Vzděláváme pro budoucnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití cloudových služeb ve školství
Advertisements

projektu „Škola na dotek“
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Active Citizens - komunitní vzdělávání pro střední školy Úvodní setkání učitelů Praha 18. března 2013.
Projekt EU Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka – základní krok do života CZ 1.07/1.2.33/ Číslo aktivity: 02 ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Vlastní hodnocení školy
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
ROZVÍJEJÍCÍ AKTIVITY V PROCESU VÝUKY V PRAXI
Evropské projekty v oblasti matematiky, přírodovědných a technických předmětů Barbora Grečnerová
VYUŽITÍ ICT PŘI TVORBĚ DUM
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
Projekt „Učíme digitálně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.3.00/ Profil Škola 21.
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Další vzdělávání učitelů v oblasti ICT Aktivity Domu zahraniční spolupráce Pavla Šabatková vedoucí odboru primárního vzdělávání DZS.
Projekt Asistentky v předškolní péči Marcela Machačková Osobní výpověď o absolvování kurzu a praxi v obecních MŠ.
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
Google Apps Kateřina Macháčková EU peníze školám Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Informační a komunikační technologie jako klíčový nástroj třídy budoucnosti Lucie Laitlová (DZS)
Matematika - 7. ročník Celá čísla - souhrn
Gymnázium Děčín. StudentUčitelé Škola Rodiče ŠkolaRodiče Student.
Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342
Ing. František Hůlka lektor webináře pro ICT metodiky
Zdravá škola.
CZ.1.07/1.2.17/ Základní informace o projektu  Rozpočet projektu: ,- Kč (žádné spolufinancování)  Příjemce projektu: ZŠ a MŠ Brno,
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU. Co Vás dnes čeká? Představení realizátora a partnera projektu Představení projektu a jeho aktivit Možnosti mobilních technologií.
ETwinning - on-line spolupráce škol Aktivitu eTwinning, podporující virtuální propojení evropských škol pomocí informačních a komunikačních technologií,
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Projekt METODIKA II Vítejte na dnešní prezentaci.
Evropské jazykové portfolio v praxi
ÚVODNÍ WORKSHOP Brno.  Cílem projektu je podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků základních škol s využíváním ICT ve výuce,
Inovativní projekty v oblasti moderních technologií.
Inkluzivní vzdělávání – problémy, otázky
Úvodní webinář pro ICT metodiky Mentoři: Ing. František Hůlka, Mgr. Miroslav Šucha.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Moderní trendy využívání ICT ve výuce
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Valná hromada CZESHA Rožnov pod Radhoštěm, 2013 Využívání ICT ve školství Irena Brifordová, ředitelka pro oblast škosltví, Microsoft Česká republika.
Petr SUCHÁČEK, Gabriela ŠTEFANOVÁ. * Teoretická část  Instituce a ICT  Učitelé a ICT  Studenti a ICT * Empirická část  Dotazníkové šetření mezi spolužáky.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/ DIDAKTIKA ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ S ICT Autor: Mgr. Vendulka Vorlová.
Dotkněte se inovací OP VK 51 CZ.1.07/1.3.00/
B Y O D Otázky, které nastolily dva roky experimentálního ověřování projektu BYOD – Vzděláváme pro budoucnost Studijní materiál v rámci projektu Informační.
Hlavní partner:Partneři: Cyklus vzdělávání ITuniverzita.cz Ing. František Hůlka Mgr. Miroslav Šucha : Úvod – zahájení cyklu vzdělávání.
Klíčové aktivity projektu Mgr
Metodická pomoc realizátorům MAP zejména v oblasti podpory kvalitního a společného vzdělávání dětí a žáků.
Kraslice, – Úvod – několik slov o projektu … – Naladíme se … – Nadané děti – Ing. Petr Čavojský / Mgr.
TECHNOLOGIE PODPORUJÍ DIFERENCIACI VÝUKY
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Cíle, vize a obsah projektu PPUČ
Konflikt, koření života
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

Vzděláváme pro budoucnost Referenční školy Vzděláváme pro budoucnost Autor: Jana Knesplová, Microsoft strana 1

www.VzdelavameProBudoucnost.cz + + = ZAŘÍZENÍ OBSAH VZDĚLÁVÁME PRO PODPORA VZDĚLÁVÁME PRO BUDOUCNOST + + =

Podpora - Školení www.PartneriVeVzdelani.cz 18 Vzdělávacích center Microsoft Partneři ve vzdělávání Školení zdarma či z prostředků DVPP Pro učitele a ředitele škol Využití technologií ve výuce: Office 2013 Windows Office 365 Tablety Windows ve výuce www.PartneriVeVzdelani.cz

Referenční školy Vzděláváme pro budoucnost Tabletová učebna (ZŠ Lyčkovo náměstí, Praha 8) Mobilní tabletová učebna (ZŠ Mnichovice) BYOD (Přines si vlastní zařízení) – infrastruktura (ZŠ Lupáčova, Praha 3) Tablety pro učitele (ZŠ Kunratice, Praha 4) Metodický partner projektu a Ondřej Neumajer

