Sanace rodiny – Zahraniční zkušenost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Advertisements

VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Zkušenosti OSPOD s hostitelskou péčí
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Může být žena s psychotickým onemocněním dobrou matkou?
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
Farní charita Litomyšl
DÍTĚ V OBTÍŽNÉ ŽIVOTNÍ SITUACI MOŽNOSTI ÚČINNÉ SPOLUPRÁCE
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
PROGRAM SANACE RODINY v AMALTHEA o.s. Chrudim, 18. –
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Pavel Novák - zástupce komunitních služeb RE: FORMA, na které záleží
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti RNDr. Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Sociální práce s rodinou 3
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Dětský domov Jesenské – Projekt Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí CZ.1.04/5.1.01/ Tento projekt.
Náhradní rodinná péče.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
SOS dětské vesničky.
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
STŘEP české centrum pro sanaci rodiny Podpůrné služby pro ohrožené a náhradní rodiny z pohledu NNO Nadační fond J &T, PSP ČR,
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Paní Radka Životní p ř íb ě h. Fakta  Narozena 1959 (49 let)  Vystudovaná inženýrka, tak se i živí  Žije na chat ě  Má dobrou finanční situaci  V.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
SPONDEA, o.p.s. Brno Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Spolupráce OSPOD s intervenčními centry Spolupráce OSPOD s intervenčními centry-
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
KONFERENCE Šance pro děti v ohrožení na Vysočině
Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava je příspěvkovou organizací statutárního města Ostravy, zřízenou k Poskytujeme.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc při Dětském centru s komplexní péčí a podpůrnou rodinnou terapií „U nás v domečku“ Seznámení se zařízením,
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Rodina a typologie rodin
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Strategie transformace psychiatrické péče – v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR,
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
 Narodil se roku 1815 v Castelnuovo d'Asti (dnes Castelnuovo Don Bosco) v Itálii  Zemřel roku 1888 v Turíně  Byl italský katolický kněz, světec, vychovatel,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
„Cesta za snem“ Prázdniny u moře
Rodina, náhradní rodinná péče
SOS dětské vesničky.
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Sociální práce s rodinou 4
FARNÍ CHARITA ČESKÁ LÍPA
OSPOD NOVÝ BOR A SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Mgr. Balážová Dana OSPOD Nový Bor
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Financováno Nadací Sirius
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Ústav vs. Komunitní služba
Rodičovství biologické a pěstounské
Děti se závažnou zdravotní a sociální anamnézou v kontextu mezinárodního osvojení Mikulov, Petra Jonášková.
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Transkript prezentace:

Sanace rodiny – Zahraniční zkušenost Petra Kačírková Children´s High Level Group

Příběh Deborah a Rosie Deborah- 40 let, trpí chronickou psychózou, bere i drogy. Přišla již o tři děti- 2 v pěstounské péči její matky, jedno v pěstounské péči její mladší sestry. Nejstarší dcera kolem 20-ti let. Děti s ní nechtějí komunikovat. Ona nechce komunikovat se svou matkou a sestrou.

Příběh Deborah a Rosie Deborah je v péči AOT(terénní tým)- protože s jinou službou nespolupracuje, odmítá že by měla nějakou nemoc, odmítá prášky. Není možno s ní mít pravidelné setkání v ambulanci. Přijde si kdy chce nebo se jí snaží AOT najít někde ve městě. Bydlí sama v obecním domě 3+1. Dostala ho, když měla ještě děti u sebe. S poslední dcerou ( nyní asi 8 let) jí AOT velice pomáhal. Christiane - podpůrná pracovnice týmu- v podstatě asi rok dělala náhradní matku. Deborah nebyla schopna vytvořit vztah, děti zanedbávala, byly jí nakonec odebrány.

Příběh Deborah a Rosie Nyní znovu těhotná, skrývala to, bála se, že jí dítě bude hned odebráno. AOT na to přišel, když byla cca v 5-tém měsíci těhotenství. AOT to oznámil Child protection service (registr ohrožených dětí)- ještě nenarozené dítě bylo dáno na seznam ohrožených dětí. Byla určena sociální pracovnice jako koordinátorka péče – Viky. Pravidelně se scházeli všichni členové týmu nějak relevantní k zajištění bezpečného vývoje očekávaného dítěte. (Tým byl po předchozích zkušenostech skeptický k možnostem změny, přesto bylo rozhodnuto zkusit zajistit službu tak, aby byla dána Deborah možnost o dítě se starat.)

