Důchodová reforma, jak bude fungovat bez II. pilíře. … jistě levněji

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Advertisements

Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
Ing. Otakar Hampl, PhD, sdružení YMCA - Živá rodina
BEZPEČNOST ÚSPOR VE II. A III. PILÍŘI Ministerstvo financí ČR.
Reformy v sociální oblasti Změny ve financování sociálních služeb Ing. Ondřej Mátl.
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Důchodové pojištění I
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Do not put content on the brand signature area Jiří Rusnok Aktuální otázky důchodové reformy Prezident, APF ČR Předseda představenstva, ING Penzijní fond,a.s.
Nezbytná potřeba reformy důchodového systému Jan Kordík.
Komentář k důchodové reformě z pohledu VV 1. Dopad zvýšení DPH Sjednocení DPH na 20% (65 mld. Kč) pro financování důchodové reformy Zachování snížené.
Důchodová reforma ČSSD Principy a cíle Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Představení sady indikátorů pro hodnocení dopadů návrhů Odborné komise pro důchodovou reformu a referenční (základní) varianty Jednání pracovního týmu.
Důchodová reforma Postoj ČMKOS Senát JUDr.Vít Samek 1.
Hospodářská politika státu
Česká důchodová reforma – současný stav Jiří Král Ministerstvo práce a sociálních věcí 31. března 2011.
Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY Penzijní reforma těsně před startem listopad 2012 Radek Urban
PENZIJNÍ REFORMA V ČESKÉ REPUBLICE 1. VÝCHODISKA DŮCHODOVÝCH REFOREM II. VIZE REFORMY III. PROČ REFORMA IV. REFORMA I. PILÍŘE V. REFORMA III.
NÁVRH KONCEPCE PENZIJNÍ REFORMY V ČR Generali TOP Talent 2007 Bc. Martin SVOBODA.
Důchodová reforma ČMKOS Rada hospodářské a sociální dohody Praha, Hotel Olšanka JUDr. Vít Samek 17. ledna 2011.
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Milníky důchodové reformy
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO162 Název.
Demografická prognóza
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Důchodové pojištění od
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-07 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorŠárka.
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
Penzijní fondy v rámci důchodové reformy Mojmír Boucník Viceprezident Asociace penzijních fondů.
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_03_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Kritéria. Makrofinanční kritéria Výdaje důchodového systému v % HDP Příjmy důchodového systému v % HDP –při aplikaci makroekonomického scénáře jsou v.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Důchodová reforma Pavel Rusý 1. Průběžnost vs. Akumulace Ekvivalence vs. Solidarita 2 Základní aspekty zajištění v důchodu Průběžný systém Fondový systém.
Varianta 2. Popis varianty I. pilíř bude tvořit současný PAYG. Pojistná sazba (23%) se nijak měnit nebude. II. pilíř budou provozovat reformované fondy.
Varianta 1. Popis varianty I. pilíř bude tvořit současný PAYG, do kterého poplyne 20 p.b z 23 procentní sazby pojistného II. pilíř bude tvořit nový fondový.
Ekonomie penzijního systému: pokus o alternativní pohled Michal Slavík Smilovice
1 Některé mýty a bludy okolo české penzijní reformy Seminář na VŠFS 10. prosince 2007.
Stáří jako sociální událost
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
PŘEDSTAVENÍ SATUM CZECH
Důchodová reforma Vladimír Bezděk Sdružení Lípa; ; Harachov.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
1 Důchodová reforma v České republice - aktuální informace - Vladimír Bezděk Praha, 3.května 2010, Smilovice.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Nemocenského a důchodového pojištění v roce 2013 Ing.Antonín Vacík, ředitel OSSZ PM Zásadní změny, připravované zákony Lidé na prvním místě…
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Dr. Vít Samek VMS CONSULTING, s.r.o. Vysoká škola finanční a správní 10. prosince 2007 Praha Důchodová reforma Reálné možnosti soukromých penz.systémů.
klade zvýšené nároky na finanční zabezpečení lidí v seniorském věku. -Zvýší se odvody -Zvýšení porodnosti ze zákona -Prodloužení důchodového.
Důchodová reforma v ČR a vývojové tendence v evropských zemích 14. prosince 2006 J I Ř Í K R Á L.
EU_62_A_sada 2_20_M_Penzijní připojištění_Duch Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Duchová Renáta Anotace.
Finanční trh. finanční trh nabídka a poptávka peněz, cenných papírů a dalších forem kapitálu nabídka a poptávka peněz, cenných papírů a dalších forem.
Vliv demografického vývoje na důchodový systém v ČR Ing. Lenka Fulínová.
Růst počtu lidí v poproduktivním věku jako zdroj ohrožení veřejných financí, formy penzijního připojištění v ČR a Evropě.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
Financování sociálního zabezpečení Mgr. Oldřich Hájek.
Makroekonomické aspekty demografického vývoje doc. Ing. Miroslav Kuře, CSC., Ing. Lucie Marková, Ph.D. SVŠES.
Platí teze: „Pozitiva a sociální jistoty“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-07
Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu
Důchodové zabezpečení + nemocenské zabezpečení
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Důchodová reforma, jak bude fungovat bez II. pilíře. … jistě levněji Důchodová reforma, jak bude fungovat bez II. pilíře? … jistě levněji! Fontes Rerum Praha, 27. listopadu 2012 JUDr.Vít Samek Ve stavu legislativní nouze schválila Poslanecká sněmovna během jediného dne (2. listopadu 2010) a Senát 12. 11. 2010 zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s úspornými opatřeními v působnosti MPSV. Návrhem se mění řada zákonů, které zásadním způsobem dopadnou na zaměstnance. Jedná se zejména o škrty v sociálních dávkách, změny v odměňování ve veřejných službách a správě a změny v daních. Uvedené změny jsou již promítnuty do návrhu státního rozpočtu na rok 2011. (Čeká se na podpis prezidenta).

