Odbornost Hasič III.stupně Ing. Milan TLAMKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
... základní informace úvodní snímek E.z. BOL / H / 008
Advertisements

AMDS Automatic Message Delivery System (Automatický systém odesílání hlasových zpráv) Systém pro svolávání JSDHO pomocí hlasových zpráv na mobilní telefony.
Hasič III. Stupně 2007 Ing. Milan TLAMKA
Odjezd z místa zásahu, uvedení jednotky do akceschopnosti po příjezdu z místa zásahu Ing. Milan Tlamka 2007.
Cvičební řád jednotek požární ochrany technický výcvik
Odbornost HASIČ I. – III. stupně
Požární ochrana v obcích
Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS
Program péče o zákazníky a produkty ALCOMA Instalace, helpdesk, dohledové a servisní služby.
Školení na radiostanice Matra
Ochrana jednotlivce při úniku nebezpečné látky
Požární ochrana v obcích
Jednotky požární ochrany
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
Metodická pomůcka pro JSDH obcí Jihomoravského kraje.
DOKUMENTACE ZDOLÁVÁNÍ POŽÁRU DZP
Školení ARDS a Digitální
nprap. Lukáš Blažej Třebíč 2010
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
Plk. Ing. Štefan Hrtús Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje ředitel odboru OPŘ a KIS Program : organizační struktura oddělení KOPIS ( včetně TCTV 112.
Radioprovoz u JSDHO 1) Obecné zásady radioprovozu
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Taktické cvičení Hospoda pod Borovicí, Svatý Jiří konané dne
STROJNÍK základy Jakub Vaculík.
ŘÁD VÝKONU SLUŽBY v jednotkách JSDHO
plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje
Být velitelem neznamená být diktátorem. Velitelem se nestává ten, kdo umí nejlépe křičet, ale ten kdo umí nejlépe poradit, pomoci, pochopit Velitel družstva.
Nebezpečné látky Ing. Milan TLAMKA.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
HZS ČR organizace a řízení
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
Jednotky požární ochrany
Administrativní náležitosti zřizování JSDHO
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Informační podpora při krizovém řízení
Organizace požární ochrany a dobrovolní hasiči
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
Organizace, metodika spojení
BOJOVÝ ŘÁD Obecné zásady
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
1 Komunikace VZ s operačním střediskem. 2 Při komunikaci mezi VZ a OPIS je nutné vycházet ze zásad, které jsou uvedeny ve vyhlášce č.247/2001 a č.328/2001.
Zkušenosti se zaváděním vyhlášky MV č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb do praxe plk.Ing. Rudolf Kaiser plk.Ing. Rudolf Kaiser.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
SH ČMS, Ústřední odborná rada prevence1 Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Povinnosti obcí v oblasti požární ochrany Z pohledu IZS a jednotky PO.
Účelová neinvestiční dotace z rozpočtu MV – GŘ HZS ČR na výdaje jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
DUM II. / 17. tísňová volání Bc. Zdeněk Klíma. Tísňová volání Telefonní čísla, kterými zavoláme pomoc.
Změny ve sledování a evidování úkolů JPO v operačním a organizačním řízení ZOČ – zprávy o činnosti.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Zásah složek IZS v podmínkách rozsáhlých policejních opatření pro udržení veřejného pořádku při technopárty STČ – 06/IZS Zdolávání mimořádných událostí.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII RADIOKOMUNIKACE.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_17_Integrovaný záchranný systém Číslo a název klíčové.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Radiové sítě u HZS Analogová radiová síť (ARS) Digitální radiová síť
AMDS Automatic Message Delivery System (Automatický systém odesílání hlasových zpráv) Systém pro svolávání JSDHO pomocí hlasových zpráv na mobilní telefony.
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu
Požární ochrana v obcích
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Jednotky požární ochrany
Služby poskytované HZS kraje pro jednotky PO zřizované obcemi
Transkript prezentace:

Odbornost Hasič III.stupně - 2007 Ing. Milan TLAMKA Spojení a signály v PO Odbornost Hasič III.stupně - 2007 Ing. Milan TLAMKA

Spojení u zásahu Při řízení zásahu VZ a jemu podřízení velitelé bojových úseků a velitelé jednotek organizují spojení. Nejpoužívanější druhy spojení: Radiové – nutno dodržovat Řád spojové služby v PO (Motorola(analog.) – Matra(digitální)) Použitím mobilních telefonů Ostatní spojení (např. spojky…)

Spojení u zásahu Pokud tech. prostředky umožní, velitel první jednotky oznámí OPIS popř. KOPIS, které jednotku vyslalo příjezd na místo zásahu a potvrdí nebo upřesní místo zásahu. Za vysílanou zprávu odpovídá VD první jednotky tedy VZ, VZ vyslovuje souhlas.

Obsahem Informací bývá: Situace na místě zásahu Potřeba SaP Případná změna obsazení funkce VZ Činnost jednotek, ostatních zasahujících složek, služeb, orgánů v místě zásahu Zásadní změna na místě zásahu, včetně zranění nebo usmrcení hasičů nebo jiných osob Čas lokalizace a likvidace požáru Odjezd z místa zásahu…

Spojení u zásahu Spojení v PO se řídí „Řádem spojové služby“. Spojová služba zabezpečuje: Spojení jako celek Splnění podmínek radiového provozu Materiálně technické zabezpečení Provádění odborné přípravy Údržbu spojové techniky

Hlavní zásady spojového provozu Je určen VÝHRADNĚ pro služební potřebu Tísňová volání mají přednost před ostatním provozem

Rozdělení radiostanic Podle druhu základnové, vozidlové, přenosné speciální Podle funkce kontrolní řídící podřízené Podle použití v provozu v záloze v přechovávání

Volací znaky Vol. znaky uvedené v povolení k radioprovozu ( P_ _, PBK 100, PBM 101,…) Vol. znaky otevřené (VZ, Strojník, č.1…) Vol. znaky oběžníkové („všem, všem, všem“) Vol. znaky tísńové („pomoc, pomoc, pomoc“) Vol. stálé

Rozdělení kmitočtů Celostátní – „I“ – kmitočet dozorčího a OPIS HZS „K“ – přímo na místě zásahu „N“ – záložní (u velkých zásahů) Okresní (dle okresu…) Převaděčové a ovládací (používá se na místech, kde není pokrytí okresním…)

SPOJENÍ U ZÁSAHU VOLACÍ ZNAK KOHO VOLÁM – VOLACÍ ZNAK MŮJ – ZPRÁVA – „Příjem“ PBK 625 – zde PBK 100 – jsem na místě požáru v Benešově – „Příjem“ Strojník – zde Rozdělovač – Vodu VPŘED – „Příjem“

Spojení u zásahu Spojení s VD na průzkumu udržuje zpravidla strojník, ten předává v případě potřeby zprávy na OPIS popř. KOPIS

Signály v PO Signály pro dodávku vody: „Označení žadatele + výkonný signál“ ------------------------------ „Rozdělovač vodu STAV“

Signály bez slovního oslovení - Provádíme pravou rukou a za snížené viditelnosti s pomocí svítilny

Signály pomocí lana „VODU“- provede se jedním trhnutím lanem, trhnutí se může v rozmezí 10 až 15 vteřin opakovat. V tomto případě to znamená žádost o zvýšení tlaku „Vodu STAV“ – provede se dvojím trhnutím lanem, opakování v rozmezí 10 až 15 vteřin „Nebezpečí!“ – Všichni ZPĚT „ - provede se několikerým rychle po sobě jdoucím trhnutím lanem

Děkuji za pozornost ……