Dobrovolníci v sociálních službách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolnické centrum při Diecézní charitě ČB
Advertisements

III. výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR
KONFERENCE K PROJEKTU ALTERNATIVNÍ PROGRAM NA PODPORU RODINY POŘADATEL: o.s. MOSTY PŘÍSPĚVEK: Diakonie ČCE – SSP v Mostě.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Zákon o sociálních službách
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana.
Dobrovolnické centrum Ostrava. DC ADRA Ostrava Nejsme poskytovatel soc. služeb 3 akreditace MV ČR na vysílání dobrovolníků do soc. a zdrav.zařízení –
Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.. Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Sociální rehabilitace pro děti, mládež a mladé dospělé, ohrožené společensky nežádoucími jevy.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Program PĚT P. Pět P je… Sociálně preventivní volnočasový program Sociálně preventivní volnočasový program Zaměřuje se na: Zaměřuje se na: Přátelství.
Přínos dobrovolnického programu pro onkologické pacienty
DOBROVOLNICTVÍ V DIVADLECH Akreditace dobrovolnické služby.
1 Dobrovolnictví v sociálních službách Mgr. Jindřiška Návarová.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Ministerstvo vnitra odbor prevence kriminality oddělení preventivních programů, dobrovolnické služby a lidských práv Mgr.
Dobrovolnictví jako sociální služba, nebo příspěvek ke zdravotní péči?
Seminář o využití dobrovolníků v knihovnách Pořadatelé: Národní knihovna ČR, SKIP ČR, Knihovna Kroměřížska Místo konání: Knihovna Kroměřížska 7. – 8. 6.
DOBROVOLNICTVÍ „Je jedním z nejkrásnějších zadostiučinění tohoto života, že žádný člověk nemůže upřímně pomoci druhému, aniž by nepomohl i sám sobě.“ Ralph.
Program EU „Mládež v akci“ EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA.
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
KOMPAS = sociálně preventivní volnočasový program pro děti ve věku 8 – 15 let Zaměřený na:KOMunikaci PArtnerství Spolupráci V současné době je program.
Tříleté zkušenosti se zapojením do paliativní péče v rámci psychické podpory pacientů i rodinných příslušníků Mgr. Milena Malá, Zdravotní klaun, o. p.
Dobrovolnická služba v muzeu a knihovně Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Za dobrovolnickými příběhy na severní Moravu do Slezské diakonie.
Definice dobrovolnictví
Specifikace cíle práce. Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme jako výzkumnou.
Specifikace cíle odborného textu. Předmětem zkoumání mohou být  Skutečnosti a jevy ve společnosti (Jak se lidé vyrovnávají se ztrátou zaměstnání? S jakými.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Dobrovolnictví na Praze 14. Lucius Annaeus Seneca, římský filozof „Člověk je zrozen k vzájemné pomoci “ Setkání s NNO 2016.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
DOBROVOLNICTVÍ nejen V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH. HISTORIE, mezníky r zemětřesení v Japonsku r Mezinárodní rok dobrovolníků Mezinárodní den.
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
1 Projekt : „ PODPORA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ“ DOBROVOLNICTVÍ - je svobodně zvolená činnost, konaná ve prospěch druhých bez nároku na odměnu.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Koordinační skupina OZP Vít Kaška. Seznam členů Agentura Naděje Agentura Osmý den, o. p. s. Agentura osobní asistenční služby o. s. Asociace vozíčkářů.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
MUDr. František Schneiberg
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Metodická podpora poskytovatelů a pracovníků sociálních služeb
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Dobrovolnické programy
Sociálně aktivizační služby
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Transkript prezentace:

Dobrovolníci v sociálních službách Dobrovolnické centrum, o.s.

