Karel Hynek Mácha - Narozen 16.listopadu 1810 v praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Hynek Mácha.
Advertisements

ve fondech Památníku národního písemnictví
Karel Hynek Mácha ( – ) Máj
„EU peníze středním školám“
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Karel Hynek Mácha.
Vytvořila: Kristýna Kořínková
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Romantismus Lukáš Rozsypal.
Vypracovala: Lucie Hejčová Konzlutant : Mgr. Věra Chlupová
ROMANTISMUS 1. pol. 19. st..
Karel Hynek Mácha *16. listopadu 1810 v Praze
Karel Hynek Mácha
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Osobnosti národního obrození
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
František Hrubín Jan Musil.
Karel Hynek Mácha Anna Coufalová C2B.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_47_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Karel Hynek Mácha * 16. listopadu 1810 Praha † 6. listopadu 1836 Litoměřice * 16. listopadu 1810 Praha † 6. listopadu 1836 Litoměřice.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Karel Čapek.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Portréty literárních osobností světové literatury
Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Český jazyk a literatura
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
William Shakespeare.
Procvičování českého romantismu
Karel Čapek.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Egon Erwin Kisch (1885 –1948) Petra Henychová. „Zuřivý reportér“
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
Karel Hynek Mácha „Někdy tři čtyři slova jak uzavřená skříňka chovají celý poklad myšlenek.“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Karel Hynek Mácha 1810 Praha Litoměřice. Život Básník, prozaik,ochotnický herec Vášnivý cestovatel většinou chodil pěšky, vyhledával hrady, zříceniny.
KAREL HYNEK MÁCHA Mgr. Michal Oblouk
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Karel Hynek Mácha Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Alois Jirásek Alois Jirásek se narodil 23. srpna 1851 ve východočeském Hronově u Náchoda. A zemřel 12. března 1930 V Praze.
VY_32_INOVACE_05_Literatura 19. století Romantismus
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Alexandr Sergejevič Puškin
Jan Neruda Open Presentation.
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_32 KAREL HYNEK MÁCHA 1810 –
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_52_Karel Hynek Mácha
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
Máj Karel Hynek Mácha. Něco málo o spisovateli ( ) Karel Hynek Mácha byl českým básníkem, prozaikem, představitelem českého romantismu a zakladatel.
Moderní básnické směry v Čechách
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Kritický realismus - úvod
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
Transkript prezentace:

Karel Hynek Mácha - Narozen 16.listopadu 1810 v praze. - byl český básník a prozaik, představitel českého romantismu a zakladatel moderní české poezie. - Proslavil se jak svým životem, tak dílem, jemuž dominuje lyrickoepická skladba Máj (1836), jedna z nejvydávanějších českých knih. - letos má své 200. výročí narození

- Měl středně vysokou postavu - Snědý aristokratický obličej - Černé oči,vlasy a vousy kterými měl obrostlou celou bradu - Nosil černou vestu až nahoru zapnutou,černý šátek na krku bez límců

RODINA KOSTEL PANNY MARIE VÍTĚZNÉ MARIE ANNA KIRCHNEROVÁ ANTONÍN MÁCHA - jeho matka (1781-1840) - pocházela z rodu českých hudebníků. - jeho otec (1769-1843) - mlýnářský tovaryš, voják a později majitel krupařského krámku. Zde byl pokřtěn - měl bratra Michala Máchu

KARLOVO NÁMĚSTÍ (19. – 20. století) - Zde Mácha bydlel se svými rodiči do konce svých studií a odchodu do Litoměřic v září 1836; zde vznikla převážná část jeho literárního díla. - v domě u Hrbků

KOSTEL SV.PETRA na POŘÍČÍ Dnešní PŘÍKOPY - zde studoval K.H.M piaristické gymnázium Od podzimu 1830 navštěvoval na pražské univerzitě filozofickou fakultu Kostel u farní školy kam Mácha chodil Piaristé – řád zbožných škol (1832 a 1836)

LITERÁRNÍ DÍLO - Své první básnické pokusy psal v němčině...později od roku 1830 v češtině - Jeho první text : SVATÝ IVAN V prosinci 1831 vychází v časopise Večerní vyražení - v jeho tvorbě nacházíme sonety i lyrickoepické skladby - V próze – se věnoval historickým tématům - Jeho nejrozsáhlejší prací je román Cikáni Další jeho prózy: Pouť Krkonošská,Návrat,Klášter sázavský,Valdice,Rozbroj světů či Sen.

--> MÁJ<-- - zaujímá ústřední místo jak v jeho tvorbě, tak v dějinách české literatury. - Pracoval na ni na přelomu let 1835 a 1836 - Máj byl jedinou knihou, která mu vyšla za jeho života. Musel ji však vydat sám - Máj byl vydán 23. dubna 1836. Všech 600 výtisků se brzy rozprodalo. - líčí tragický příběh, k němuž autora patrně inspirovala reálná událost z roku 1774. - Dnes je Máj jednou z nejvydávanějších českých knih.

Herec a dramatik - zde ochotnicky vystoupil celkem v 16 hrách - v letech 1834 až 1835 - Sám se také pokoušel o dramatickou tvorbu (Bratři,Král Fridrich,Boleslav a Bratrovrah Divadlo Josefa Kajetána Tyla Stavovské divadlo

Cestovatel a malíř Z - Dochovalo se 115 kreseb a akvarelů - Maloval většinou hrady tak své dílo nazýval “hrady spatřené “ - První delší cestu vykonal Mácha v roce 1832; vedla z Prahy, přes Mělník, Kokořín, Housku, Doksy, na Bezděz. - Doprovázel jej Eduard Hindl,spolužák a přítel - Máchova cesta z Mělníka na Bezděz je dnes červeně značenou trasou KČT. Z

Hazmburk Karlštejn Houska Kost Okoř Valdštejn Bezděz Kokořín Točník

Ženy a syn - Máchovou první doloženou láskou byla Marinka Stichová - Na konci roku 1832 zahořel láskou k mladinké herečce Rošrové. - Snoubenkou a matkou jeho syna Ludvíka byla Eleonora Šomková - Syn Ludvík zemřel 5. července 1837 na psotník. - Dnešní podoba domu U červeného orla...Zde se seznámil s Lori Šomkovou

Poslední týdny a smrt - V neděli 23. října si z vrchu Radobýlu, kde upravoval svou poslední báseň Cesta z Čech, všiml požáru dole ve městě. Při obětavém hašení se nalokal vody, jež mohla být zdrojem jeho pozdějšího infekčního onemocnění - Jeho stav se rychle zhoršil,měl průjmy a často se dávil. - podle těchto příznaků zemřel v neděli 6. listopadu 1836 přibližně ve tři hodiny ráno na CHOLERU Hrob K.H.M na Pražském Vyšehradě Pamětní deska na domě v litoměřicích kde Mácha zemřel

Odkud jsem čerpal..???? - časopis P.uč Holubové ..... :))))) - Wikipedie otevřená encyklopedie - GOOGLE - SEZNAM.CZ - časopis P.uč Holubové ..... :)))))