SPIS Systém Psychosociální Intervenční Služby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Pohled kraje na nepřetržitou péči MUDr
Poslání Intervenčního centra
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Městská poliklinika Praha Městská nemocnice následné péče Název projektu Celoživotní.
Kariérové poradenství
Plán akcí oddělení cestovního ruchu odboru regionálního rozvoje krajského úřadu pro rok 2002.
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Lidský faktor v dopravě!
Vyhodnocení činnosti psychologického pracoviště HZS Jihočeského kraje za rok 2008 Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, Pražská 52b, České.
Adresa: Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje Pražská 52b
Vyhodnocení činnosti psychologického pracoviště HZS Jč. kraje za rok 2010 Adresa:Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje Pražská 52b České Budějovice.
Ivo Vorek Člen Záchranného týmu  Založen  V současné době máme 25 členů a 7 čekatelů  Kvalifikace a vzdělání členů je různé:
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
Školní poradenské pracoviště
INVY – International Voluntary Year PŘÍKLAD DOBRÉ PRAXE - PROJEKT Z OBLASTI MLÁDEŽE – SLEZSKÁ DIAKONIE.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Zvyšování kvality služeb pracovníků v přímé obslužné péči prostřednictvím vzdělávání.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Podpora poskytovatelů ve zlepšení kvality poskytovaných služeb
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
ohroženým domácím násilím
Systém psychosociální intervenční služby (SPIS)
Studijní den ERC – duchovní služba ve zdravotnictví – ÚVN Praha - Střešovice mjr. Mgr. Pavel Ruml Motol
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Mgr. František Bublan Formy a perspektivy dobrovolnické služby z pohledu neziskové organizace.
Zajišťování kvality, garance kvality Středisko rané péče SPRP České Budějovice Mgr. Martina Papoušková.
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
Spolupráce Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje s dobrovolníky nestátních neziskových organizací Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje mjr.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Účetní reforma v druhém roce
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Minimální preventivní program školy
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Seminář OBP MV: Psychosociální podpora uniformovaných složek – evropská vodítka a trendy Praha
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Standardy psychosociální krizové pomoci a spolupráce zaměřené na průběh a výsledek plk. PhDr. Zuzana Vrbová, kpt. Mgr. Martina Čapková MV - generální ředitelství.
Systém psychosociální intervenční služby v Čechách PhDr. Blanka Čepická.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
SYSTÉM psychosociální intervenční služby „SPIS“ k zajištění úkolů ochrany obyvatelstva a krizové připravenosti zdravotnictví v České republice. Porada.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR. Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
Standardizace odborné zdravotní péče
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Project EUNAD: Asistence lidem s disabilitou při katastrofách
Michaela Borovanská, Jana Malíková
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava občanů k obraně státu …
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Transkript prezentace:

SPIS Systém Psychosociální Intervenční Služby Historie, současnost a budoucnost v ČR PhDr. Lukáš HUMPL

PODPORA PRACOVNÍKŮM NÁROČNÝCH PROFESÍ Nejde o novou myšlenku: Původ v armádě (1., 2. svět. válka) Později využití v civilních složkách V zahraničí již tři desetiletí V ČR posledních 10 let - HZS, PČR, ale také např. ČSA…

… A ZDRAVOTNICTVÍ ??? Vystavován značné psychické zátěži Konfrontován s náročnými profesními situacemi, a to opakovaně Vysoká zodpovědnost Bezmoc, kontakt se smrtí… Zdravotník není Superman

NA PÉČI O SEBE MÁME JAKO POMÁHAJÍCÍ PRÁVO !!!

SYSTÉM PÉČE VE ZDRAVOTNICTVÍ První úvahy v roce 2002 Postupný výcvik odborníků První zkušenosti Zapojení MZ ČR od roku 2009 Vzdělávání poskytovatelů – NCO Brno Rozvoj v krajích, zejména v rámci ZZS SPIS oficiální – podzim 2010

CÍLE SPIS Má především preventivní charakter Pomáhá vytvářet odolnosti proti psychické zátěži Vede k pochopení reakce na krizovou událost Normalizuje stresovou reakci Pomáhá obnovit normální úroveň fungování jedince Učí vhodné způsoby adaptace na stres a psychickou zátěž

FORMY PÉČE Individuální Skupinová Zprostředkování odborné péče v případě potřeby Poskytuji peeři, v některých případech psycholog

INFORMAČNÍ KARTIČKA SPIS

1. ROK ČINNOSTI 2011 – první rok oficiální činnosti SPIS Využíván většinou ZZS v ČR Začíná pronikat do nemocnic Internetové stránky: www.spismz.cz Účast na odborných konferencích

ČASTÉ DŮVODY VYUŽITÍ Událost s úmrtím dítěte Smrt či zranění kolegy Nehoda vozidla ZZS Ale také Psychické obtíže Profesní pochybení Tragické úmrtí v rodině Déledobější profesní obtíže …

PEEŘI A PSYCHOLOGOVÉ SPIS 2 2 Peer Psycholog 2 1 2 1 ? ? 5 1 7 2 11 1 2 1 12 11 1 5 10 1 1

PROVEDENÉ INTERVENCE - 2011 Proběhlo 114 intervencí (počet bez HMP) Cca 1/5 skupinových setkání se zasaženým týmem Ostatní - individuální kontakty se zasaženým zdravotníkem Většina intervencí proběhla osobně, část telefonicky Celkem ošetřeno 150 zdravotníků

UŽIVATELÉ DLE PROFESE

ZÁKON 374/2011 §16 Pracoviště krizové připravenosti Pracoviště krizové připravenosti je určeno pro koordinaci a)… b) psychosociálních intervenčních služeb pro zaměstnance poskytovatele zdravotnické záchranné služby a další zdravotnické pracovníky v případě mimořádné události nebo krizové situace při provádění záchranných a likvidačních prací.

AKTUÁLNÍ SITUACE MZ nyní hradí základní výdaje SPIS Zahrnuje: - administrativu - provoz a údržbu webu - tvorbu a výrobu propagačních materiálů - výdaje při činnosti krajských koordinátorů - výdaje dvou odborných garantů systému Finance MZ končí k 30.6.2012 (zákon o ZZS)

RESUMÉ Dle zákona o ZZS povinnost poskytování psychosoc. služeb ze strany ZZS. SPIS je aktuálně systém, zavedený ve všech krajích. Vybudována struktura, fungující koordinátoři, zkušenosti s poskytováním. Možnost využít stávající systém, dosud garantovaný MZ.

PROČ ZACHOVAT SYSTÉM? I. Příprava členů týmů v certifikovaném výcviku. Systém psychosociální podpory vycházející z mezinárodních standardů. Systém funkční a poskytovaný ve všech krajích ČR. Kompatibilitu s péčí poskytovanou v dalších krajích, možnost vzájemné výpomoci. Metodické vedení krajských koordinátorů. Udržování peerů v získané erudici. Další rozvoj dovedností peerů v dané organizaci a kraji. Minimálně 1x ročně supervizní setkání týmu organizace/kraje.

PROČ ZACHOVAT SYSTÉM? II. Účast v systému vycvičených lektorů při následném vzdělávání peerů a ODZ. Zajištění jednotných propagačních materiálů SPIS. Možnost konzultace s garanty dle potřeby koordinátora/peerů. Odbornou garanci systému péče v daném kraji/organizaci. Provoz funkčních internetových stránek SPIS. Konzultace při tvorbě propagačních materiálů k problematice pro jednotlivé organizace.

DĚKUJI ZA VAŠI POZORNOST