Aktuality v ekologickém zemědělství pro rok 2009 IC Jihlava, 18.11.2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Advertisements

Všeobecný systém preferencí (GSP) od
PASTVA.
Ochrana a welfare hospodářských zvířat při porážení
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Ekologické zemědělství
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Chmelařský kongres Praha 2008
Nová směrnice o energetické účinnosti
SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
Novela NR 2092/91 a její aplikace v praxi
Nitrátová směrnice (aktuální informace)
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Ekologické hospodářství
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ V ROCE 2011
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Výběr vhodného plemene: Plemena přizpůsobená prostředí, nejlépe místní. Plemena odolná proti nemocem, parazitům, stresu a se snadnými porody.
Není značka jako značka
Ekologické zemědělství
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů.
Zásady správné zemědělské praxe
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Zákon č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu
Sankce a omezující opatření
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Registrace podle EMAS III
Biopotraviny ve školním stravování
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
1 Znevýhodněné oblasti a Natura 2000 Ing. Jaroslav Humpál ÚZEI Praha.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Praha, 2010 Představení připravovaného dotačního programu II.1.4 Platby na podporu dobrých životních podmínek zvířat Ing. Jiří Rádr.
Prezentováno na semináři v Litovli 18.dubna 2007 Ing. Mračkovou Návrh novely NV 242/2004 Sb. - HRDP.
Jak předcházet neshodám na ekofarmách Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel,
Bio není jenom zrní.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Ekologický chov koz a faremní zpracování mléka
OP Rybářství 2007 – 2013 Portál farmáře jako nový nástroj v komunikaci mezi žadateli a SZIF v rámci OP Rybářství. Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Chov nosnic a produkce vajec v EZ
Kontrola podmíněnosti Shrnutí klíčových informací Martin MISTR Ministerstvo zemědělství.
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
1. 2 Výroba biopotravin Statistika k červnu 2009.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Program rozvoje venkova Administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zelená nafta Seminář k novele zákona o spotřebních daních
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Přehled preferenčních kritérií
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Ekologické zemědělství
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DOTAČNÍ ROK 2018 – LFA; PPO; ANC LFA
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
Biopotraviny.
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Nový fytosanitární režim EU
DOTAČNÍ ROK 2019 – LFA; PPO; ANC LFA
Transkript prezentace:

Aktuality v ekologickém zemědělství pro rok 2009 IC Jihlava,

Program  Novela NR(EHS) č. 2092/91 o EZ  - NR (ES) č. 834/2007  - NK (ES) č. 889/2008  Novela NV č. 79/2007 Sb.- AEO  Obchodní organizace svazu PRO-BIO

Novela NR(EHS) č. 2092/91 o EZ  Nařízení Rady (ES) č. 834/2007 platné od  GMO- max. obsah 0,9% (náhodná kontaminace)  Povinné EU logo u balených biopotravin, státní a soukromé značky nadále ano + vyznačení místa produkce surovin = posun platnosti na novelou NR (ES) č.967/2008  Volný pohyb v EU

Novela NR(EHS) č. 2092/91 o EZ  Celý proces výroby biopotravin až ke spotřebiteli – kontrolní systém  Včetně sběru a akvakultury  Obecná část (úvod, hlava I, II)  Hlava III- pravidla produkce  Souběh- nově ryby  Produkty a látky používané v EZ- aktualizované seznamy

Novela NR(EHS) č. 2092/91 o EZ  Produkce zpracovaných krmiv  Produkce zpracovaných potravin  Udělování výjimek  Označování- slova, loga, složky, kódy … hlava IV  Kontrolní systém- hlava V  Novela velmi obecná- prováděcí předpis  Snaha o zmírnění předpisů  Růst významu svazových standardů

