Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Financování sociálních služeb pro města a obce
Vzdělávání ve zdravotnictví: migrace nelékařských zdravotnických pracovníků Mgr. Jana Mikulková ředitelka NCO NZO V Brně.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
ZÁKON O ZZS zkušenosti z provozu. Zákon o ZZS a související předpisy. Dne byl po dlouholetých diskuzích konečně schválen zákon o zdravotnické.
KONFERENCE Šance pro děti v ohrožení na Vysočině
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta HODNOTA A POSTOJ OŠETŘOVATELSTVÍ PRO VEŘEJNOST Prezentace diplomové práce: Vedoucí.
PRESTIŽ SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ A JEJÍ SOUVISLOST S PŘIPRAVOVANOU PROFESNÍ KOMOROU A-FORUM, z. s.
Česká sestra Bc. Tomáš Válek, DiS. Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, z.s.
Domněnka Pavla Pěnkavy Na počátku:  jak se identifikovat  jak se sdružovat  jak na sobě pracovat  jak se posilovat  jak se chránit  jak se prezentovat.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Co potřebujeme v praxi? Martina Šochmanová Praha,
MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR. Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Customer Contact Praha
Mezinárodní den sester květen 2009
XII. Konference samospráv Olomouckého kraje 21. 4
Zákon č. 96/2004 Sb. změny po X. novelizace v podobě
Standardizace odborné zdravotní péče
Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina,p.o.
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: zdravotnická dopravní služba 2007–2016 NZIS REPORT č. K/32 (08/2017)
HORSKÁ SLUŽBA ČR First Responders Bc. Michal Janďura, DiS. Prášily 2018 Horská služba ČR, o.p.s. Tel.:
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR
Obor zdravotních služeb MZ
KONFERENCE PRO ŘEDITELE A EKONOMY POSKYTOVATELŮ SOCILNÍCH SLUŽEB
Transkript prezentace:

XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005 Profese záchranáře u nás a ve světě aneb proč založit KOMORU ZÁCHRANÁŘŮ ZZS ČR XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005

XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005 Obsah Slovo úvodem Hlavní cíle Členská základna Jak to funguje ve světě Autoři projektu Závěrem XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005

XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005 Slovo úvodem Jelikož v České republice chybí profesní organizace, která by hájila zájmy jak středních, tak i nižších zdravotnických pracovníků kteří pracují ve výjezdových skupinách a na operačních střediscích ZZS, rozhodli jsme se takovou profesní organizaci založit. Na této myšlence jsme se domluvili na konferenci, která se konala letos na jaře v Příbrami. XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005

XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005 Hlavní cíle a poslání Komory záchranářů KZ ZZS ČR bude výhradně profesní organizací, která nebude nahrazovat činnost odborových organizací. Bude dbát o zvyšování prestiže zdravotnických záchranářů u laické i odborné veřejnosti. Bude prosazovat vyšší kompetence posádek RZP, tak jak je tomu v ostatních vyspělých zemích ať už v Evropě či ve světě. Společné cíle chce prosazovat v úzké spolupráci s ostatními sdruženími pracovníků ve zdravotnictví. ( např. příprava nového zákona o ZZS ) XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005

XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005 Členství = vyšší životaschopnost KZ ZZS ČR Členství v KZ ZZS ČR je dobrovolné, ale předpokládáme, že s dnešním stavem, kdy není ani zákon o ZZS nemůže být spokojen téměř nikdo z nás. Proto si myslíme, že většina z vás si najde ten svůj důvod, proč dobrovolně do KZ ZZS ČR vstoupit, a tím pomoci vytvořit životaschopnou organizaci, která bude ku prospěchu nám všem. Čím větší členskou základnu vytvoříme, tím lépe se nám budou naše cíle prosazovat. XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005

XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005 Jak to funguje ve světě KANADA dle přednášky pana Clarke H. McGuire z Kanadské asociace zdravotníků PAC V Kanadě je přes 17 000 záchranářů ( paramedik ) z nichž 14 000 je v PAC vzdělání : - nemají vystudován obor všeobecná sestra ( ty pracují pouze v nemocnicích, a je jich nedostatek, protože odchází do USA za lepším finančním ohodnocením ) I. stupeň vzdělání EMA-FR zdravotní asistent pohotovosti kurz 40 hod. II.stupeň vzdělání EMR ( Emergency Medical Responder ) zasahující zdravotník pohotovosti s kurzem 120 hod. U nás má vyšší kurz i řidič RZP. XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005

XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005 III. stupeň vzdělání PCP ( Primary Care Paramedic ) zdravotník pro primární péči s kurzem 500 hod. 1 rok na univerzitě. U nás srovnatelné s kurzem pro řidiče RLP. IV. stupeň vzdělání ACP ( Advanced Care Paramedic ) zdravotník pro pokročilou péči s kurzem 2000 hod za 12 měsíců . U nás zhruba 2 ročníky Střední zdravotnické školy. V. stupeň vzdělání CCP ( Critical Care Paramedic ) zdravotník pro kritickou péči s kurzem 4000 hod. a dalších 2-300 hod výcviku, co se týká kritické přepravy. Toto je srovnatelné s naší SZŠ či VZŠ. Při tomto vzdělání provádí na výjezdech již vše co u nás provádí lékař, včetně relaxace pacienta před OTI. XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005

XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005 RAKOUSKO dle přednášky Christophera Redelsteinera odborníka na ZZS v Rakousku jsou čtyři poskytovatelé přednemocniční neodkladné péče. Jak je vidět na obrázku, jsou to Vídeňský červený kříž, Maltézští rytíři, Rakouský červený kříž a něco jako ZZS politických stran ( Rakouská soc. strana podle toho kde vyhraje volby) XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005

XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005 Vzdělání V Rakousku vykonávají povolání „ záchranáře „ v převážné většině dobrovolníci, něco podobného jako u nás byla civilní vojenská služba. Profesionální záchranáři nemají vystudovanou všeobecnou sestru a ani žádnou vyšší zdravotní školu „ DIS – záchranář „ Vystudované sestry pracují také pouze v nemocnicích. Mají tak jako v Kanadě několik kurzů s různou náročností a počtem hodin Tabulka jasně ukáže, že je to mnohde méně, než naše kurzy řidičů RZP-RLP XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005

Z toho vyplývá i kvalita poskytované péče v následném grafu XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005

XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005 Autoři Sigmund Drahomír ZZS Olomouckého kraje Bc. Benda Radek ZZS Kraje Vysočina Tomáš Petr ZZS Středočeského kraje XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005

XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005 Závěr nebylo by vhodné jít cestou Rakouska, ale dostat pravomoci záchranářů posádek RZP alespoň na 70% pravomocí paramediků z Kanady by při našem systému vzdělávání bylo ku prospěchu všem zúčastněným stranám. děkujeme za pozornost a věříme, že se brzy sejdeme na ustavujícím sněmu KOMORY ZÁCHRANÁŘŮ ZDRAVOTNICKÝCH ZÁCHRANNÝCH SLUŽEB ČESKÉ REPUBLIKY – KZ ZZS ČR www.komorazachranaru.cz XII. Dostálovy dny 12. – 13. října 2005