Praktické zkušenosti s BIX v Knihovně UTB

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Metodika Full Cost Metodika Full Cost byla vytvořena v rámci projektu Metodika Full Cost na Mendelově univerzitě v Brně, registrační č.
Komunitární program PROGRESS
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 30. a 31. říjen 2013 Bibliotheca academica 2013 Nová témata – nové výzvy.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
CRM a konkurenceschopnost vybraných firem Jan Němeček Univerzita Hradec Králové.
Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
Bibliotheca academica , Ostrava EIZ na VŠ po roce 2008 – koordinace a spolupráce Barbora Ramajzlová
MU začala budovat systém zajišťování kvality v roce 2006
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání výsledků z hlediska akademických pracovníků a z hlediska studentů.
Benchmarking poskytovatelů sociálních služeb v Olomouckém kraji metoda napomáhající plánování rozvoje, zjišťování výkonu a efektivity sociálních služeb.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Benchmarking venkova zkvalitnění managementu mikroregionů.
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
Statistický modul EZproxy a další aktuální vývoj MULTIDATA Praha Mgr. Petr Novák Bibliotheca academica 2009, 3.listopadu 2009, UTB Zlín.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Strategické setkání ředitelů českých a slovenských knihoven uživatelů Ex Libris - souhrn Ex Libris Group MULTIDATA Praha s.r.o.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C2 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
VYSOKÉ ŠKOLY v datech Ústavu pro informace ve vzdělávání.
1. Datum vytvoření: Téma: Datum vytvoření: Téma: Inzerát Cíl prezentace: Zvládnutí základů inzerátuCíl prezentace: Zvládnutí základů inzerátu.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Statistika a porovnání činnosti knihoven Lidmila Švíková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
HODNOCENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A JEJICH VÝSLEDKŮ V ROCE → Hodnocení VaV.
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Vstup Knihovny univerzitního kampusu MU do systému měření výkonu BIX Zdeňka Dohnálková Knihovna univerzitního kampusu MU, Brno Pro Klub vysokoškolských.
Měření výkonu knihoven a jeho využití při zkvalitňování služeb Martin Krčál VIKBB42 Knihovnické procesy a služby Brno, 2. dubna 2014.
1 Řízení znalostí z pohledu práva Seminář č. 2. Opakování Co je to management znalostí Zachycení a komunikace Implicitní a explicitní znalosti Základní.
Hodnocení efektivity výzkumu na LF UP Martin Modrianský.
Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Natáčení videa jako jeden ze způsobů propagace služeb Informačního centra MZLU v Brně Zuzana Streichsbierová Informační den ÚVIS,
Monitorovací systém sociálních služeb města Plzně k podpoře dotační politiky Mgr. Karolína Vodičková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Finance a řízení - rozpočty.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
FINANCOVÁNÍ KNIHOVNY PŘED ÉROU OPERAČNÍCH PROGRAMŮ
Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci
Elektronické informační zdroje na UP v Olomouci
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
Prezentace univerzitního informačního systému
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Transkript prezentace:

Praktické zkušenosti s BIX v Knihovně UTB Irena Jánská Bibliotheca academica 2013

Kooperativní příspěvkový projekt Německé asociace knihoven (DBV) od roku 1999 pro německé městské knihovny, původně pro sběr a vyhodnocování statistických dat knihoven. V roce 2004 byl rozšířen pro vědecké a akademické knihovny a zaměřil se na benchmarking. Vzájemné porovnání celkového výkonu a jednotlivých činností, Uplatnění získaných výstupů pro zlepšené vlastní činnosti knihoven. Podkladem pro benchmarkingovou analýzu jsou statistická data o aktivitách organizace v několika dílčích oblastech. Jedná se o kooperativní příspěvkový projekt Německé asociace knihoven (DBV), který je realizován již od roku 1999 pro německé městské knihovny, původně jako projekt pro sběr a vyhodnocování statistických dat knihoven. V roce 2004 byl rozšířen pro vědecké a akademické knihovny a zaměřil se na benchmarking. Benchmarking – analytická výzkumná metoda, jejímž cílem je měření a analýza jak procesů, tak celkového výkonu organizace prostřednictví systematického srovnání s výkonem ostatních srovnatelných subjektů. Metoda slouží jak ke vzájemnému porovnání celkového výkonu a jednotlivých činností, tak také k uplatnění získaných výstupů pro zlepšené vlastní činnosti knihoven. Podkladem pro benchmarkingovou analýzu jsou statistická data o aktivitách organizace v několika dílčích oblastech. Systém výstupů BIX je postaven na propočtu indikátorů z vložených statistických údajů, při výstupu uvádí minimální, průměrné a maximální hodnoty. Databáze je veřejně přístupná. Sběr statistických dat probíhá v období leden až březen, vždy za rok zpětně.

V současné chvíli přes 250 knihoven z Německa, Rakouska, Itálie, Švýcarska či Slovinska. ČR: Knihovna univerzitního Kampusu Masarykovy univerzity v Brně (KUK) a Knihovna Univerzity Tomáše Bati, zástupce slovenských univerzitních knihoven Univerzitná Knižnica Technicej univerzity v Kočiciach. Informační servis a metodickou podpora: podrobná metodika a dokumentaci v němčině, pravidelné newslettery, emailové i telefonické konzultace. K dispozici jsou i školení a semináře. Výsledky jsou publikovány ve veřejných médiích: na internetu, časopisecky, na konferencích, v televizním či rozhlasovém vysílání specializovaného charakteru.

