Zhodnocení spolupráce MAS s AZV, fungování Celostátní sítě pro venkov, spolupráce a výhledy MAS v krajích Jan Florian ml. místopředseda Národní sítě MAS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Situace a spolupráce MAS na úrovni jednotlivých krajů České republiky Jan Florian OPS Propagace a medializace NS MAS a metody LEADER člen Výboru NS MAS.
Advertisements

Celostátní síť pro venkov komunikační platforma Programu rozvoje venkova ČR Ing. Kateřina Mračková, Krajská agentura pro zemědělství a venkov.
Jednání koordinačního výboru CSV – Plán aktivit Sítě na rok 2011.
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ „MAS Černý les“ Založení místního rovojového partnerství Bohumila Vařejková, MAS Černý les.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
Spolupráce na venkově a další rozvoj metody LEADER v JMK výstupy setkání zástupců MAS JMK Milotice
Národní síť Místních akčních skupin České republiky v kontextu rozvoje venkova Olomouc František Winter.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Program rozvoje venkova ČR na období Osa 4 Leader Ing. Kateřina Adamcová, oddělení metodiky Osy 4 PRV.
Zpráva o činnosti za rok 2011 Valná hromada MAS Šluknovsko Hotel Slavie, Horní Podluží
Zpráva o činnosti výkonného výboru Komise Knihovníků AMG za období Seminář a valná hromada Komise knihovníků AMG ČR Plzeň, září 2008,
Seminář SPOV: Podpora rozvoje venkova v ČR , České Budějovice.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Spolupráce venkovských obcí Radim Perlín Příspěvek vznikl za podpory projektů WD Regionální diferenciace venkovského prostoru: disparity a možnosti.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Celostátní síť pro venkov
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
Pomáháme neziskovkám Významný projekt Olomouckého kraje
Zpráva o činnosti výkonného výboru Komise Knihovníků AMG za období Seminář a valná hromada Komise knihovníků AMG ČR Cheb, října 2007,
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
7.ročník programu Co je nového ve III.fázi Make a Connection v ČR & výběrové řízení 2008.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Spolupráce, která přináší plody
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
MAS Nad Prahou Iva Cucová, starostka Baště
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Úspěchy MAS Brdy OD ZALOŽENÍ PO SOUČASNOST Mgr. Helena Kosová , Jince.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
Služby pro členy Regionu Pošembeří Plénum 15. října 2009 Český Brod.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Analýza potřeb venkova Josef Bezdíček místopředseda Svazu měst a obcí ČR Předseda Komory obcí 22. června 2012 Senát PČR, Praha.
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
OP Meziregionální spolupráce
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Bilaterální fond na programové úrovni opatření „B“
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Celostátní síť pro venkov
Krajský akční plán vzdělávání 1 ÚK
XIV. KONFERENCE SAMOSPRÁV
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
PS Vzdělávání NS MAS ČR – Pardubický kraj 2017
Transkript prezentace:

Zhodnocení spolupráce MAS s AZV, fungování Celostátní sítě pro venkov, spolupráce a výhledy MAS v krajích Jan Florian ml. místopředseda Národní sítě MAS ČR o.s. MAS Český Západ – Místní partnerství Konference Venkov 2009 Holešov, MAS Partnerství Moštěnka 18. listopadu 2009

obsah prezentace  MAS a CSV  fungování Celostátní sítě pro venkov (CSV)  spolupráce MAS s Agenturami pro zemědělství a venkov (AZV)  MAS a KRAJE  spolupráce MAS s kraji  MAS v krajích  spolupráce MAS v rámci krajů  Podklady vznikly shromážděním informací od jednotlivých MAS v krajích prostřednictvím krajských zástupců v NS MAS ČR, o.s.

