Ochrana osobnosti ve zpravodajství, v tisku a při reklamě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva
Advertisements

Právo na soukromí © Vladimír Plecitý, 2007.
Právo na osobní svobodu, právo na jméno a právo na podobu
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Všeobecné osobnostní právo
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Vedení správního řízení
Ochrana osobnosti Jméno a bydliště člověka © Vladimír Plecitý, 2012.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Právo na duševní a tělesnou integritu
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
Zásah do práva na ochranu osobnosti – domácí násilí Policie a institut vykázání © Vladimír Plecitý, 2011.
Občanské soudní řízení II.
Ochrana osobnosti Osobnost člověka
Právo pro podnikatele II
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Žádost rozhodnutí odvolání
Právní prostředky ochrany
Řízení o přestupcích.
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Právo na informace Tereza Danielisová,
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV - činnost a působnost - podnět Veřejnému ochránci práv - náležitosti - možnosti řešení.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Zpravodajská licence, par. 12 Občanského zákoníku Fyzická osoba má právo na ochranu projevů osobní povahy, proto mohou být použity nebo pořízeny jen se.
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
BT502Z – TPP – Zvláštní část
Všeobecné osobnostní právo
Subjekty trestního řízení
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Občanské právo procesní
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Předsoudní stadium trestního řízení
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
2. Správní trestání a správní delikty
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
SPRÁVNÍ ŘÁD V PODMÍNKÁCH POŽÁRNÍ OCHRANY JUDr. Leona Ošlejšková Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje ČERVENÝ KOHOUT 2007, České Budějovice
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Zákon o ochraně osobních údajů Miroslav Jurman Svobodný přístup k informacím
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_18_OBCANSKE_SOUDNI_RIZENI.
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
Právo nekalé soutěže: Právní prostředky ochrany
Práva a povinnosti mezi manželi
Aktuální judikatura k územnímu plánování
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Název vzdělávacího materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Procesní prostředky regulace správního řízení
Zákon č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů (tiskový zákon), ve znění pozdějších.
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
GDPR a budoucí redakční praxe
Ochrana osobnosti ve zpravodajství, v tisku a při reklamě
Transkript prezentace:

Ochrana osobnosti ve zpravodajství, v tisku a při reklamě © Vladimír Plecitý, 2007 Ochrana osobnosti ve zpravodajství, v tisku a při reklamě

Ochrana osobnosti fyzické osoby ve zpravodajství Zpravodajství dnes realizuje celá řada hromadných informačních prostředků. Hromadný informační prostředek = zpravidla agenturní zpravodajství, zpravodajské a ostatní publicistické části rozhlasového a televizního vysílání, zpravodajský film i zvukové a obrazové záznamy používané k pravidelné informovanosti veřejnosti o událostech, jevech a názorech u nás i v zahraničí. Zpravodajství se zabývá problematikou informací a kritikou, jakož i používáním podobizen, obrazových snímků a obrazových a zvukových záznamů. Tím nutně dochází ke střetu s jednotlivými hodnotami všeobecného osobnostního práva. Přesto lze konstatovat, že zpravodajství představuje hájení veřejných zájmů pouze tehdy, týká-li se věcí oprávněného veřejného zájmu a jestliže tomuto oprávněnému zájmu také slouží.

České občanské právo nestanoví, pokud jde o porušení práva na čest, jméno a soukromí, ve prospěch hromadných sdělovacích prostředků žádnou výjimku. Zejména nelze na tyto případy újmy vztahovat licenci, kterou ve prospěch tiskového, filmového, rozhlasového a televizního zpravodajství stanoví § 12 odst. 3 obč. zákoníku pro užití podobizen, obrazových a obrazových a zvukových záznamů. Zpravodajství v trestních věcech Jedná se zpravidla o informování veřejnosti o zadržení určité osoby, o uvalení vazby na ni, o zahájení trestního stíhání, o tzv. zpravodajství ze soudní síně apod. Platí zde povinnost dodržovat zásadu přiměřenosti užití a dále zásadu, že musí být dbáno takových oprávněných zájmů dotčené osoby, jichž je třeba bezpodmínečně šetřit. Při podávání informací rozlišovat případy, kdy jde : o osoby označené jako podezřelé z trestného činu o pachatele trestného činu, za něž byl pravomocně odsouzen o oběti těchto trestných činů, popř. další osoby

Zpravodajství v probíhající trestní věci – rozhodujícím kriteriem je ústavní princip presumpce neviny Pokud odsuzující rozsudek soudu nenabyl právní moci, nelze o zadrženém, o tom na koho byla uvalena vazba, o obviněném, o obžalovaném či o nepravomocně odsouzeném informovat jako o pachateli trestného činu. Je třeba se zdržet jakékoliv zpravodajské úvahy o vině této osoby, neboť vina je věcí hodnocení, které náleží výlučně soudu. Při podávání informací se vyjadřovat pouze jako o osobě, u které došlo k zadržení, ke vzetí do vazby, se kterou se vede trestní řízení apod. – u této osoby se jedná pouze o podezření z trestného činu !!! O určité fyzické osobě jako o pachateli určitého trestného činu je přípustné informovat veřejnost až po pravomocném odsuzujícím rozsudku soudu. Plná ochrana patří nevinným osobám, zejména rodinným příslušníkům (např. manželovi, dětem, rodičům, sourozencům pachatele).

