Grafická a formální úprava písemných projevů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Advertisements

Základní pravidla pro psaní textů
Některá typografická pravidla (a různá další doporučení pro psaní textů na počítači)
Úprava písemností zpracovaných textovými editory (typografie)
Základní typografická pravidla
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Základní typografická pravidla
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zásady při pořizování rukopisů. Obecná pravidla  Používat znakové a odstavcové styly.  Zapnout automatickou kontrolu pravopisu.  Vypnout automatické.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
WORD – Formátování textu
PRÁCE S TEXTEM Kapitola 3.
Základní typografická pravidla
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: dubna 2012
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Jak správně psát O. Kánský Typografická pravidla snadná čitelnost textu estetický vzhled dokumentu ČSN v běžných textových editorech nelze.
Typografie, psaní textů na počítači
Písmo.
Typografie formální úprava
WORD – typografické zásady úpravy textu
Závěrečná fáze výzkumu
Informační zdroje Pravidla českého pravopisu
Typografické zásady Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Základní typografická pravidla
Modernizace výuky technických a přírodovědných oborů na UJEP se zaměřením na problematiku ochrany životního prostředí Modernizace studijních opor Typografická.
STRUKTURA OBCHODNÍHO DOPISU
Základní typografické zásady
Word Textový editor.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Jitka Smejkalová Název materiálu: Interpunkční znaménka Označení materiálu:
Úvodem Práce s texty je jedna z nejčastěji používaných činností při práci na PC. Psaní a editace textu Formátování textu Tvorba dokumentu.
Jak napsat odbornou práci?
INFORMATIKA 8 Zásady pro úpravy textů III2 – I8- 14.
ČÍSLOVKY.
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK227.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Základní typografická pravidla
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Setkání koordinátorů ICT Brno 23. ledna Úvod  Konečně!! Norma respektuje použití knižního písma, nepodporuje primárně strojopis  Příprava trvala.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základní typografické zásady
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Jitka Smejkalová Název materiálu: Značky Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PUK.OA2.916.
3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Práce s textem a základy počítačové typografie. Seznam nejznámějších programů CWord, WordPerfect,OpenOffice, StarOffice CT602, ChiWriter CVenturaPublishing,
ZÁKLADY TYPOGRAFIE.
Textový editor.
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
Značky a čísla Správně: Nesprávně: 12stupňové pivo, 12tistupňové pivo, 2sedačková lanovka, 5tidenní, pro děti do 14 let pro děti do 14-ti let, 8midenní.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_9A_19B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:9. Tematický okruh,
Typografie – hladká sazba Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Typografický pravopis Od Lenky Forstové převzala Lucie Pelikánová listopad 2007.
Inf Typografická pravidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_15.
TYPOGRAFIE Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Základní pravidla typografie
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4A_20 TÉMA: MS_WORD
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Název prezentace (DUMu) Interpunkce: dvojtečka Tematická oblast:
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Word – textový editor.
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
Typografický pravopis
Word - základní typografická pravidla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

Grafická a formální úprava písemných projevů Základní typografická pravidla

Písmo patkové Times New Roman, Courier, Bookman pro delší text pro čtení na papíře patky vedou oči po řádku bezpatkové Arial, Verdana, Trebuchet, Tahoma pro krátký text pro čtení na obrazovce pro prezentace http://pari.cz/96/patkove-vs-bezpatkove-pismo, 27.4. 2012

Mezery Mezi slovy je vždy 1 mezera. Mezeru píšeme za všechna interpunkční znaménka. , : ; ! ? Nikdy neděláme mezeru před interpunkci! Jan ,Ivan ,ale Aleš ne ! Slyšíš ? ŠPATNĚ Jan,Ivan,ale Aleš ne!Slyšíš? ŠPATNĚ Jan, Ivan, ale Aleš ne! Slyšíš? SPRÁVNĚ

Závorky a uvozovky Uvnitř závorek připojíme text bez mezer, vně s mezerami. Nářadí (lopaty a rýče) s sebou. SPRÁVNĚ Nářadí( lopaty a rýče )s sebou. ŠPATNĚ Úvodní uvozovky píšeme vždy dole, uzavírací nahoře. Text uvnitř připojíme bez mezer, vně s mezerami. „Nezapomeň přijít!“ SPRÁVNĚ „ Nezapomeň přijít! “ ŠPATNĚ