MAS a KAZV/AZV aneb první rok spolupráce v CSV

celkové zhodnocení dosavadní spolupráce MAS a KAZV/AZV - 1  velmi dobrá spolupráce – 3 kraje  Jihočeský, Olomoucký, Ústecký  dobrá / počáteční / průměrná – 9 krajů  Jihomoravský, Karlovarský, Královéhradecký, Liberecký, Moravskoslezský, Pardubický, Plzeňský, Středočeský, Zlínský  formální – 1 kraj  Vysočina

celkové zhodnocení dosavadní spolupráce MAS a KAZV/AZV - 2  začínají se budovat kontakty, návrhy na spolupráci  ze strany KAZV je možno pozorovat zájem o MAS  tento zájem je ale v různých krajích na různé úrovni  zřídka KAZV přichází s náměty na spolupráci, spíše očekává návrhy od MAS, které ale často nemají prostor, sílu nebo chuť náměty předkládat a tak se „nic neděje“  na okresní úrovni výrazné odchylky ve formě i míře spolupráce s MAS  nerovné podmínky – MAS mají aktivity v rámci CSV neuznatelné, tudíž jsou závislé na dobrovolné obětavosti pracovníků MAS  celkově se pojetí CSV zdá jako spíše formální  nikdo nic podstatného nemění, nepřináší, nedělá  zadání MZe je příliš obecné, bez „impulsu“, pracovníci KAZV/AZV si s ním často neví rady

vzájemná komunikace a informování MAS a KAZV/AZV - 1  funguje dobře – 7 krajů  Jihočeský, Jihomoravský, Olomoucký, Pardubický, Plzeňský, Ústecký, Zlínský,  funguje příležitostně – 5 krajů  Karlovarský, Královehradecký, Liberecký, Středočeský, Vysočina  spíše nefunguje – 1 kraj  Moravskoslezský

vzájemná komunikace a informování MAS a KAZV/AZV - 2  na webu CSV (MZe) nejsou z krajů téměř žádné informace, z okresů vůbec  neexistuje kontaktář „členů“ CSV na krajské a okresní úrovni  vzájemnému informování by prospěla pravidelná měsíční informační setkání na krajské a/nebo okresní úrovni  KAZV i MAS by se měly navzájem zvát na akce

orientace KAZV/AZV v nezemědělské problematice - 1  orientují se velmi dobře – 3 kraje  Olomoucký, Pardubický, Ústecký  spíše ano / snaží se – 5 krajů  Jihomoravský, Královéhradecký, Plzeňský, Vysočina, Zlínský  spíše ne / pasivní přístup – 5 kraje  Jihočeský, Karlovarský, Liberecký, Moravskoslezský, Středočeský

orientace KAZV/AZV v nezemědělské problematice - 2  někteří pracovníci otevřeně přiznávají, že se orientují jen v Ose II.  nefunguje „předávání klientů“ – pokud KAZV/AZV neví, může klienta odkázat na MAS  na okresech informovanost nižší nebo jen povrchní, zájem spíše vlažný  nejmenovaný pracovník AZV byl překvapen existencí a činností MAS  v Olomouckém kraji bude KAZV společně s Krajskou sítí MAS působit na AZV a vzdělávat  po letech práce pro zemědělce, se pracovníci KAZV/AZV jen těžko rychle přeorientují na několikanásobně širší záběr činnosti  nelze očekávat, že pracovníci KAZV/AZV „ze dne na den“ získají zkušenosti, úsudek a praktické zkušenosti v nezemědělské oblasti rozvoje venkova  KAZV/AZV rozhodně do r nebudou „tahounem“ a zdrojem inovací v této oblasti

společné aktivity v r  kromě „povinných setkání“ víceméně žádné  Královéhradecký, Liberecký, Moravskoslezský, Plzeňský, Středočeský, Vysočina  výjimky:  prezentace MAS na úvodním semináři k CSV – Olomoucký  účast KAZV na setkání MAS v kraji – Olomoucký, Karlovarský, Moravskoslezský, Pardubický, Plzeňský, Ústecký, Zlínský  v některých případech KAZV i aktivně předkládá konkrétní návrhy na spolupráci  zhotovení prezentačních bannerů krajské sítě MAS – Olomoucký, Ústecký  vydání informační brožury/katalogu/letáku MAS – Jihočeský, Olomoucký  účast MAS na krajských dožínkách – Olomoucký  příprava společného vzdělávacího projektu – Olomoucký