Poptávka: kompenzace snížení poměru důchodu k předdůchodové mzdě Pramen: MPSV ČR, PES 2 2

Poptávka: kompenzace dopadů snížení poměru důchodu ke mzdě -.- Po změnách Pramen: MPSV ČR 3 3

Poptávka: Pojištěnci podle výše osobního vyměřovacího základu (relativně) Pramen: MPSV ČR

Poptávka: pojištěnci podle výše osobního vyměřovacího základu (kumulativně) Pramen: MPSV ČR

Poptávka: předdůchody jako reakce zvyšování důchodového věku v ČR 7

Vývoj počtu seniorů v ČR Mýty a fakta: Míra závislosti se nezhorší! Vývoj počtu seniorů v ČR 8

Poptávka: Spoření na dobu 40 let průměrný věk odchodu z CZ trhu práce je cca 60 let zdroj: EUROSTAT

Kdy má důchodové (penzijní) spoření smysl?!

Kolik Vám Vaše peníze vydělají Podle zhodnocení dluhopisů (Blesk 23. února 2013) Penzijní společnost Státní dluhopisy Konzervativní Vyvážený Dynamický Allianz Neuvedla Česká pojišťovna Podle zhodnocení dluhopisů 3 % 5 % 7 % Česká spořitelna 1,7 % 2,1 % 2,8 % 3,9 % ČSOB 2,9 % 4 % 4,7 % Komerční banka 2 % Reiffeisen 1 až 2 % 1,5 až 3 % 3 až 5 % 5 až 7 %

II. pilíř – vývoj hodnoty penzijní jednotky v konzervativních (modrá), růstových (červená) a vyvážených (zelená) fondech 2005 – 2009; Zdroj: Ministerstvo práce, sociálních věcí a rodiny SR d

Vývoj hodnoty dôchodkovej jednotky (v EUR) v Dôchodkovom fonde ČSOB BENEFIT v.d.f. v rokoch 2005 až 2011

Proč vyspělé země PAYG neprivatizují?

Protože deficit přechodu je pro rozpočet příliš drahý!

BG EE H LO LT P RO SK Země SVE 5% 21.7% 2002 6% 20.0% 8% 23.9% 1998 % mzdy do II. pilíře Podíl na celkovém odvodu pojistného do důch. systému Rok zavedení důchodového spoření Účast v soukromém důchodovém spoření Rok odchodu účastníků důchodového spoření do důchodu BG 5% 21.7% 2002 Povinně <42 Obecně v roce 2023 EE 6% 20.0% Dobrovolně Některé kohorty v roce 2012 H 8% 23.9% 1998 Povinně pro nové pojištěnce; Dobrovolně pro všechny ostatní Některé kohorty v roce 2013 Obecně v roce 2045 LO 2% 6% 6% s nárůstem na 24.0% 2001 Povinně <30, Dobrovolně 30-49 Některé kohorty v roce 2013 Obecně v roce 2033 LT 5.5% 22.0% 2004 Některé kohorty v roce 2014 P 7.3% 26.1% 1999 Povinně <30; Dobrovolně 30-50 Některé kohorty žen v roce 2009 a mužů v roce 2014; Všechny kohorty žen v roce 2029 a mužů v roce 2034 RO 2%, na 6% 6.7% 2008 Povinně <35; Dobrovolně 36-45 Některé kohorty žen v roce 2023 a mužů v roce 2028; Všechny kohorty žen v roce 2033 a mužů v roce 2038 SK 9% 31.3% 2005 Dobrovolně pro všechny Některé kohorty v roce 2020