Pravidla produkce- změny 2008  NR 2092/91 – příloha č.1  4. Výživa zvířat  Sezónní přesun (již v roce 2007)  konvenční krmiva, krmiva z PO (2.rok, 1.rok)  Příloha č. VI- změny v přídavcích do biopotravin

konkrétně Do 31. prosince 2008 je povoleno zařazení krmiv z přechodného období v průměru až do výše 50% krmné dávky. Pokud krmiva z přechodného období pocházejí z vlastní provozní jednotky, může být toto množství zvýšeno až na 80%. Od 1. ledna 2009 je povoleno zařazení krmiv z přechodného období v průměru až do výše 30% krmné dávky. Pokud krmiva z přechodného období pocházejí z vlastní provozní jednotky, může být toto množství zvýšeno až na 60%. V průměru až 20 % celkového množství krmiv pro hospodářská zvířata může pocházet z pastvy či sklizně na trvalých pastvinách či pozemcích s víceletými pícninami v prvním roce jejich přechodného období, pokud tvoří součást daného hospodářství a během uplynulých pěti let nebyly součástí jednotky ekologické produkce uvedeného hospodářství. Používají-li se jak krmiva z přechodného období, tak krmiva z pozemků v prvním roce jejich přechodného období, nesmí celkový kombinovaný procentní podíl těchto krmiv přesáhnout maximální podíly stanovené v prvním a druhém odstavci. Tyto údaje se vyjádří jako procentní podíl sušiny krmiv zemědělského původu v roční krmné dávce.

konkrétně Maximální procento konvenčních krmiv povolených na období 12 měsíců činí: a) u býložravců: 5% během období od 25. srpna 2005 do 31. prosince 2007; b) u ostatních druhů: - 15% během období od 25.srpna 2005 do 31. prosince 2007, - 10% během období od 1. ledna 2008 do 31. prosince 2009, - 5% během období od 1. ledna 2010 do 31. prosince Tyto hodnoty se každoročně počítají jako procentuální podíl sušiny v krmivech zemědělského původu. Maximální povolené procento konvenčních krmiv v denní krmné dávce, s výjimkou období sezónního přesunu zvířat, činí 25 % vypočítaných jako procentuální podíl sušiny.

konkrétně Odchylně od bodu 4.13 se zvířata během období sezónního přesunu smějí během přemísťování z jedné pastviny na druhou pást na konvenční půdě. Příjem konvenčního krmiva v podobě travin a jiné vegetace, na kterých se zvířata pasou, nesmí během tohoto období přesahovat 10 % celkové roční krmné dávky. Tato hodnota se vypočítá jako procentuální podíl sušiny v krmivech zemědělského původu.

NK (ES) č. 889/2008  Prováděcí předpis k NR 834/07  Obsah  Hlava I Úvodní ustanovení  Hlava II Pravidla produkce, zpracování, balení, přepravy a skladování ekologických produktů  Kapitola 1 Rostlinná produkce  Kapitola 2 Živočišná produkce  Oddíl 1 Původ zvířat  Oddíl 2 Ustájení hospodářských zvířat a chovatelské postupy  Oddíl 3 Krmiva  Oddíl 4 Prevence nákaz a veterinární péče

NK (ES) č. 889/2008  Kapitola 3 Zpracované produkty  Kapitola 4 Sběr, balení přeprava a skladování produktů  Kapitola 5 Pravidla přechodu na ekologickou produkci  Kapitola 6 Výjimečná pravidla produkce  Oddíl 1 Podnebná, zeměpisná nebo strukturální omezení  Oddíl 2 Nedostupnost vstupů pro ekologické zemědělství  Oddíl 3 Specifické problémy při řízení živočišné produkce  Oddíl 4 Katastrofické události  Kapitola 7 Databáze osiv

NK (ES) č. 889/2008  Hlava III Označování  Hlava IV Kontroly  Hlava V Předávání informací, přechodná a závěrečná ustanovení

Doporučené zdroje informací     

Novela NV č. 79/2007 Sb.- AEO  Převod zařazení IP/EZ  Cross compliance a minimální požadavky pro použití hnojiv a POR  EZ sady a nové podmínky poskytnutí dotace

Obchodní organizace svazu PRO-BIO: PRODEJ-BIO s.r.o.  Ve spolupráci svazů PRO-BIO a Bioland  Členské výhody  Budoucí význam směrnic PRO-BIO  Zásady činnosti organizace  Možnost stát se tichým společníkem  Jednatelem je Ing. František Chlad

PRODEJ-BIO s.r.o.  Stav hospodaření k a výhled do konce roku 2008  K dnešnímu dni firma PRODEJ-BIO s.r.o. zobchodovala 19 kamionů, tj. 487,99 t, z toho 7x Německo a 12x místní farmáři. Prodávala se špalda, pšenice, kukuřice a hrách.  Předpoklad uzavření smluv – cca 1000 t

Děkuji za pozornost  Ing. Tomáš Klejzar  PRO-BIO RC Vysočina  Tel: 