zapojení MAS do formulace plánu činnosti KAZV/AZV pro rok  ano, MAS byly přizvány a aktivně se podílely – 6 krajů  Jihočeský, Karlovarský, Liberecký, Olomoucký, Plzeňský, Ústecký  ano, MAS byly přizvány – 4 kraje  Královéhradecký, Moravskoslezský, Vysočina, Zlínský  MAS byly přizvány jen zčásti, nebo vůbec, nebo jejich náměty nebyly zapracovány – 3 kraje  Jihomoravský, Pardubický, Středočeský

zapojení MAS do formulace plánu činnosti KAZV/AZV pro rok  výzva ke shromáždění návrhů na činnost nebyla v dostatečném předstihu, aby MAS promyslely své náměty, natož se sešly a vydiskutovaly je  některé oslovené MAS ale ani žádné podněty nevznášely  v řadě případů nebylo zapracováno uspokojivé množství námětů z MAS, jen ve velmi malém počtu krajů MAS ví, jak vypadá konečná verze plánu činnosti KAZV  MAS a obecně nezemědělci jsou často „přehlasování“ zemědělci (ne-li ignorováni), nebo je jejich požadavkům přikládán menší význam, každopádně zemědělská problematika a Osa I. a II. jsou často upřednostňovány

nejčastější návrhy aktivit MAS v rámci KAZV pro rok 2010  zajištění krajských setkávání MAS  různé tematické semináře a školení  např. prodej ze dvora, agroturistika, diverzifikace, energetická soběstačnost, …  KAZV/AZV vybírají lektory z již dosud ozkoušených nebo z ÚZEI, nevyužívají MAS jako subjekty, zastupující geograficky širší partnerství a disponující odborným zázemím, tj. i jako možné dodavatele lektorů pro vzdělávací akce  vydání publikace s příklady dobré praxe  výroba putovní výstavy nebo propagačních bannerů o MAS v kraji

MAS a KRAJE v roce 2009 aneb spolupráce po volbách

shrnutí spolupráce po volbách - 1  vyjednávání o spolupráci a podpoře činnosti MAS začínají znova  nová politická reprezentace krajů se neorientuje a nezná problematiku MAS, jejich fungování ani principy programu LEADER, často se vyskytuje názor „proč MAS, když jsou mikroregiony“  vzájemná setkání (pokud se vůbec konají) se omezují pouze na základní informování zástupců kraje, nikoliv na řešení systémových otázek a cílů  cit: „Bohužel je třeba hledat různé klikaté cestičky k dosažení alespoň slyšení k zajištění možnosti vysvětlovat potřebu spolupráce mezi MAS a krajem a podpory metody LEADER.“

shrnutí spolupráce po volbách - 2  krajské sítě MAS aktivně nabízejí spolupráci, mají ochotu a zájem spolupracovat, politické reprezentace krajů ale nejeví zájem  možnost využít systému shromažďování informací z území přes krajského zástupce MAS prostřednictvím jednotlivých MAS  téma „venkov“ není pro politické reprezentace priorita  v některých případech se zástupce kraje účastní setkání MAS  Karlovarský, Královéhradecký, Olomoucký, Pardubický, Plzeňský, Středočeský – pravidelná účast radního nebo úředníků kraje na setkáních  Liberecký – poskytnutí zázemí pro jednání

