Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní."— Transkript prezentace:

1 Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní znalosti s novými poznatky Mgr. Michaela Suchardová

2 Emanuel Frynta „Kukačka má tmavomodrý hlas.“

3 Představení:  český překladatel a básník  pracoval jako překladatel z povolání

4 Charakteristika tvorby:  snad vůbec nejvýraznější představitel nonsensové poezie v někdejším Československu  Nonsens = něco, co zcela nebo zčásti postrádá smysl, literární žánr vesměs humorný - s vlastní estetikou

5 Přehled díla: 1. Písničky bez muziky 2. Nová knížka pro děti o chvástavém štěněti  Humorné veršované bajky, portréty a filologické bajky vedou děti k přemýšlení o světě kolem sebe a lidech v něm.  Bylo jednou osm štěňat. Písmeno A měl na začátku jména ten nejsilnější z nich, Argus, B měl Baryk, C Cita, D Dalík, E Esta, F Flok, G měla Golda a H měl bíle a černě strakatý Hasan. Když se ta štěňata postavila do řady, malá psí abeceda byla hotová. Argus byl první a Hasan poslední. Ale s tím Hasanem, s tím bylo trápení!

6 Zajímavosti:   jeho otec byl pan řídící ve škole na Slapech, kam jezdila řada spisovatelů na prázdniny   nejraději jako chlapec trávil čas procházkami s Vladislavem Vančurou  byl hudebně nadaný, muzikální, uměl hrát na kdejaký hudební nástroj, který mu přišel do ruky   nejprve studoval malbu, teprve později si vybral literaturu   překládal hlavně z ruštiny   vlastní tvorbu publikoval převážně v časopisech   jeho blízký přítel byl dramatik, prozaik, herec a režisér Ivan Vyskočil

7 Použité zdroje:   cswikipedia.org [online]. 2000 [cit. 2011-01-24]. Emanuel Frynta. Dostupné z WWW:.   FALTÝNEK,V.radio.cz [online]. 28.3.2010 [cit. 2011-09-25]. O muzikálnosti spisovatele Emanuela Frynty. Dostupné z WWW:.


Stáhnout ppt "Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní."

Podobné prezentace


Reklamy Google