Příběh Deborah a Rosie Deborah se o sebe nestarala, byla paranoidní (podobný stav jako před těhotenstvím ), ale tím tak ohrožovala i vývoj nenarozeného dítěte. Byla nedobrovolně hospitalizována na akutním oddělení (asi v 7-mém měsíci těhotenství). Na oddělení se s malou medikací zklidnila, byla ochotná zůstat (pravidelné jídlo apod.) - hospitalizace se stala dobrovolnou. Chodila si ven jak chtěla, ale spolupracovala,nebrala drogy (nebo jenom málo).

Příběh Deborah a Rosie Začal se plánovat porod- proto byla přeložena na psychiatrické oddělení ve všeobecné nemocnici, kde byla i porodnice. U porodu byl jeden člověk z porodního oddělení, klíčová pracovnice z AOT a Debořin psychiatr. Narodila se holčička a dostala jméno Rosie.

Příběh Deborah a Rosie Předem (již před porodem) byl domluven přesun na oddělení pro matku a dítě. Tam byla matka s dcerou asi 3 měsíce, pak se přesunuly do specializované pěstounské péče - dvě původně porodní asistentky, specializované na péči o děti rodičů s psychickými problémy. (Rodiče jsou v pěstounské rodině spolu s dítětem). AOT tým - klíčová pracovnice a psychiatr- dojížděl pravidelně 1-2x za dva týdny, zhruba hodinu cesty. Dojížděla i psycholožka. Pěstounky pomáhaly s výukou praktických věcí, navázání vztahu Deborah s Rosie.

Příběh Deborah a Rosie V pěstounské rodině byla matka a dítě cca 6 měsíců. Hledání nového bydlení. Postupně zapojování místních služeb. Deborah původně bydlela cca 70 km od místa, kde bylo oddělení pro matku a dítě, a kde se nakonec rozhodla usadit. Nechtěla se vrátit do Crawley - místa původního bydliště, měla obavu, že by se opět dostala do „drogařských“ kruhů.

Příběh Deborah a Rosie Postupně přebíral péči o Deborah a Rosie místní AOT. Docházela dětská sestra, Deborah chodila do klubu svobodných matek, do dětského centra. Pokud potřebovala něco obstarat bez Rosie, chodily hlídat pěstounky, u kterých Deborah s Rosie po porodu bydlely. Dále se konalo pravidelně cca 1x za 3 až 6 měsíců sezení všech. Asi v druhém roce Rosie rozhodnuto, že už nemusí být na registru ohrožených dětí , soud rozhodl o navrácení rodičovských práv Deborah.

Příběh Deborah a Rosie Deborah se postupně podařilo navázat kontakt se svou matkou a sestrou a postupně také se svými předchozími dětmi.

Sanace rodiny- zahraniční zkušenost Žít ve své vlastní rodině / pokud to neznamená závažné ohrožení zdraví a vývoje/ je jedno ze základních práv dítěte.

Sanace rodiny- zahraniční zkušenost Podpora nukleární “rodiny” (nejen ve smyslu klasického modelu rodičů a dítěte) tak, aby byla schopna plnit svou rodičovskou roli v rámci svých kapacit, je jeden ze základních pilířů systému péče o ohrožené děti v zemích, kde proběhla / probíhá transformace převážně institucionálního modelu péče v model převážně neinstitucionální.

Sanace rodiny- zahraniční zkušenost Udržet dítě (bezpečně) v rodině- či navrátit jej (bezpečně) do rodiny je základní filosofií, která prostupuje všemi službami v transformovaném systému.

Sanace rodiny- zahraniční zkušenost Základní filosofie netransformovaného systému je princip „Zubatá“- pokud vykážeš známky, že svou roli nezvládáš (či nenaplňuješ formální předpoklady k jejímu zvládání), vypadáváš ze hry a nastupuje stát jako velká náhradní matka prostřednictvím svých institucí.

Sanace rodiny- zahraniční zkušenost Podpora- sanace rodiny není tedy „specializovanou“ službou / i když v systému péče jsou některé služby- týmy více zaměřeny na přímou péči s biologickou rodinou než jiné/, ale je to PRINCIP péče a orientace celého systému.

Sanace rodiny- zahraniční zkušenost Včasná identifikace rizikové situace /rodiny/ Identifikace potřeb dítěte- identifikace potřeb rodiny vzhledem k pokrytí potřeb dítěte Identifikace zdrojů od vlastní rodiny přes zdroje přirozené podpory okolí- rodiny užšího i širšího rozsahu, po specializované služby. Vždy nejdříve hledat normální zdroje podpory a ty využívat a podporovat.

Sanace rodiny- zahraniční zkušenost Děkuji za pozornost. Petra Kačírková Children´s High Level Group www.chlg.org