Vedení elektrického proudu v látkách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Advertisements

Vedení elektrického proudu v látkách
Vodiče elektrického proudu.
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Elektrický proud.
ELEKTRICKÝ PROUD.
Vedení elektrického proudu v plynech
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Vedení elektrického proudu v plynech
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Elektrický obvod I..
Tato prezentace byla vytvořena
Jak se kapalina stává elektricky vodivou
zpracovaný v rámci projektu
CHEMICKÁ VAZBA.
Elektrický proud v látkách
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Vedení elektrického proudu v látkách
Vedení elektrického proudu v plynech
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8. Téma.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
Vedení proudu v plynech
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Vodivost látek.
Mgr. Andrea Cahelová Elektrické jevy
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v plynech. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno vedení.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v kapalinách. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno.
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Elektrický proud v kapalinách a plynech
40.1 Vedení proudu v kapalinách a plynech
Ionizační energie.
IONIZACE PLYNŮ.
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektrický proud.
Vedení proudu v plynech
Vedení proudy v plynech
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
FYZIKÁLNÍ KUFR Vedení el. proudu v kapalinách a plynech (9. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
Elektrický proud, elektrické napětí
Sestavení elektrického obvodu a jeho součásti
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Vedení elektrického proudu v látkách
Vedení elektrického proudu v plynech
Elektrická práce a elektrická energie
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Co je to elektrický proud
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Vedení el. proudu v plynech TÉMATICKÝ.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Elektrický proud v plynech
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Elektrický proud v kapalinách
Vodivost kapalin. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb.
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektrický proud Elektrické napětí Vodiče a izolanty
Vedení el. proudu v plynech (za normálního tlaku)
IONIZACE PLYNŮ.
Transkript prezentace:

Vedení elektrického proudu v látkách kovy kapaliny plyny

Opakujeme – co je to elektrický proud? Elektrický proud je tvořen usměrněným pohybem volných částic s elektrickým nábojem. Velikost elektrického proudu je dána množstvím elektrického náboje, který projde vodičem za 1 s (sekundu). I – elektrický proud – A ( ampér ) A měřidlo - ampérmetr Směr proudu byl stanoven dohodou od kladného pólu zdroje k zápornému pólu. +

Vedení elektrického proudu v kovech V kovech jsou kladné ionty pravidelně uspořádané v krystalové mřížce( kmitají kolem své rovnovážné polohy) a uvolněné elektrony konají pohyb neustálý neuspořádaný. Vytvoříme-li v kovu elektrické pole ( např. použitím elektrického článku ), začnou volné elektrony konat pohyb usměrněný (od záporného pólu směrem ke kladnému pólu). + + - - + + - - - - - - - - - - Elektrický proud v kovech je tvořen usměrněným pohybem volných elektronů. Např. v 1 cm3 mědi je 1023 volných elektronů. Rychlost neuspořádaného pohybu volných elektronů je mnohonásobně vyšší než rychlost jejich uspořádaného pohybu.

+ - - + Vedení elektrického proudu v roztocích solí - elektrolytech Roztok kuchyňské soli - NaCl Při rozpuštění se krystaly kuchyňské soli rozpadnou na kladné ionty – kationty Na+ a záporné ionty - anionty Cl-. Tyto částice konají v roztoku neuspořádaný pohyb. Po uzavření spínače bude jejich pohyb usměrněný. + - Elektrochemické reakce, které zde probíhají se nazývají elektrolýza. (Více se o ní dozvíte v chemii.) - + Elektrický proud v roztocích solí je tvořen usměrněným pohybem volných iontů. Na+ Cl- Cl- Na+ Cl- Cl- Cl- Cl- Na+ Na+ Na+ Na+ Na+ Na+ Cl- Cl-

Vedení elektrického proudu v plynech ( vzduchu) Plyny (vzduch) jsou za normálních podmínek izolanty. Vodiči se stanou, pokud dojde k jejich ionizaci – to znamená, že se musí zvětšit rychlost neuspořádaného pohybu částic tak, aby došlo k vzájemným srážkám částic a přitom se odtrhnou elektrony z atomů – tak vzniknou volné částice s elektrickým nábojem – elektrony a ionty. Ionizaci může způsobit např. zahřátí plynu nebo silné elektrické pole. Ionizované plyny se nazývají plazma – svými vlastnostmi se liší od ostatních skupenstvích látek, proto někdy mluvíme o čtvrtém skupenství látek.

Příklady a využití vedení elektrického proudu v plynech Ionizace elektrickým polem Doutnavý výboj – vzniká kolem vodičů s velmi vysokým napětím, tzv. korona ( světélkování hrotů), na vrcholcích stožárů, tzv. Eliášovo světlo. Některé světelné zdroje. Jiskrový výboj – blesk, zapalovací svíčky. Ionizace teplotou Obloukový výboj: svařování, tavící pece KONEC