Invazní rostliny řešené NNO v (ne jen) Královéhradeckém kraji

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přínosy dobrovolnictví v ochraně životního prostředí RNDr
Advertisements

IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny systém minitendrů pro školy Praha.
Základy projektu - rozvoj NNO ŽP Regionální centrum ČSOP Pověřenou organizací je ZO ČSOP Kněžice, celkem 18 základních organizací v kraji Koordinační.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Veřejné zdraví - Lidská práva a péče o duševní zdraví v České republice Vzdělávání odborníků,státní správy a samosprávy.
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
1 Mgr. Dana Krouželová, hlavní metodička a supervizorka projektu Mediální výchova na gymnáziích.
Člověk v tísni, o. p. s. Programy sociální integrace Projekt POLIS Mgr
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a Zdraví 21 v kraji Vysočina.
Královéhradecký kraj Rozloha – km2 Počet obyvatel –
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
Královéhradecký kraj Lucie Kurová, IX.C.
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Role školního koordinátora EVVO
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta v Pardubickém kraji v roce 2010.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Společenská odpovědnost organizací
1 Konference ZASTUPOVÁNÍ ZÁJMŮ V EU Senát Parlamentu České republiky Praha, 11. listopadu 2008 Ing. Roman Línek Člen Výboru regionů EU vicehejtman Pardubického.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
MV RPS, 1. červen 2005 RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
- Socioekonomická sféra -
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
374 – Poradenské centrum pro Rating MSP Hospodářská komora hlavního města Prahy Svoboda Jiří, , ESF – JPD.
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
Půl na půl – rovné příležitosti žen a mužů Vzdělávání zaměstnavatelů v oblasti rovných příležitostí žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM.
Královéhradecký kraj Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová.
48.1 Královéhradecký kraj – poznáš jeho dominanty?
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Praha bezpečně online projekty prevence elektronického násilí a kyberkriminality páchané na dětech a dětmi Modelový příklad pro II. videokonferenci.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Ochrana životního prostředí a ochrana přírody v ČR Tematická oblast:Ekologie.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Královehradecký kraj je vyšší samosprávný celek České republiky. Leží celý téměř na severovýchodě Čech. Na jihu sousedí s Pardubickým.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Vytvoření společné platformy podpory technického vzdělávání se zapojením všech stupňů vzdělávání, zaměstnavatelů a dalších subjektů.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Autor: Andrea Kolářová
Královéhradecký kraj-opakování
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Základní informace Navštěvované oblasti Zdroje.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
ORP a NNO Petr Holý.
NNO partner pro rozvoj kraje
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
OA a VOŠS OSTRAVA – MARIÁNSKÉ HORY
Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Invazní rostliny řešené NNO v (ne jen) Královéhradeckém kraji Jiří Jakl, David Číp ČSOP JARO Jaroměř KDŠLD FLD ČZU v Praze

ČSOP JARO Jaroměř Osvěta a přímé zásahy proti ID Oslovení krajského úřadu (23/25 org.), medializace „Černé listiny“ Informační kampaň: „Invaze v naší přírodě“ www.jarojaromer.cz/invaze Jednání se zainteresovanými skupinami (stanoviska osobností, veřejnost…) Výbor pro ŽP PČR, zahradnické školy apod.

ČZU v Praze Podpora informační kampaně děkanem FLD (prof. Podrázský) Výuka Odborný seminář, záštita soutěže pro veřejnost Jednání s KDŠLD, KPL, KZKA, KEŽP, KVHEM, KSÚP

Aktivity v KH kraji Správy chr. území (Orlické hory, KRNAP, Broumovsko, Č. ráj), úřady ČSOP JARO Jaroměř Natura servis Asperula Un. Hradec Králové, Jihočeská un. Gymnázia (Dvůr. Králové n.L., Náchod)

