Změny v občanském právu hmotném – instituty a terminologie nového občanského zákoníku Relativní majetková práva – část čtvrtá NOZ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nový občanský zákoník - změny při inkasu pohledávek
Advertisements

Význam SJM pro inkaso pohledávek
Interpretace práva Právní pomoc Závazkové vztahy Zajištění závazků
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Občanské právo - zásady
Promlčení.
Zánik závazků Právní charakteristika a způsoby zániku.
Zajištění a utvrzení dluhu
Bakalářská práce Monika Faturová Závazkové vztahy.
JUDr. Lukáš Hlouch, Ph.D. Katedra práva ESF
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Závazkové právo Zánik závazků
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Základy soukromého práva Přednáška IX. Změna a zajištění závazků
Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§
Obsah smluv Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Změny, které přináší nový občanský zákoník do oblasti bankovnictví Bezuglova Natalia Kistanova Julia Nikiforov Nikita.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Základy soukromého práva přednáška VI. Zánik a zajištění závazků
Obchodně závazkové vztahy
Obchodní závazkové vztahy
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Závazkové právo – obecná část
Snížení základního kapitálu akciové společnosti – základní zásady
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
Právní procesy.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
1 Souběhy dluhů a plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
JUDr. Jaroslav Stránský
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
1 Částečná plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
Základy občanského práva – přednáška 4
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Obchodní závazkové vztahy Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Zánik závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 7, §
Nový občanský zákoník Závazkové právo – zajištění a utvrzení závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 8, §
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Dana Ondrejová Uzavírání smluv podle (nového) občanského zákoníku JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D. Právnická fakulta MU, katedra obchodního práva Advokátka.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Pojistná smlouva Mgr. Martin Laur. LITERATURA VÝZNAM PRÁVNÍ ÚPRAVY POČET UZAVŘENÝCH POJISTNÝCH SMLUV ke konci r ks.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy. Pojem zajištění závazků Cílem závazku je poskytnout věřiteli uspokojení pohledávky (majetkové plnění) Závaznost.
1 Úroky, splátky Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
JUDr. Eva Dobrovolná. ZÁVAZKOVÉ PRÁVO obecná část.
Bezdůvodné obohacení § 2991NOZ. kdo se na úkor jiného bez spravedlivého důvodu obohatí, musí ochuzenému obohacení vydat musí být vydáno vše, co bylo nabyto.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Závazkové právo – zánik závazků
Závazkové právo Změna závazků
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Základy obchodního práva v Evropě Smluvní právo
Mezinárodní právo soukromé – 4. seminář
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
§§ 516 – 543 obč. zákoníku §§ 1879 – 1907 NOZ
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Dluhopisy Prezentace – podklad pro přednášku v předmětu Obchodní právo III J. Kotásek :37.
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy.
Transkript prezentace:

Změny v občanském právu hmotném – instituty a terminologie nového občanského zákoníku Relativní majetková práva – část čtvrtá NOZ

Smlouva o smlouvě budoucí § 1785 - § 1788 občanský zákoník - § 50a obchodní zákoník - § 289 - § 292 Změny : není předepsána písemná forma, je podpůrně stanovena lhůta pro vyzvání zavázané strany k uzavření budoucí realizační smlouvy – jeden rok, není upravena promlčecí lhůta pro uplatnění práva na určení obsahu budoucí smlouvy, resp. práva na náhradu škody – aplikuje obecná úprava promlčení, doplněna možnost oprávněné strany navrhnout, aby obsah smlouvy určil soud, neučiní-li tak osoba určená ve smlouvě v přiměřené lhůtě, či tak odmítne učinit, není upraveno právo na náhradu škody, nesplní-li zavázaná strana povinnost uzavřít smlouvu – aplikují se ustanovení o povinnosti k náhradě škody.

