Spartská oligarchie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POLITICKÝ SYSTÉM ANTICKÉHO ŘECKA I.
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Období římské republiky
Sparta 1.
Vznik státních útvarů III.
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Název Sparta (nejvýznamnější řecké městské státy) Předmět, ročník
Hlavinková Karolína Opava 2010
Peloponéský spolek Kateřina Novotná 1.A.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Řecko Klasická doba BC.
Řecko-perské války (500 př.n.l. – 448 př.n.l.)
Spartské Vojenství.
Sparta.
Vytvořil : Vojtěch Margecín Zš: Ilji Hurníka
STAROVĚKÁ SPARTA (archaické období)
Sparta Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Sparta.
ATHÉNY A SPARTA.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Archaické období století př. n. l..
VY_32_INOVACE_2D.6.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Klasické období.
Řecko - Perské války kolem 500 př. n. l. byli řecké městské státy v Malé Asii ovládnuty Perskou říší krále Dárea I. proti perské nadvládě vypuklo neúspěšné.

Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Dějepis Starověk – Řecko 2 Pavel Šupka
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Starověký Řím.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_15 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Sparta.
Archaické období století př.n.l.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis
Peloponéská válka.
Dějepis Starověk – Řecko 3 Pavel Šupka
Starověká Sparta Petr Machala.
Sparta.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Dějepis Starověké Řecko 1.
Etruskové a založení Říma
Archaické období Dagmar Zemanová
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Antické Řecko (doba železná) Formování městských států (archaické období, 8. – 6. st. př. n. l.)
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Athény za Perikla a peloponéská válka Název sady: Staroorientální.

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Poleis. Athény a Sparta Název sady: Staroorientální.
ŘECKÉ DĚJINY.
ŘECKÉ DĚJINY ŘECKÉ DĚJINY. Pojem ANTIKA označuje kulturu starověkého ŘECKA a ŘÍMA rok 0 – zlom letopočtu 14. stol. př.n.l.476 n.l. období rozkvětu mykénské.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk,
Sparta ve starověku.
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Sparta Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-35_Řecké městské státy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Úvod
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Starověký řím 6. ročník NG.
Peloponéský spolek Josef Hanzl 6.B.
Peloponéská válka.
Digitální učební materiál:
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
ROZKVĚT ANTICKÉHO ŘECKA
VY_32_INOVACE_218_Mykénská civilizace
MĚSTSKÝ STÁT SPARTA.
PELOPONÉSKÉ VÁLKY 431 př. n. l. až 404 př. n. l.
Sparta Městský stát Markéta Petroušková 1.B.
Transkript prezentace:

Spartská oligarchie

Oligarchie Oligarchie je formou vlády, ve které má politickou moc v rukou pouze pár osob. Oligarchie ve Spartě - forma vlády, kde vládla mocná skupina aristokratů (sociálně a politicky privilegovaná vrstva starověké společnosti). Oligarchie svržena kvůli nespokojenosti se spartskou nadvládou thébskou hegemonií (371-362 př. n. l.).

Sparta Ze všech městských států starověkého Řecka hrála spolu s Athénami nejvýznamnější roli. Sparta byla starověká řecká obec a hlavní město stejnojmenného městského státu, nazývaného rovněž Lakedaimón. Jeho teritorium zahrnovalo území Lakónie na jihu Peloponéského poloostrova. V současnosti se poblíž původního antického sídliště nachází moderní Sparta. Sparťané byli Dórové, kteří si původní obyvatelstvo ovládli a podřídili. Podrobili si domorodce i okolní dórské kmeny, a aby je udrželi v područí, museli se stát vysoce kvalifikovanými vojáky.

Sparta – výchovný systém a voj. výcvik Docilovali toho tvrdým výchovným systémem a vojenským výcvikem. Chlapci žili v rodině pouze do sedmi let, poté se stali příslušníky družin, dostávali minimum jídla, hovořit směli jen tehdy, pokud byli tázáni a očekávala se stručná odpověď, když ve dvaceti letech absolvovali vojenský výcvik, byli do šedesáti let ve vojenské službě, Spartaň mohl založit rodinu až ve třiceti letech . Dívky v sedmém roce sice zůstávaly doma, ale také procházely výcvikem aby se vyrovnaly chlapcům – musely rodit zdatné válečníky a bránit město, když budou muži na válečné výpravě.

Sparta – výchovný systém a voj. výcvik Otec po narození vezme novorozeně na místo zvané lesché, kde dítě ohodnotí (jestli je silné, zdravé a vzrostlé) a jestliže je slabé a nepohledné, posílají ho do tzv. Apothet (propastí), do nichž tyto děti vházeli.

Sparta – obyvatelé Jedinými plnoprávnými občany byli Sparťané. Sparťané nikdy nepracovali v zemědělství, ani v řemesle či v obchodě – to pokládali za nečestné – měli na to lidi, perioky a heilóty, ale helióti byli prakticky otroci. Hoplít –starořecký pěší bojovník

Politické zřízení ve Spartě Tvůrcem spartské ústavy byl polomytický Lykúrgos, jehož Sparťané pokládali za největší postavu svých dějin. Jelikož ohledně Lykúrgova života panují četné nejasnosti a záhady, moderní historikové nejsou zcela jednotní v názoru, zda skutečně existoval. V čele Sparty stáli dva králové voleni ze dvou rodů. Na doživotí byli voleni členové rady starších. Lidové shromáždění tvořili všichni dospělí a plnoprávní občané (od třiceti let).

Úpadkové období V období helénismu se Sparťané několikrát pokusili obnovit svůj dřívější vliv na Peloponésu, jejich snahy byly však pokaždé odsouzeny k nezdaru. Definitivní rozklad spartského státu nastal na konci 3. století př. n. l. poté, co král Kleomenés III. podlehl spojeným silám Makedoňanů a Achajů v bitvě u Sellasie. Sparta byla později přinucena ke vstupu do achajského spolku a nakonec se stala součástí římské provincie Achaea.