Zpětné reformy (politické riziko) Přehled změn příspěvků: zmrazení (frozen), zvýšení (rising), převedení zpět do I. pilíře (diverted back, schwitching back to PAYG), snížení (reduced)

Nová podoba důchodového systému ČR od 1.1. 2013 Všeobecný povinný - Dva podobné dobrovolné doplňkové Úspory z rozsahu? Má smysl platit totéž dvakrát? I.pilíř PAYG ČSSZ 28% Výdaje cca 370 mld.Kč = 9,5% HDP (z toho asi 80 % starobní důchody) II.Pilíř Důchodové spoření 2%+3% FF(DC) Admin = PS,a.s Start: leden 2013 III.Pilíř Doplňkové Penzijní spoření FF (DC) PF x ,a.s. Transform. f. Účastnické f. Předdůchod 30% 25% I.p. 5% II.p. III.Pilíř Životní pojištění FF ŽP x ,a.s.

Výplata penzí z II.pilíře + dědictví Formy výplaty penzí: Doživotní penze – chybí pravidla pro stanovení anuity! Doživotní penze s pozůstalostní penzí na tři roky po smrti .účastníka Penze na 20 let V případě předčasné smrti se kapitálová hodnota pojištění plně dědí, při přežití 20 let se výplata důchodu ukončí. Sirotčí důchod na dobu 5 let. Dědictví v průběhu spoření V plném rozsahu se dědí. dědic do 18 let – sirotčí důchod dědic od 18 let, který je ve II.pilíři – převede se na jeho účet dědic od 18 let, který není ve II.pilíři – převod na účet do 1 měsíce od žádosti

Výplata dávek ze III.pilíře starobní penze na určenou dobu, Předdůchod až 5 let před důchodovým věkem invalidní penze na určenou dobu, jednorázové vyrovnání, odbytné, úhrada jednorázového pojistného pro doživotní penzi, nebo úhrada jednorázového pojistného pro penzi na přesně stanovenou dobu s přesně stanovenou výší důchodu. Penzijní společnost Životní pojišťovna

More payout alternatives Možností forem výplaty je celá řada… More payout alternatives Věkový práh

Soukromé důchody problém stárnutí vyřešit nemohou Cena „soukromé“ doživotní penze v měsíční výši 10 000 Kč - v mil. Kč   Pojišťovny Věk v roce 60 63 65 67 2005 2020 2040 1 Muž 2,3 2,4 2,5 2,1 2,2 2,0 1,8 1,9 Žena 2,6 2,7 2 1,6 1,7 1,5 3 1,4 1,3

Předdůchod ze III.pilíře, nezbytná role zaměstnavatelů zákon č. 427/2011 Sb. požaduje, aby takový předdůchod činil nejméně 30 % průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství (údaj za I. čtvrtletí roku 2012 činí 24 126 Kč, tj. 30% činí 7 238 Kč měsíčně), pak je zapotřebí naspořit v dnešních cenách  (na minimální předdůchod ve výši 7 238 Kč měsíčně požadovaný připravovaným zákonem) následující celkové částky finančních prostředků: na 2 roky předdůchodu, tj. na 24 měsíčních splátek celkem 24 x 7 238 Kč, tj. 173 707 Kč, na 3 roky předdůchodu, tj. na 36 měsíčních splátek celkem 36 x 7 238 Kč, tj. 260 561 Kč, na 4 roky předdůchodu, tj. na 48 měsíčních splátek celkem 48 x 7 238 Kč, tj. 347 414 Kč, na 5 roků předdůchodu, tj. na 60 měsíčních splátek celkem 60 x 7 238 Kč, tj. 434 268 Kč.

Snížení penze vlivem ročních správních nákladů 6) European Association of Paritarian Institutions

Pension funds may be risky, GOSPE Project, MZES Mannheim Bernhard Ebbinghaus: Pension funds may be risky, GOSPE Project, MZES Mannheim Děkuji za pozornost!