Cash-Flow-at-Risk a investiční rozhodování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Referát pro Seminář z aktuárských věd Tereza Jarolímková ( ) Cena kapitálu ve výpočtu hodnoty důchodového pojištění (E. Pitacco, A. Olivieri.
Advertisements

Riziko zbytečného signálu v regulačním diagramu
F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Testování statistických hypotéz
Poptávka po penězích.
NORMOVANÉ NORMÁLNÍ ROZDĚLENÍ
Odhady parametrů základního souboru
Vlastnosti portfolií přípustných vzhledem ke stochastické dominanci Úvod Martin Dungl.
Rizika obchodování s pákovými deriváty Petr Gapko
_________________________________________
Ekonomické hodnocení Energetický audit budov Michal Kabrhel.
4EK416 Ekonometrie Úvod do předmětu – obecné informace
Aplikace při posuzování inv. projektů
Financování stavební zakázky
ANALÝZA CENNÝCH PAPÍRŮ
Systémy pro podporu managementu 2
Růst firmy. Příčiny a limity růstu firmy. Dynamický pohled na firmu
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
Nauka o podniku Seminář 9.
Základy ekonometrie Cvičení října 2010.
Odhady parametrů základního souboru
Aplikace při posuzování inv. projektů
Aplikace při řízení tržních rizik
N_OFI_2 Přednáška Počet pravděpodobnosti
Cash Flow Jiří Uhman.
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE: n maximalizace tržní hodnoty firmy a n udržování platební schopnosti.
1 Zkušenosti KCP se znaleckými posudky ve vztahu k Metodice „Znalecké posudky pro účely povinných nabídek převzetí“ Ivan Zahrádka, Komise pro cenné papíry,
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Řízení rizik II Jan Vlachý Vlachý, J.: Řízení finančních rizik; Eupress, Praha, 2006.
Řízení finančních rizik
Ekonomické modelování pro podnikatelskou praxi
Ekonomické modelování Reálné opce Reálnou opci lze interpretovat jako flexibilitu investičního projektu. –Opce zahájení/rozšíření projektu –Opce ukončení/útlumu.
Hodnocení pomocí metody EVA - základ
Ekonomické modelování Tržní riziko Změna hodnoty pozice v důsledku změn tržních cen. –Akciové riziko –Měnové riziko –Komoditní riziko –Úrokové riziko –Odvozená.
Analýza návratnosti investic/akvizic
Metody řízení tržních rizik
Základy ekonomického modelování
Průměrné vážené náklady kapitálu
Řízení a hodnocení banky
Podnikatelské riziko Podnikatelské riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku vlivem neočekávaných událostí. Provozní (operační) riziko Riziko vlastního.
Řízení finančních rizik Jan Vlachý Vlachý, J.: Řízení finančních rizik; Eupress, Praha, 2006.
8. přednáška Value Based Management (řízení hodnoty) – propojení cílů akcionářů s cíli managementu pro maximalizaci tvorby hodnoty pro vlastníky (shareholder.
Cíl přednášky Seznámit se
Referát pro Seminář z aktuárských věd Vít Šroller ( ) Diversifikace (J.F.Walhin)
VÝNOSY A HODNOTA FINANČNÍCH AKTIV
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
Problematika optimalizace portfolia
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Aplikace při posuzování inv. projektů
Finanční páka v podniku
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Analýza projektu.
Ekonomické modelování Tržní riziko Změna hodnoty pozice v důsledku změn tržních cen. –Akciové riziko –Měnové riziko –Komoditní riziko –Úrokové riziko –Odvozená.
Podnikové finance II Ing. Stanislava Čížková. Dluhopisy Pokladniční poukázky /ČNB, stát/ Komerční dluhopisy /stát, banky, obce, fy/ Depozitní certifikáty.
Hledisko projektu a investora Výnos a riziko
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Téma 8. Náklady kapitálu. Kapitálová struktura a její optimalizace 1. Náklady kapitálu a jejich kvantifikace 2. Teorie optimalizace kapitálové struktury.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Téma 13: Finanční plánování
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů Jana Soukopová
Investiční rozhodování.
TESTOVÁNÍ STATISTICKÝCH HYPOTÉZ
- váhy jednotlivých studií
Odhady parametrů základního souboru
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů
Příklad (investiční projekt)
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Transkript prezentace:

Cash-Flow-at-Risk a investiční rozhodování Jiří Hnilica Vysoká škola ekonomická v Praze jiri.hnilica@vse.cz

Cash-Flow-at-Risk (CaR) Metodika CorporateMetrics finanční skupiny RiskMetrics – aplikace metodiky VaR na nefinanční situace (www.riskmetrics.com). Absolutní CaR či absolutní EaR (Earnings-at-Risk) představují nejhorší možnou hodnotu kriteriální proměnné na dané pravděpodobnostní hladině α. Jedná o α% kvantil pravděpodobnostního rozdělení. „To calculate an absolute risk measure, we need to calculate the worst case potential value or result for particular confidence level.“(CorporateMetrics)

Cash-Flow-at-Risk (CaR) Relativní CaR či EaR je obdobou svých „absolutních protějšků“ s tím, že se ale vztahují k nějaké předem dané veličině – nejčastěji střední hodnotě nebo rozpočtované hodnotě z finančního plánu firmy. Stanovují, o jakou maximální hodnotu se může skutečný výsledek lišit od vztažné veličiny (střední hodnota, rozpočet) na předem určené pravděpodobnostní hladině. „Relative risk measures quatify, at a specified level of confidence, the maximum potential shortfall of earnings or cash flow relative to a target.“ (CorporateMetrics)

Hodnota podniku a CAPM Hodnota podniku odvozena od diskontování budoucích peněžních toků Diskontní sazba určená pomocí modelu CAPM, kde hlavní roli nehraje celkové riziko měřeno směrodatnou odchylkou, ale riziko tržní – měřené koeficientem beta (cca korelace s trhem)

Příklad Uvažujme firmu, která má před sebou poměrně rozsáhlý projekt. Nechť CO je CaR firmy bez projektu a nechť CN je CaR projektu. Za předpokladu normálního rozdělení je 5% CaR firmy bez projektu 1,65σ(CO). Číslo 1,65 plyne z vlastností normálního rozdělení. V případě standardizovaného normální rozdělení je toto číslo 5% kvantilem. V případě obecného normální rozdělení je tento kvantil právě 1,65 krát směrodatná odchylka.

Příklad - pokračování Riziko podniku s projektem je: kde σ(CO) reprezentuje směrodatnou odchylku cash flow firmy bez projektu, σ(CN) směrodatnou odchylku cash flow projektu a COV kovarianci mezi cash flow firmy bez projektu a cash flow plynoucím z projektu. Vliv rizika projektu na celkovou rizikovou expozici podniku je dán jak jeho volatilitou (směrodatnou odchylkou), tak jeho kovariancí (resp. korelací) s cash flow firmy.

Příklad - pokračování V případě, že nelze stanovit analyticky rozdělení cash-flow podniku, můžeme aplikovat simulace Monte Carlo. Numerický příklad: CO = 1000; σ(CO) = 300 Projekt: investice = 200; FCF na konci období = 300 Diskontní míra pro jednoduchost nulová →CN = 300; σ(CN) = 90

ρ = 0 ρ = 0,95 ρ = - 0,95

Závěr Závislost mezi projekty výrazným způsobem ovlivňuje celkový CaR. Existují-li náklady spojené s nedostatkem CaR, na který má projekt vliv, je nutné tyto náklady započítat do hodnoty projektu!