Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
Advertisements

Boj mezi Francií a Anglií o nadvládu v západní Evropě Stoletá válka
ANGLICKÁ REVOLUCE.
Anglie v 15. – 18. století Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE
Anglická revoluce.
Anglická revoluce Dagmar Zemanová.
Anglická revoluce.
Občanská válka Anglická
Název vzdělávacího materiálu: 18. století
Anglická občanská válka / English Civil War
Anglická revoluce v 17. století
Západní Evropa po třicetileté válce
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
Francie v 17. a 18. století z třicetileté války vyšla Francie jako vítěz za nedospělého prince vládl od r kardinál Mazarin proti němu vypuklo šlechtické.
Druhý triumvirát (vznik císařství)
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
Třicetiletá válka
Konec římské republiky
Rusko v 17. a 18. století roku 1613 nastoupila po vymření Rurikovců nová dynastie - Romanovci k Rusku byla připojena Ukrajina po povstání Bohdana Chmelnického.
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
Oliver Cromwell Tomáš Jadrný.
1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_0 7 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník8.
Evropa po třicetileté válce
Anglická revoluce Lenka Ertlová.
Evropa – absolutismus 17. st.
Parlamentarismus vs. absolutismus
Anglie před revolucí po smrti Alžběty I. roku 1603 nastoupil v Anglii skotský král Jakub I. Stuart ( ) vznikla personální unie Anglie a Skotska.
Evropa na počátku novověku
Anglická revoluce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Oliver Cromwell Tomáš Jadrný.
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
Stoletá válka Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací.
Anglie za prvních Stuartovců Mgr. Žaneta Janečková Dějepis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Restaurace Stuartovců a anglická „slavná revoluce“
Západní Evropa v 16. století
Oliver Cromwell
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ281 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Společně opakujeme riskuj.
Lucemburkové pro 4. ročník ZŠ
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
OD ALŽBĚTY I. PO VZNIK VELKÉ BRITÁNIE
Anglie a Velká Británie, občanská válka v Anglii
Právní dějiny Vojáček.
Právní dějiny Vojáček.
Politický systém Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Helena Konečná Marie Masopustová.
Anglická revoluce v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3601_Anglická_ revoluce_ v_ 17_století Autor:
Soukromé gymnázium AD FONTES, o.p.s. Číslo programu: CZ.1.07 Název programu:OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Moderní škola Název:
1625 KAREL I – utužení absolutismu KAREL I. přestal se ohlížet na parlament – další problém náboženská otázka PURITÁNI PURITÁNI = kritizují absolutistické.
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
Soukromé gymnázium AD FONTES, o.p.s. Číslo programu: CZ.1.07 Název programu:OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Moderní škola Název:
  1649: po popravě Karla I. Anglie republikou  Anglický parlament: a)Sněmovna lordů (duchovenstvo + vysoká šlechta = členství dědičné) b)Dolní sněmovna.
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Soukromé gymnázium AD FONTES, o. p. s. Číslo programu:. CZ. 1
ANGLIE V 16. A 17. STOLETÍ, ANGLICKÁ REVOLUCE
Základní škola Čelákovice
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Anglická revoluce Stuartovci - Karel I. - rozmařilý král
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Evropa v 17. st..
Evropské právní dějiny
Anglie a Velká Británie, občanská válka v Anglii
Anglická revoluce Anglie v letech
Anglická revoluce
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Transkript prezentace:

Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod Anglie a Londýn (vyspělejší a rozvinutější oblasti) královská armáda byla nejdříve díky žoldnéřům úspěšná (velitelem byl Ruprecht Falcký) parlamentní vojsko bylo z poloviny tvořeno dobrovolníky

po prvních porážkách ho reorganizoval Oliver Cromwell (*1599 - 1658+) vytvořil „Armádu nového typu“ těžké jezdectvo s kvalitním výcvikem a výzbrojí roajalisté (stoupenci krále) byli poraženi roku 1645 v bitvě u Naseby armáda parlamentu získala vládu v zemi

král byl na nátlak lidu popraven roku 1649 Anglie se stala republikou Oliver Cromwell byl jmenován lordem protektorem několikrát rozpustil při neshodách parlament a vládl sám jako diktátor

obsazeno bylo i vzbouřené Skotsko a Irsko nové zákony vedly i ke sporům s Nizozemím ve válce byly položeny základy budoucí anglické námořní převaze po smrti Cromwella se v roce 1660 vrátil na trůn Karel II. (syn popraveného Karla I.) jeho nástupce, mladší bratr Jakub II. chtěl obnovit panovnickou moc bez ohledu na parlament proto byl roku 1688 svržen - „Slavná revoluce“ na trůn nastoupil Vilém III. Oranžský (1689 - 1702) - musel podepsat „Bill of Rights“ Anglie se stala konstituční monarchií

zdroje: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Armadura_Portu guesa.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Oliver_Crom well.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Contemporar y_German_print_depicting_Charles_Is_beheading .jpg