Změny oproti stávající úpravě: -není již požadována písemná forma, Změny závazků Změna v osobě věřitele nebo dlužníka Změna v osobě věřitele Postoupení pohledávky § 1879 - § 1887 Občanský zákoník - § 524 - § 530 Změny oproti stávající úpravě: -není již požadována písemná forma, -již neplatí, že nelze postoupit pohledávku, pokud nemůže být postižena výkonem rozhodnutí, -při postoupení téže pohledávky více osobám je vůči dlužníku účinný úkon, o němž se dozví jako první, -upřesňuje se rozsah a podmínky jak postupitel ručí za dobytnost pohledávky - toto ručení nastává ze zákona, -obrana a námitky zůstávají dlužníkovi zachovány, -nově možnost tzv. hromadného postoupení pohledávek, a to jak současných, tak budoucích.

občanský zákoník - § 531 - § 532 Převzetí dluhu § 1888 - § 1891 Změny: -není již požadována písemná forma, -úprava přechodu dluhu na nabyvatele věci zapsané ve veřejném seznamu, pokud na něj přejde i jistota váznoucí na věci (§ 2888 odst. 2), -nově: § 1891 – za novaci se posoudí ujednání, kterým namísto dosavadního dlužníka, jehož dluh se ruší, vstupuje nový dlužník s dluhem ze samostatného právního poměru nebo s povinností plnit jiný předmět; toto ujednání nevyvolává následky převzetí dluhu. Přistoupení k dluhu § 1892 občanský zákoník - § 533 - § 534

Převzetí majetku § 1893 - § 1894 Postoupení smlouvy Nová úprava – zavádí se úprava právních důsledků převzetí celého majetku jiné osoby nebo poměrné části takového majetku. Postoupení smlouvy § 1895 - § 1900 Jde o nový institut. Postoupením pohledávky nelze převést celý závazek, nýbrž jen pohledávku jako právo na plnění. Podstata postoupení smlouvy – po uzavření smlouvy jedna ze smluvních stran svá práva a povinnosti ze smlouvy smluvně převede na třetí osobu. K postupu smlouvy je nutný souhlas druhé strany původní smlouvy udělený buď předem nebo následně. Postoupení smlouvy nesmí vylučovat povaha smlouvy (např. osobní plnění některé ze stran). Druhé straně zůstávají všechny námitky, které jí podle smlouvy náleží.

Změny v obsahu závazků Novace § 1902 (§ 1906 - § 1907) občanský zákoník - § 516 -obdobná úprava jako současná Narovnání § 1903 - § 1905 (§ 1906 - § 1907) Nově : Týká-li se narovnání věcného práva k věci zapsané do veřejného seznamu, nastávají účinky narovnání zápisem do tohoto seznamu. Narovnání nelze odporovat jen proto, že jím vznikl nepoměr mezi vzájemným plněním stran. Jak u novace, tak u narovnání je nutná písemná forma, byl-li původní závazek zřízen v písemné formě, nebo činí-li se o právu promlčeném.

Zánik závazků Splnění § 1908 - § 1938 Občanský zákoník - § 559 - § 569 Obchodní zákoník - § 324 - § 343 Za základ byla vzata úprava z obchodního zákoníku. Řádné plnění - § 1914 - § 1925 § 1917 – vada zřejmá nebo zjistitelná z veřejného seznamu § 1919 – záruka za jakost § 1921 – včasné oznámení vad Způsob plnění - § 1926 - § 1938 § 1932 - § 1933 – započítávání plnění § 1936 - § 1938 – plnění nabídnuté třetí osobou

§ 1939 - § 1948 – poukázka § 1949 - § 1951 – kvitance (potvrzení o splnění) – ustanovení o kvitanci vycházejí z dosavadní úpravy s doplněním. Kvitance potvrzující, že byla splněna jistina, potvrzuje i uspokojení příslušenství (vyvratitelná právní domněnka). § 1952 – dlužní úpis – právo dlužníka na jeho vrácení v případě splnění dluhu § 1953 – náhradní splnění § 1954 - § 1957 – místo plnění – přejímá se stávající úprava v občanském a obchodním zákoníku (dispozitivní ustanovení). Nepeněžitý dluh – dluh odnosný. Peněžitý dluh – dluh donosný. § 1958 - § 1967 – čas plnění – vychází se z úpravy stávajícího občanského a obchodního zákoníku (dispozitivní ustanovení). § 1958 odst. 2 – splatnost pohledávky na základě výzvy. § 1960 – čas plnění ponechaný na vůli dlužníka. § 1962 – čas plnění ve prospěch obou stran, ve prospěch dlužníka a ve prospěch věřitele. § 1963 odst. 2 – transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady EU 2011/7/EU ze dne 16. 2. 2011 § 1964 odst. 1 - - „ -

