VSETÍN a jeho snaha o pokrok v oblasti životního prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Koncepce environmentální bezpečnosti
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR Ing.arch. Marie Petrová PS URROU,
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
„Cesta k udržitelnému rozvoji Vsetínska“ Projekt CZ0109 Modul č. 5 EKOMAPA VALAŠSKA PŘÍRODA VALAŠSKA.
Vodohospodářské aktuality
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Ohlédnutí za deseti lety řízení kvality na Městském úřadě Kopřivnice
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
indikátory udržitelného rozvoje na místní úrovni
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Operační program životní prostředí
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

VSETÍN a jeho snaha o pokrok v oblasti životního prostředí

Životní prostředí? ochrana přírody, ochrana půdy, ochrana ovzduší ochrana vody vodní hospodářství odpadové hospodářství

Životní prostředí jsou interakce mezi jednotlivými složkami platí, že environment = životní prostředí; okolí člověka; vnější podmínky pro život proto je nutné širší chápání tohoto pojmu Příklady: ČOV, kvalita vody, snížené nároky na čištění odpadních vod po toku, změna struktury populace

Projekt C2ENET Central European Environmental Net, financovaného z Iniciativy Společenství INTERREG IIIB CADSES (2004-2006) Analýza využitelnosti obnovitelných zdrojů energie „Studie – bilance odpadů jako obnovitelných zdrojů energie (OZE) jako součást programu odpadového hospodářství Mikroregionu Vsetínsko“ Studie zabezpečení výroby biopaliva ve městě Vsetín Technicko-ekonomická studie instalace kogenerační jednotky v budově Městských lázní Vsetín

Projekt C2ENET Možnosti využití solární energie na plášti budovy Městského úřadu Vsetín – Svárov 1080 Využití solární energie na ZŠ Ohrada - Vsetín Studie potenciálu pěstování rychle rostoucích dřevin pro energetické účely města Vsetína Studie – zásobování pitnou vodou ve Vsetíně Optimalizace kanalizační sítě ve Vsetíně Vyhodnocení dopadu novelizace zákona o vodách po 1.1.2008 Standart kvality života na sídlištích - budování dětských hřišť ve městě Vsetíně v roce 2006

Projekt C2ENET Studie proveditelnosti k projektu Analytická studie dopravní obsluhy a zátěže města Vsetín z hlediska udržitelného rozvoje Indikátory udržitelné rozvoje (ECI) Řešil vesměs jednotlivé oblasti ochrany ŽP včetně zajištění zdrojů pro město Vsetín

Cesta k udržitelnému rozvoji Vsetínska Projekt financován prostřednictvím EHP, Norské fondy (2008-2011) C2ENET se převážně zaměřoval na jednotlivé oblasti ŽP, tento projekt hlavně řeší vazby mezi jednotlivými oblastmi nejen životního prostředí, ale i z hlediska udržitelnosti. Dělení do 6 modulů – navzájem komunikujích

Cesta k udržitelnému rozvoji Vsetínska Správa dat udržitelného rozvoje – cesta ke znalostní společnosti Místní agenda 21 a Akční plán města Vsetína Udržitelný rozvoj území - územně plánovací dokumentace Udržitelná energetika Ekomapa Valašska Udržitelná místní správa tzv. „Dobré vládnutí“ a umožňují hodnocení rovnováhy pilířů udržitelného rozvoje.

Cesta k udržitelnému rozvoji Vsetínska Udržitelný rozvoj území a dopravy Cesta k udržitelnému rozvoji Vsetínska Územně plánovací dokumentace (analytická a návrhová část) Evropské indikátory trvale udržitelného rozvoje Analýza brownfields Realizace studií Udržitelná doprava ve Vsetíně

Udržitelná energetika Územní energetická koncepce města Projekty v rámci programu Inteligentní energie pro Evropu – MODEL, BALANCE, IMAGINE Energetické audity a realizace opatření – snižování energetické náročnosti a využití obnovitelných zdrojů energie Kjótský protokol a jeho naplňování

Udržitelná místní správa Certifikace ISO 9001 a 14001 EMAS Benchmarking CAF BSC (Balanced Scorecard) Strategický plán místní správy

Ekomapa Valašska Dynamická správa informací a dat o ochraně přírody na bázi publikace „Příroda Valašska“ Propagace nejen ochrany přírody, ale i pobytu v přírodě

Místní Agenda 21 Administrace kampaní a jejich propagace Práce s veřejností Rozbor environmentální, ekonomické a sociální dimenze udržitelného rozvoje města Akční plány zdraví

Správa dat udržitelného rozvoje – cesta ke znalostní společnosti Geografický informační systém (správa a pořizování dat) Aktualizace pasportů Vyhodnocování demografických, sociálních a ekonomických dat

Příprava dalších projektů Strategický plán města v letech 2010-2015 Analýzy trendů Sestavení plánu opatření

Vazby v projektu

Jak dále? výstupy z projektu prezentovat prostřednictvím MA 21 – tzn. zapojit širokou veřejnost v maximální míře využít finančních prostředků z EU hledat komplexní řešení – byť rozdělené do etap K řešení problémů budovat partnerské vztahy

Děkuji za pozornost Ing. Jiří Trezner