Dobrovolnické centrum, o. s. Sídlo: Prokopa Diviše 1605/5 400 01 Ústí nad Labem Poslání: „Občanské sdružení Dobrovolnické centrum vytváří a poskytuje profesionální zázemí dobrovolníkům a propaguje dobrovolnictví jako přirozenou součást života.“ Propojujeme 2 strany – ty, kteří mají ochotu věnovat se druhým, mají čas a chuť dělat něco prospěšného s těmi, kteří je potřebují působíme 12. rokem. Během této doby působilo v rámci DC téměř 1000 dobrovolníků

Možnosti uplatnění dobrovolníků v SS prostřednictvím DC SAS pro rodiny s dětmi Pět P KOMPAS TSP Manažerská akreditace profesionální systém spolupráce mezi akreditovaným DC a organizacemi Ústeckého kraje. Funguje na principu vysílání dobrovolníků DC (vysílající organizace) do partnerských (přijímajících) organizací, dle zákona o dobrovolnické službě.

Přijímající organizace v Ústeckém kraji Domov pro seniory Dobětice, p.o. – pomoc seniorům Domov pro osoby se zdravotním postižením, p.o. (Trmice, Všebořice, Hliňany) – pomoc zdravotně postiženým Diakonie ČCE Most – pomoc osobám sociálně slabým; pomoc při péči o děti, mládež a rodiny v jejich volném čase Diakonie ČCE Litoměřice – pomoc zdravotně postiženým Městský ústav sociálních služeb Jirkov – pomoc seniorům, zdravotně postiženým Kojenecké ústavy Ústeckého kraje, p.o. – pomoc osobám sociálně slabým, zdravotně postiženým, pomoc při péči o děti Centrum pro rodinu Terezín, o.s. – pomoc osobám sociálně slabým; pomoc při péči o děti, mládež a rodiny v jejich volném čase Dobrovolnické centrum, o.s. – pomoc při organizaci dobrovolnické služby Fokus Ústí nad Labem – pomoc zdravotně postiženým Centrum sociálních služeb Děčín, p.o. - pomoc seniorům, zdravotně postiženým Rodinné centrum Slunečník - pomoc při péči o děti, mládež a rodiny v jejich volném čase Dětský domov a Školní jídelna na Střekově, p.o. – pomoc osobám sociálně slabým, zdravotně postiženým, pomoc při péči o děti a mládež Domov pro seniory Velké Březno, p.o. – pomoc seniorům Domov pro seniory Podbořany, p.o. – pomoc seniorům

Legislativní ukotvení zákon č. 198 /2002 Sb. o dobrovolnické službě Vymezuje oblasti, ve kterých je možné vykonávat dobrovolnickou službu. Stát podporuje rozvoj a ochranu dobrovolníků. Povinnosti, které zákon přináší, se maximálně vztahují k organizacím, které s dobrovolníky spolupracují. zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách Upravuje postavení dobrovolníků v sociálních službách. Uvádí, že dobrovolníci v SS působí, a to za podmínek stanovených zvláštním právním předpisem – zákonem o dobrovolnické službě. Dobrovolníci nejsou profesionálními odbornými pracovníky v sociálních službách. Dobrovolníci by měli působit dle pravidel, které poskytovatel definuje prostřednictvím SQSS. (Zejména standardem č. 9 „Personální a organizační zajištění sociální služby“)

Systém práce s dobrovolníky v sociálních službách a jejich příprava Vyhledávání Proškolení Rozhodnutí Zasmluvnění Supervize Ukončení

Čím přispívají dobrovolníci zapojení v sociálních službách? Čas věnovaný potřebným Úsměv, empatie, ochota vyslechnout Vlastní zkušenosti, dovednosti Kreativita, nové nápady a pohledy

Jaké jsou „zisky“ dobrovolníků? zkušenosti získávání dovedností, které nejsou podmíněné předchozí praxí (např. komunikace s uživatelem) navázání nových kontaktů, vztahů dělají něco, co je opravdu baví, přitom získávají velké množství praktických zkušeností (které mohou využít ve škole, zaměstnání, soukromí...) možnost přispět společnosti pocit radosti, naplnění – obvykle vidíte okamžitý výsledek, víte, že vaše činnost má význam možnost dostat se s nižší mírou odpovědnosti blíže určité oblasti (konkrétní SS), možnost dostat se do prostředí, kam to běžně není možné po dobrovolnické zkušenosti vstupují do života daleko vybavenější pro to být citlivější, vnímavější vůči okolní komunitě, i když pak v sociální oblasti pracovně nepůsobí

Děkuji za pozornost a přeji spoustu šikovných dobrovolníků! www.dcul.cz