Značky jednotek, procent Mezi číslem a značkou je mezera. Tvoří-li značku dva nebo více znaků, následují za sebou bez mezery. 6 kg, 64 %, 12 Kč, 2 ‰. Samostatné výše položené značky (horní indexy) se připojují bez mezery. Pivo 12°, rozloha 20 m2. Značky měn V sestavách se značky měn píšou za peněžní částkou. V textech je lze uvádět za ní i před ní. 2 600 $, 25 €, £ 15

Měřítko, poměr, skóre Čísla se od dvojtečky mezerami neoddělují. 1:10 000 Exponenty, indexy Exponenty a indexy se připojují k číslici nebo k písmenu bez mezery na následující znakovou rozteč. (a + b)2; 10-5; 300 m3; 12 m2; H2SO4; CaCO3; HNO3

Teplotní stupně Značka pro stupeň se připojuje těsně ke značce stupnice. Mezi číslem a značkou je mezera. 15 °C; -20 °C Časové údaje Časové údaje se píšou dvoumístně a oddělují se dvojtečkami (08:00–12:00). Hodiny, minuty a sekundy lze krátit značkami h, min, s nebo zkratkami hod., h., min. V textu se časové údaje píší jednomístně (v 9 hod).

Spojení čísel se slovy nebo písmeny Mezera se nedělá tam, kde se spojuje číslo se slovem nebo s písmenem v jedno slovo nebo v jednu značku. 20násobek; 4násobný; 12denní; 2krát; odd. IIIb; Záběhlická 15a; formát A5 Jestliže se číslicí a značkou vyjadřuje přídavné jméno, píše se takový výraz bez mezery. 6V baterie = 6voltová; 100km rychlost = 100kilometrová; 8% sleva = 8procentní sleva

Spojovník Spojuje výrazy, které tvoří těsný významový celek. Píšeme bez mezer! u složených přídavných jmen modro-zelený, technicko-ekonomický u spojení typu C-vitamín; Rh-faktor při dělení slov na konci řádku

Pomlčka - delší než spojovník, - píšeme alt + minus na numerické klávesnici, - nebo alt + 0150. s mezerami pokud nahrazuje čárku spojení utkání Sparta – Slavia trať Praha – Ostrava bez mezer ve významu rozsahu od-do, rozmezí otevřeno pondělí–pátek částka Kč 200–300,- i městské části Ostrava–Poruba

Výpustka (tři tečky) s mezerou z jedné strany pokud nahrazuje vypuštěný text na začátku nebo na konci věty Přemýšlím… Už to mám! s mezerami z obou stran pokud nahrazuje slova ve výčtu věcí čárka je připojena k výpustce bez mezery Rýče, …, lopaty, kůly.

Konce řádků Na konec řádku nepatří neslabičné předložky v, s, z ,k a jednoslovné spojky a předložky a, i, o, u. Na jeden řádek se píší spojení, která k sobě významově patří: a. s., s. r. o., mn. č., př. n. l., FF UK 100 Kč, 10 kg, 21. 6. 2012, Fr. Trávníček, Ing. Čečetka, 2 500 lidí, 1 000 000 Kč Mezi slova, která se nemají objevit na dvou různých řádcích, vkládáme pevnou mezeru. Současně stiskneme tři klávesy: Ctrl + Shift + mezerník.

Výčty (odrážky a seznamy) Při psaní velkých písmen a interpunkce ve výčtech máme několik možností. Pokud si vybereme některý z následujících způsobů, v rámci jednoho textu jej pak musíme dodržet a postupovat jednotně.

Výčet 1 Jestliže jsou položky ve výčtu nevětného charakteru, začínáme každý řádek malým písmenem, na konci každého bodu výčtu píšeme čárku a výčet ukončíme tečkou. Objednejte v dostatečném množství: lahvové pivo, cukrovinky, ubrousky.

Výčet 2 Je-li výčet tvořen větami, jednotlivé položky zpravidla začínáme velkým písmenem a každý bod ukončíme tečkou. U dodaného zboží reklamujeme tyto závady: Lak na dveřích je oprýskaný. Barva prahu u dveří neodpovídá objednávce. V zásilce chybí kukátko.

Výčet 3 Jsou-li jednotlivé body výčtu dostatečně graficky odlišeny, a to umístěním na samostatném řádku, interpunkční znaménko (včetně tečky na konci) na konci řádku psát nemusí Problematikou úpravy písemností se zabývá řada příruček a typografických prací, např.: ČSN 01 6910 Úprava písemností zpracovaných textovými editory O. Kuldová, E. Fleischmannová, Jak psát obchodní dopisy a jiné písemnosti J. Kraus, J. Hoffmannová, Písemnosti v našem životě