Prodlení dlužníka § 1968 - § 1974 (§ 1977 - § 1979) občanský zákoník - § 517 - § 521 obchodní zákoník - § 365 - § 369a Vychází se z dosud platného obchodního zákoníku, včetně možnosti stran dohodnout si výši úroku z prodlení (§ 1970). Možnost věřitele dovolat se neúčinnosti úroku z prodlení - § 1972. § 1979 – odstoupení věřitele od smlouvy v případě poskytnutí nepřiměřeně krátké dodatečné lhůty k plnění při nepodstatném porušení smlouvy, či v případě neposkytnutí této lhůty – tato lhůta může být poskytnuta i mlčky (§ 1978 odst. 1) Prodlení věřitele § 1975 - § 1976 (§ 1977 - § 1979) Fixní závazek § 1980 občanský zákoník - § 518 obchodní zákoník - § 349 odst. 3 Vychází se z úpravy občanského zákoníku.

Jiné způsoby zániku závazku Dohoda § 1981 Započtení § 1982 - § 1991 občanský zákoník - § 580- § 581 obchodní zákoník - § 358 - § 364 Vychází se z úpravy v občanském a obchodním zákoníku, s přihlédnutím k úpravě rakouské, německé a québecké. Odstupné § 1992 obchodní zákoník – 355. Z něho se vychází, úprava je ale dispozitivní. Splynutí § 1993 -§ 1994 občanský zákoník § 584 – byl převzat. Úprava je doplněna o zvláštní ustanovení o důsledcích splynutí v případě solidárních závazků. Prominutí dluhu § 1995 - § 1997 občanský zákoník - § 574. Tato úprava je nová.

Následná nemožnost plnění Výpověď § 1998 - § 2000 občanský zákoník - § 582 Přejímá se dosavadní úprava, doplněná o ustanovení chránící před úmluvami zavazujícími smluvní stranu poneúměrně dlouhou dobu. Odstoupení od smlouvy § 2001 - § 2005 Přejímá se zejména úprava obchodního zákoníku (§ 344 - § 351). Následná nemožnost plnění § 2006 - § 2008 občanský zákoník - § 575 - § 577 obchodní zákoník - § 352 - § 354 Přejímá se dosavadní úprava v občanském a obchodním zákoníku.

Zajištění a utvrzení dluhů Zajištění dluhu Ručení §2018 - § 2028 občanský zákoník - § 546 - § 550 obchodní zákoník - § 303- § 312 Přejímá se úprava v obchodním zákoníku s nepatrnými změnami – zejména pokud se týká vzniku ručení. § 2019 - doplněno, že ručení lze poskytnout i za soubor dluhů určitého druhu vznikajících dlužníku v určité době nebo soubor různých dluhů z téhož právního důvodu § 2021 odst. 2 – upřesňuje se, že bylo-li ručení ujednáno na určitou dobu, je právo věřitele zachováno i v případě, že věřitel v této době ručitele k plnění vyzval § 2022 – převzato z občanského zákoníku – ručitel může plnění odepřít, pokud věřitel zavinil, že pohledávka nemůže být uspokojena dlužníkem § 2025 odst. 2 – převzato z občanského zákoníku – uznání dluhu dlužníkem je účinné vůči ručiteli, vysloví-li s tím ručitel souhlas.

Finanční záruka § 2029 - § 2039 obchodní zákoník – bankovní záruka - § 313 - § 322 Může být poskytnuta nejen bankou. O bankovní záruku jde v případě, byla-li poskytnuta bankou, zahraniční bankou nebo spořitelním a úvěrním družstvem. § 2036 – právo na plnění ze záruky může věřitel postoupit, připouští-li to záruční listina – tímto postoupením se převádí i právo na plnění ze záruky. Není upraven vztah mezi věřitelem a dlužníkem jako je tomu v obchodním zákoníku v § 321 odst. 4 – vyjde se z obecné úpravy bezdůvodného obohacení.