Evaluace v mateřské škole

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Advertisements

Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Monitor Projekt Gymnázia Nymburk podpořený z prostředků ESF.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Autoevaluace z pohledu České školní inspekce
Systém kurikulárních dokumentů
Vzdělávání a jeho kategorie
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
Hodnocení škol a školských zařízení
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy RNDr. Jindřich Kitzberger náměstek ministra.
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
Vlastní hodnocení školy
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Základní škola a Odborná škola Zbůch, V Sídlišti 349, Mgr. Milena Peteříková Konference projektu 11. listopadu 2009 Studijní a vědecká knihovna,
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
Autoevaluační nástroje na naší škole
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Základní škola a Mateřská škola Stařeč, okres Třebíč
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
vlastní hodnocení školy
Výzkumný ústav pedagogický v Praze PhDr. Jaroslav Jeřábek, CSc. Rámcové vzdělávací programy jako cesta zkvalitňování vzdělávání v ČR.
SOUČASNÁ SITUACE V ČR, MOŽNOSTI A ZMĚNY DO BUDOUCNA
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Rámcové a školní vzdělávací programy
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
© Radek Maca1 SCO 2005, Radek Maca odbor 55 - SIPVZ SIPVZ a nový školský zákon.
Pedagogická diagnostika
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Projektový záměr Podpora pedagogů MŠ Odborná diskuze MŠMT,
Seminář Reg. č: CZ.1.07/1.3.49/
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
Standardy jako zrcadlo českého kurikula Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám. 2.
ÚVOD Legislativní vymezení činnosti ČŠI § 173 – 176 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Evaluace v mateřských školách
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Evaluace v mateřských školách
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Mgr. Zuzana Šalamounová, Ph.D.
Hlavní manažér SP Kvalita I
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Transkript prezentace:

Evaluace v mateřské škole

Předškolní vzdělávání v systému veřejného vzdělávání Koncepce předškolního vzdělávání je založena na týchž zásadách, jako ostatní obory a úrovně vzdělávání a řídí se s nimi společnými cíli Orientuje se k tomu, aby si dítě od útlého věku osvojovalo základy klíčových kompetencí a tak získalo předpoklady pro své celoživotní vzdělávání, umožňující mu se snáze a spolehlivěji uplatnit ve společnosti

Systém kurikulárních dokumentů NÁRODNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ- státní úroveň RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY RVP PV RVP ZV RVP GV , RVP SOV Ostatní RVP ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY – školní úroveň

Proč evaluace? Školský zákon zavádí do teorie i praxe škol dvouúrovňové kurikulum, resp. Rámcové a školní vzdělávací programy. Potřeba vlastního hodnocení školy je důsledkem právě tohoto pojetí kurikula, neboť školy si volí vlastní vzdělávací cesty a potřebují tedy zpětnou vazbu o tom, nakolik jsou tyto cesty účelné, kvalitní a účinné.

Legislativní rámec autoevaluace, vlastního hodnocení školy Školský zákon ukládá školám všech úrovní provádět vlastní hodnocení jako povinnost. Stejně tak hovoří i příslušná vyhláška doplněná sdělením MŠMT i základní pedagogické dokumenty – rámcové vzdělávací programy pro všechny úrovně vzdělávání.

Evaluace v mateřské škole Systém evaluace na každé škole je součástí ŠVP Obsah evaluace: 1. předmět evaluace 2. techniky evaluace 3. časový plán 4. odpovědnost

Metodická podpora v oblasti předškolního školství v současnosti Autoevaluace mateřské školy Metodická příručka k vlastnímu hodnocení školy (Výzkumný ústav pedagogický 2008) Pedagogické hodnocení v pojetí RVP PV Metodika pro podporu individualizace vzdělávání v podmínkách mateřské školy (Výzkumný ústav pedagogický 2007)

Evaluace v praxi Sběr informací – prostřednictvím www.rvp.cz , odborných článků apod. Příprava struktury vlastního hodnocení společně s týmem školy Tvorba kritérií – pomocí požadavků RVP PV, podmínek školy Příprava a stanovení technik – nástrojů ( evaluační dotazníky pro zaměstnance školy, rodiče, atd. )

Individualizace vzdělávání v mateřské škole Součást evaluačního systému Oblast výsledků vzdělávání (individuální vzdělávací pokroky u dětí) Tvorba portfólia – vstupní dotazník, záznamové archy, grafické listy, výtvory dítěte apod.

CO MŮŽE OHROZIT KVALITU EVALUČNÍCH ČINNOSTÍ? Nedostatek odborných znalostí – DVPP Chybí vnitřní motivace Nevidíme smysl dané činnosti Nepracujeme jako tým Vysoké počty dětí ve třídách MŠ……….

Na závěr Evaluace v mateřské škole má již svoje silné, ale stále ještě i slabé stránky Je otázkou každého ředitelství tyto stránky odhalit a najít cestu ke zlepšení Úspěch znamená dělat to nejlepší, co můžeme, s tím co máme. Úspěch spočívá v konání, nikoli v dostávání – v úsilí, ne ve vítězství. Wynn Davis Děkuji za pozornost