Podpora NNO v KH kraji www.EKONEZISKOVKY.cz A-Rocha (Světlík) Asperula (Böhnisch) Bioklub Nové Město n. M. (Pytlík) Brontosaurus, ZČ SUP (Kleinerová) Centaurea (Horník) Centrum rozvoje Česká Skalice (Hamanová) ČSOP Krkonoše (Mileš) ČSOP Puštíci (Anders) ČSOP Na Plachtě (Podhajský) Česká botanická společnost – VČP (Samková) Č. spol. ornitologická – VČP (Fejfar) ČSOP Ekochov (Rozínek) ČSOP JARO Jaroměř (Číp) ČSOP Křižánky (Zíková) ČSOP Orlice (Záruba) ČSOP Osadníci Jaroměř (Plecháč) Galácie (Bajer) Hnutí Duha Podorlicko (Hutník) Klub NATURA (Dobroruková) Milovický přírodně společenský kroužek (Penc) Orebské zrcadlo (Hanousek) SEVER (Richterová) Tetřívek (Mikeš) ČSOP Teplice nad Metují (Ulrich) ČSOP Prachovské skály (Krupka)

Invaze v naší přírodě jarojaromer.cz/invaze

Invaze v naší přírodě jarojaromer.cz/invaze Shrnutí Návody Černá listina rostlin Podpora, mediální partneři Články – botanika Legislativa Černá listina živočichů Finance, granty, dotace Články - zoologie Ankety Literatura, infozdroje Zásady jak postupovat O těchto stránkách Nabídky osvěty, přípravky Diskuse, komentáře Soutěže Ilustrativní příklady Terminologický slovníček Aktivity, iniciativy v ČR Co může podniknout každý Kalendář Stanoviska osobností Kontaktní osoby

Invaze v naší přírodě Stručnost (čas čtenářů – méně předloženého = přečtení nejdůležitějšího) Korektnost (obsahová správnost) Komplexnost (biologie, právo, finance, případové ilustrace…) Praktičnost (co a jak udělat, proč x vědecké eseje) jarojaromer.cz/invaze

Invazní druhy rostlin Mladé Buky TV, Asperula, JARO

Internetové příspěvky

Internetové příspěvky

Internetové příspěvky

Internetové příspěvky

Popsání/řešení problému Invazní druhy problém x případy konkrétních druhů na konkrétních lokalitách Kdy problém – škůdci, plevele a choroby, ohrožení zdraví, neatraktivní turistické oblasti, ohrožení zachovalé přírody, původních druhů společenstev a biologických druhů Subjektivita -> neshody Otázka priorit

Stanoviska osobností Vědecké články a stanoviska jednotlivých vědců x vyjádření představitelů celých institucí, veřejnosti známých odborníků, politiků Poslanec Böhnisch (místopředseda výboru ŽP PČR) Prof. Podrázský (děkan FLD ČZU v Praze)

Interakce, komunikace politici, úředníci vědci, odborníci veřejnost (občané, zájmové skupiny)

Ochranářské org. „Banda volnočasových neodborníků útočících na veřejné finance“ Výsměch vědců místo odborného vedení a zajištění potřeb jako „černé listiny“ (-) Skoro chybí odborné vedení (vědci si píší vědu), problém finance a čas (+) Nechybí nadšení

Zahradníci, lesníci… (odborníci) Mlhavé povědomí -> výsadby agresivních rostlin z nevědomosti Absence komunikace (sami nemají potřebu) Nezájem o problematiku (nutno popudit -> naschvály x vstřícné jednání -> pochopení)

Politici „Potřeba vystřílet a nahradit biology“ (kdo chcete do politiky?) x jednání napříč spektrem, poskytnutí podkladů k rozhodování O problému neví veřejnost (zodpovědnost vědců) -> za řešení „nejsou body“ (opodstatněnost vynakládání prostředků)

Veřejnost Nečte odbornou literaturu Mlhavé povědomí (ani ledaskterý odborník invaze nevidí jako problém, tím spíše veřejnost) Publikace pro veřejnost – ptát se na nejasné a sdělovat důležité

Vědci Popis jevů x označení nežádoucích problémů a navržení jejich řešení -> ty druhy jsou problém a tak se nejefektivněji likvidují Zpřístupnění poznatků a spolupráce s „nevědeckou“ veřejností -> publikace, média, školení, informační systémy

Budoucnost Osvěta Vzdělávání, odborný přístup Přímé zásahy Představa krajských koordinátorů Využití zisku z invaz. druhů na likvidaci Soutěživost

Děkujeme za pozornost! Jiří Jakl: jirijakl@seznam.cz David Číp: coracias@seznam.cz www jarojaromer.cz ČBS – Praha, 1.12.2007