Uvádění jmen a příjmení obětí trestných činů či jiných událostí nelze odůvodnit oprávněným zájmem veřejnosti na informaci. Ochrana osobnosti u osob tzv. veřejného zájmu Osoby veřejného zájmu = osoby veřejného života, které : vystupují při řešení různých otázek na veřejnosti, neboli jsou veřejně činny a tím na veřejnost vykonávají svůj vliv v oblasti politické, hospodářské, kulturní, sportovní a dalších, na sebe upoutávají zájem veřejnosti a tak se ocitají v zorném úhlu zpravodajství hromadných sdělovacích prostředků. Tyto osoby nemohou zabránit, aby se jejich osobnost stala předmětem zpravodajské činnosti v rámci podávání informace či kritiky, pokud se tak děje v oprávněném veřejném zájmu (včetně jejich jména a příjmení). Jedině oprávněný zájem odůvodňuje, aby ve střetu s právem na ochranu osobnosti byla v rozsahu a způsobem, který se podle tohoto kriteria jeví jako přiměřený, dána přednost veřejnému zájmu na zpravodajství.

Osoby veřejného zájmu se také někdy dělí do dvou skupin : 1) do první skupiny se řadí ty osoby, které se staly předmětem veřejného zájmu na základě vlastního rozhodnutí a svou činností na veřejnost vykonávají vliv (např. politici nebo pachatelé tr. činů), 2) do druhé skupiny se řadí osoby, které se staly předmětem veřejného zájmu bez vlastního volního rozhodnutí (např. oběti tr. činů, oběti dopravních nehod, jejich příbuzní apod.). U první skupiny osob – použití jejich jména ve zpravodajství lze na základě jejich souhlasu konkludentním jednáním, U druhé skupiny osob o takovém souhlasu nelze mluvit. Proto zde by pozornost sdělovacích prostředků o ně měla být co nejšetrnější.

Ochrana osobnosti fyzické osoby v reklamě Na reklamu se nevztahuje žádná ze zákonných licencí uvedených v § 12 odst. 2 a 3 obč. zákoníku ! Proto nakupující zákazník, host v restauraci, účastník výletu apod. musí se zachycením na obrazový snímek vyslovit souhlas ! Souhlas, aby takový snímek byl použit k žurnalistickým účelům ještě neznamená souhlas k použití reklamnímu! Stejné zásady platí o použití zvukových záznamů ! Souhlas k reklamnímu použití musí být výslovně vyžádán a osoba musí s takovým použitím výslovně souhlasit! Použití dopisů spokojených zákazníků v reklamě – opět třeba získat výslovný souhlas k otištění takového dopisu (písemnost osobní povahy)! I zde platí ochrana pro fyzickou osobu podle § 13 obč. zákoníku : Aby bylo upuštěno od neoprávněných zásahů do práva na ochranu její osobnosti Aby byly odstraněny následky těchto zásahů Aby jí bylo dáno přiměřené zadostiučinění, včetně náhrady nemajetkové újmy v penězích V úvahu přichází také odpovědnost za bezdůvodné obohacení !

Ochrana osobnosti fyzické osoby v tisku Speciální úpravu v tomto směru obsahuje zákon č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů (tiskový zákon) Právo na odpověď = dává osobě, o níž bylo v periodickém tisku uveřejněno difamující tvrzení, možnost vylíčit předmětnou záležitost vlastními slovy a bránit se tak proti uveřejněným sdělením. Sdělení obsahuje skutkové tvrzení, které se dotýká cti, důstojnosti nebo soukromí dotčené osoby. Sdělení je nepravdivé nebo pravdu zkreslující. Subjektem domáhajícím se uveřejnění odpovědi – jak osoba fyzická, tak osoba právnická. Po smrti fyzické osoby úprava koresponduje s úpravou § 15 obč. zák. Dotčený subjekt práva se proti uveřejněným sdělením může bránit také cestou obecných prostředků občanskoprávní ochrany, tj. podáním žaloby na ochranu osobnosti u soudu, která mu umožňuje nejenom morální, ale i peněžitou satisfakci.

Právo na dodatečné sdělení = bylo-li ve sdělovacích prostředcích uveřejněno sdělení o trestním řízení nebo o řízení ve věcech přestupků, anebo ve věcech správních deliktů proti osobě, kterou lze podle tohoto sdělení ztotožnit. Podmínky pro uveřejnění dodatečného sdělení jsou stejné jako u práva na odpověď : uveřejnění ve stejném periodickém tisku informace musí být formou a rozsahem přiměřená napadenému sdělení bezplatnost žádost o dodatečné sdělení (odpověď) musí být doručena vydavateli (provozovateli) ve lhůtě 30 dnů od uveřejnění difamující informace uveřejnění odpovědi do 8 dnů ode dne doručení žádosti o odpověď (dodatečné sdělení) do 15 dnů od uplynutí lhůty stanovené pro uveřejnění odpovědi (dodatečného sdělení) možno podat žalobu na realizaci svého práva k soudu, jinak právo zaniká Úprava tiskového zákona je obsažena i v zákoně č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání

Ochrana zdroje a obsahu informací Nový institut tiskového zákona, který umožňuje žurnalistům, resp. všem osobám, které se podílely na získávání a zpracování informace, právo odepřít soudu, jinému státnímu orgánu nebo orgánu veřejné správy poskytnutí informace o původu či obsahu důvěrně získaných informací. -Stejně tak mohou tyto osoby odepřít vydání nebo předložení věcí, z nichž by byl zjištěn původ či obsah těchto informací. Tiskový zákon současně výslovně stanoví, že zůstávají nedotčeny skutkové podstaty některých forem trestné součinnosti, vyjádřené v § 166 až 168 trestního zákona, a to v návaznosti na příslušná ustanovení trestního řádu.