Získaná data představují: indikátory srovnávaných knihoven (rozděleno na třetiny: nízké, střední a vysoké hodnoty) hodnoty minimálního a maximálního indikátoru dosažené ve sledované kategorii knihoven průměrné hodnoty indikátoru v rámci sledované skupiny Sledované skupiny dat Nabídka- rozsah služeb Využívanost knihovny Efektivita Rozvojové ukazatele Základními jednotkami jsou: Počet uživatelů – přepočet na 1.000 uživatelů Přepočtený stav zaměstnanců a jeho pracovní zařazení Výpočet v % Jednotkou pro finance je Euro měna Z 27 sledovaných ukazatelů BIXu se vyhodnotilo 17 výsledných srovnávacích kategorií.

Společné znaky se statistickým výkazem Do roku 2012 probíhal v ČR sběr statistických dat za akademické knihovny v režii MŠMT Mnoho z těchto dat by se dalo využít i pro benchmarkingové porovnání.

Nové indikátory BIX Rozpočet univerzity Rozpočet knihovny Náklady za EIZ + knihy + časopisy Náklady na folie a vazbu Prostředky vygenerované knihovnou, z vlastní činnosti i mimořádné – získané mimo rozpočet (pronájmy, dary, granty…) Počet personálu hrazeného zaměstnavatelem Počet zaměstnanců v pracovištích (zpracování fondů, služby a MVS a EIZ + IT) Náklady na personál

BIX a Knihovna UTB Seznámení s BIX 2011 Bibliothek der Freien Universität Bozen (v BIX od roku 2008) Přistoupení do BIX v roce 2012 s údaji za rok 2011. Investice časová a finanční 181,90 Euro ročně S kým se poměřujeme? S knihovnami se stejným počtem uživatelů S ostatními mimoněmeckými knihovnami (Itálie 1, Rakousko 8,Slovensko 2, Slovinsko 1, Česko 1) Kombinace různých hledisek a knihoven Data stažitelná v excelu a pdf

Z každého ukazatele je vypočten index, který lze porovnat s vypočtenou střední hodnotou (průměr), nejnižší hodnotou a nejvyšší hodnotou. Knihovny tedy můžou u každé hodnoty sledovat, v čem se můžou zlepšit a v čem vynikají. Díky této metodě nemůže mít jedna hodnota nepřiměřený výsledek na celkový výsledek knihovny. Přidělení hvězdiček Hvězdičky se přidělují na základě příslušnosti do skupin. Zlatá znamená 1 hvězdu, světle modrá 0,5 hvězdy a tmavě modrá 0 hvězdy. Maximum 4 hvězdy.

Interpretace výsledků Nízké hodnoty počet zaměstnanců Výdaje na literaturu Týdenní provozní doba Rozpočet knihovny 2,7% (průměr činí 7,6%, maximum 20,9% Mannheim) Střední hodnoty Vyvážený poměr výdajů za nákup zdrojů a výdaji za personál Vysoké hodnoty Výdaje na elektronické zdroje Školení pro zaměstnance Personál v oblasti IT a e-zdrojů 3,4% podíl získaných prostředků knihovnou (průměr skupiny knihoven činí v tomto bodě 4%.)

Jakým způsobem lze optimalizovat stávající služby knihovny? Je možné zefektivnit provoz knihovny? Je třeba intenzivně obnovovat, specializovat a rozšiřovat fond knihovny? Jak pracují v ostatních knihovnách? Jaké k tomu mají podmínky? Jsme lepší? V čem zaostáváme?) Jaké argumenty a data předložme zřizovateli při sestavování nového rozpočtu? Jsme ochotní zveřejňovat požadované údaje o naší knihovně? Sledováním hodnot by mělo docházet k vyhodnocování: silných a slabých stránek knihovny zjišťování úrovně poskytovaných služeb v kontextu ostatních knihoven zjištění oblastí, ve kterých zaostáváme plánování změn a budoucích aktivit

Co přináší zapojení do BIX: Výhody: - ověřená metodika a systém hodnocení porovnávání na národní i mezinárodní úrovni nejdostupnější metoda Nevýhody: - neobsahuje hodnocení spokojenosti uživatelů - nemožnost ovlivnit sledované indikátory

Děkuji za pozornost.

Použité zdroje BIX 2013 magazin [online]. [cit. 2013-09-20]. Dostupné z: http://www.b-i-t-online.de/pdf/BIX2013.pdf. DĚDIČOVÁ, Petr. Benchmarking. Brno: VUT, 2013. 5 s. dosud nepublikováno. DOHNÁLKOVÁ, Zdeňka. Benchmarking ve vysokoškolské knihovně. Duha [online]. 2010, č. 4. [cit. 2012-08-27]. Dostupné z: http://duha.mzk.cz/clanky/benchmarking-ve-vysokoskolske-knihovne#.UDshBeRRqko. RICHTER, Vít. Co je Benchmarking. Čtenář [online]. 2009, 61,2. [cit. 2012-08-27]. Dostupné z: http://ctenar.svkkl.cz/clanky/2009-roc-61/02-2009/tema-benchmarking-knihoven-55-329.htm . Roční výkaz o vysokoškolské knihovně 2012 [online]. [cit. 2013-09-20]. Dostupné z: http://dsia.uiv.cz/v21/for2112.pdf . ŠIDLICHOVSKÁ, Zuzana. Modul 8: Benchmarking knihoven. Základy výzkumů v knihovnách [online]. Brno: PARTSIP ©2012. [cit. 2012-08-27]. Dostupné z: http://vyzkumy.knihovna.cz/ucebnice/proc-je-dulezite-delat-v-knihovnach-vyzkumy .