zapojení MAS do poradních a pracovních orgánů kraje  zapojení zástupců MAS v orgánech kraje je celkově velmi nízké  tyto orgány jsou často tvořeny velmi politicky (až stranicky) a s pocitem opojení mocí a patentu na posuzování co je a co není pro kraj dobré  občas jsou zapojeni někteří členové jednotlivých MAS, z důvodů svých jiných funkcí (např. starosta, předseda mikroregionu apod.)  MAS se aktivně nabízejí, usilují o možnost účastnit se jednání  na vlastní žádost je ve víceméně ojedinělých případech přizván krajský zástupce MAS, aby prezentoval činnost MAS v příslušných orgánech kraje  narozdíl od politiků, úředníci často vnímají MAS jako partnera a komunikují s nimi  výjimky:  Program rozvoje Jihomoravského kraje  Marketingová strategie rozvoje cestovního ruchu Moravskoslezského kraje

spolupráce na prezentaci MAS v kraji  žádná prezentace MAS na krajské úrovni – 4 kraje  Jihomoravský, Moravskoslezský, Vysočina, Zlínský  odkaz na weby MAS z webu kraje – 3 kraje  Královéhradecký (celá rubrika „venkov“), Olomoucký, Pardubický, Středočeský  odkaz, publikace, výstava – 4 kraje  Jihočeský (web v jednání), Liberecký, Plzeňský, Ústecký  navíc  Karlovarský - výstava, Královéhradecký – krajské dožínky  MAS by měly více prezentovat i finanční dopad své činnosti do území krajů.

finanční podpora MAS z rozpočtu krajů v roce  plošné provozní dotace – 4 kraje  Jihočeský – Kč + MAS, které neuspěly v IV.1.1. navíc ještě Kč  Karlovarský – Kč  Královéhradecký – Kč  Pardubický Kč + MAS, které uspěly v IV.1.1. navíc ještě Kč  Středočeský – do Kč (dle počtu obyvatel MAS)  půjčka na předfinancování IV.1.1. – 4 kraje  Královéhradecký – dlouhodobá, pouze MAS z 1. kola  Liberecký Kč do r (jednají o půjčce pro MAS, která uspěla ve 2. kole)  Plzeňský – Kč (pouze MAS z 1. kola, bude změněna na účelovou dotaci na činnost mimo SPL)  Ústecký – Kč (pouze MAS z 2. kola), opakovaně až do r  žádná – 5 krajů  Jihomoravský, Moravskoslezský, Olomoucký, Vysočina, Zlínský

finanční podpora MAS z rozpočtu krajů v roce  v některých krajích mohou MAS žádat v rámci krajských POV  kraje by byly ochotné přispět na úroky z úvěrů, tomu ale brání výklad MZe  v některých krajích (např. Královehradecký, Plzeňský) se jedná o přípravě vlastního grantového schématu pro MAS  MAS bohužel nejsou využívány jako odborné kapacity, nebo možní dodavatelé služeb  ve většině krajů probíhá jednání o finanční podpoře pro příští rok  v některých krajích byla již finanční podpora pro r jednoznačně odmítnuta

spolupráce MAS v kraji

Krajské sítě MAS  S vlastní právní subjektivitou – 3 kraje  Jihomoravský  Královéhradecký  Olomoucký  Bez právní subjektivity – 7 krajů  Jihočeský  Karlovarský  Moravskoslezský  Pardubický  Středočeský  Ústecký  Zlínský  Zatím žádná – 3 kraje  Liberecký  Plzeňský  Vysočina

dosavadní a plánované společné aktivity MAS v krajích  setkávání MAS v kraji  Četnost se liší – pravidelná, méně pravidelná i nahodilá.  Obsahem je nejčastěji sdílení zkušeností, výměna postupů při řešení problémů, diskutování možností navázání partnerství, formulace společného postupu pro jednání s krajem.  Sdílení konkrétních zkušeností on-line v Královéhradeckém kraji.  Důležitý efekt – společný mluvčí, jednotný vydiskutovaný názor v rámci kraje.  Kromě krajských setkání vznikají na základě osobních kontaktů i různá bilaterální partnerství (formální i neformální) pro sdílení zkušeností i bližší spolupráci apod.  společná prezentace na krajské úrovni  Společné propagační materiály, publikace o dobré praxi  Propagace metody LEADER a prospěšnosti MAS pro rozvoj venkova

společné projekty sítí MAS v krajích v rámci 8. kola  Jihomoravský  Tradice a inovace ve venkovském cestovním ruchu na jižní Moravě (III.3.1.)  Královéhradecký  Bohatství venkova našeho kraje (IV.2.1.)  Olomoucký  Vzdělávání pracovníků MAS (III.3.1.)