Pozvánka na setkání s učiteli Referenčních škol KDY: čtvrtek 15.května, 14 – 16.30h KDE: sídlo spol.Microsoft, Praha 4 Zvláštní host: Peter Pallo, učitel 1.stupně, Trstená, Slovensko, Aktivní učitel s bohatou zkušeností využívání moderních technologií ve výuce, dlouholetý spolupracovník Microsoft Slovakia, inovátor a autor blogu s 30 137 návštěvami  Registrujte se: janak@microsoft.com

Sdílení zkušeností Blog Vzděláváme pro budoucnost na www.RVP.cz Přispívají: Ředitelé, učitelé, IT správci škol, které zapojily tablety Windows do výuky. Zapojte se také! janak@microsoft.com

Úspěch 1:1 je podmíněn.. (autor: Ondřej Neumajer) 1) Škola má bohaté zkušenosti s využíváním ICT ve výuce ICT metodik, internet, školní on-line vzděl. prostředí, řešení tech. probl. 2) Škola se snaží být inovativní ŠVP není dogma, nejen frontální výuka, proj. výuka, spolupráce s rodiči 3) Učitelé jsou zvyklí se vzdělávat prezenčně i on-line, vedení podporuje a sleduje, výměna ped. zkušeností e-learning, webináře, virtuální hospitace, on-line videa, on-line komunity 4) Vedení je odhodláno navrhovat změny, vytvářet pro ně podmínky, učitelé je realizovat vedení školy má vizi, vize je sdílena, učitelé participují (BYOD, cloud)

Co jsme se (zatím) naučili 1. Technologie je jen nástroj. Klíčová je vize (ředitel) A provedení (pedagog) ..a co IT správce? Dát dětem do ruky tablet problém nevyřeší. Vedení musí mít představu, co s technologií chce dosáhnout, jak ji používat. A své strategioe se držet. Např. V Lyčkově nám. pan ředitel uvolnil IT správce na měsíc, aby byl k ruce paní učitelce = priorita. Součástí strategie musí být vyškolení učitelů. A dát jim tablety dříve než dětem, aby se dostatečně připravili.

2. Otázka času Od „frontální výuky s tablety“ po opravdu mobilní výuku SAMR Model Substitution Augmentation Modification Redefinition Substitution (pouhá náhrada) Augmentation  Modification  Redefinition (student zpracovává úkoly, které dříve nebyly proveditelné)

– zapojte učitele, děti i rodiče 3. Komunikace – zapojte učitele, děti i rodiče Pro školy zdarma Office – webové aplikace Email s doménou školy Online úložiště SkyDrive Lync Online, SharePoint www.office365proskoly.cz Implementace (malé ale snadné a jisté, žádné výběr.ř.) Ušetří – může utratit víc na službách Door opener

4. Classroom management –technický i didaktický pomocník pro výuku

5. Flexibilita aneb i to špatné může být k něčemu dobré 

se zaváděním tabletů Windows do výuky Praktické zkušenosti se zaváděním tabletů Windows do výuky Autor: Jan Korda, ředitel ZŠ Lyčkovo náměstí, Praha 8 strana 1

Zkušenosti se zaváděním tabletů od září 2013 5. ročník 27 žáků (6 dětí integrovaných) učitelka + asistentka 25 tabletů (MICROSOFT) + 2 dary rodiče + 2 škola Smysluplná škola, ZŠ a MŠ Lyčkovo náměstí 6, Praha 8

Cíl projektu: Zkvalitnění Vzdělávacího procesu Frontální výuka pracuje učitel tablet nemá smysl Činnostní výuka dělají žáci (všichni stejné zadání) výhoda tabletů není plnohodnotně využita Diferenciovaná výuka dělají žáci ve skupinách různé aktivity tablety pomohou, ale nemusí být pro každého Individualizovaná výuka dělají žáci dle svých individuálních potřeb plnohodnotné využití tabletů Tablety mají největší smysl, pokud učitel bude individualizovat ! Smysluplná škola, ZŠ a MŠ Lyčkovo náměstí 6, Praha 8

Efektivní a kvalitní vzdělávání Vzdělávání všech žáků na maximum jejich možností Individuální přístup při vzdělávání Jiná role učitele – činnostní učení, při hodině dělají dětí Učitel předkládá přiměřeně náročné úlohy Lehké úlohy demotivují Příliš těžké úlohy odrazují tvořivost vyhodnocení analýza aplikace porozumění Rozvoj myšlení dětí znalost

poznatky: Kvalitu vzdělávání zabezpečují učitelé, tablet jim k tomu může pomoci. Tablet je běžnou součástí dnešního života, nedělejme z něho školní pomůcku. Tablet není jen zdroj informací, je to nástroj k rozvoji náročného myšlení Smysluplná škola, ZŠ a MŠ Lyčkovo náměstí 6, Praha 8