časté problémy MAS - 1  relativně úzký záběr SPL  omezení SPL jen na úzký okruh podporovaných činností  nedostatek prostoru nebo kapacit realizovat aktivity ISÚ, které nejsou obsaženy v SPL  přemíra byrokracie  nedostatek prostoru pro tvůrčí práci (která není ani žádoucí > rezignace na inovativnost a rozvojovost)  různá míra uchopení principu „LEADER“ (někde také jen zdroj financí, nikoliv metoda)  nejednotný přístup odpovědných pracovníků RO SZIF  velká vytíženost manažerů (manažeři jsou často jedinými „uvolněnými“ pracovníky MAS)  každá MAS se zabývá pouze vlastním SPL, různá míra ochoty pracovat pro „celek“

časté problémy MAS - 2  předfinancování projektů (nejen IV.1.1. a IV.2.1., ale i např. ROP)  absence zkušených pracovníků  hledání zdrojů pro MAS, které neuspěly v rámci IV.1.1.  stagnace nepodpořených MAS  MAS, které uspěly v IV.1.1. se snaží zapojovat ostatní MAS v rámci IV.2.1. jako KMAS  obavy z budoucnosti MAS a partnerství po roce 2013  financování aktivit MAS souvisejících se SPL (kontroly IV.1.2) po r. 2013

náměty z krajů pro činnost Národní sítě MAS ČR, o.s. - 1  zvýšit prezentaci činnosti MAS a metody LEADER  spolupráci a pomoc při komunikaci s kraji a krajskými úřady  účast NS MAS v národních projektech, do kterých pak budou zapojené jednotlivé MAS (např. cestovní ruch, úspory energie, marketing regionálních produktů)  sdílení zkušeností  zpracování katalogu projektů vč. příkladů dobré praxe a popisu metodických kroků jednotlivých MAS  diskusní webové fórum, kde by se v jednotlivých sekcích odehrávala vzájemná neformální výměna názorů na různá témata

náměty z krajů pro činnost Národní sítě MAS ČR, o.s. - 2  pořádání celostátních akcí (nejen na Moravě)  udržet informování směrem dolů (newsletter LEADERfórum)  nadále jednat o navýšení alokace pro MAS 32+ (dovýběr)  nad rámec původní alokace na IV.1.1. a IV.1.2. (tedy ne na úkor MAS)  zahájit vyjednávání o budoucnosti MAS a metody LEADER po roce 2013 při uplatnění praktických zkušeností z období

náměty z krajů pro činnost Pracovní skupiny LEADER  Aplikace praktických zkušeností MAS do pravidel Osy IV.  zjednodušení, zjednoznačnění, odstranění možností dvojakého výkladu, …  Společné informativní semináře s pracovníky RO SZIF (CP SZIF) při změně pravidel, nebo alespoň 1 krát ročně společné informativní semináře MAS v působnosti RO SZIF s pracovníky RO SZIF (z příjmu žádostí, kontrolního oddělení, oddělení autorizace plateb).  Zpřístupnění portálu SZIF pro MAS pro projekty žadatelů alespoň v minimální míře (tak jak je zpřístupněná pro samotné žadatele), ideální i podrobný stav žádostí včetně hlášení o změnách.

Děkuji za pozornost. Jan Florian, ml. místopředseda NS MAS ČR o.s. MAS Český Západ – Místní partnerství E T