Lihoviny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Advertisements

Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Jana Hanosová a Jan Palán
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výroba kvasného lihu a destilátů
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob
Lucie Plincnerová 2009/2010 KBI/ APBI
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
Nápoje Podle účelu rozeznáváme :
Alkoholy a Fenoly.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
Druhy piva, skladování piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
VY_32_INOVACE_10_GAS_550_Sob
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Nealkoholické nápoje a alkoholické nápoje
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
ALKOHOLY A FENOLY II..
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Koření.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Nápoje a pokrmy Národní slovenské jídlo jsou halušky s brynzou.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Suroviny pro výrobu lihu A. Škrobnaté suroviny – brambory, obilniny (havarované obilí – např. napadené plísněmi) B. Cukernaté suroviny – ovoce, cukrová.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
Biotechnologie VÝROBA LIHOVIN PŘEDMĚTY LIHOVARSKÉHO PRŮMYSLU DĚLENÍ LIHOVIN: 1)DESTILÁTY - PÁLENKY vyrábí se kvašením a destilací základní sacharidické.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Technika obsluhy – Suroviny pro přípravu míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
PIVO A NÁPOJE NA BÁZI PIVA
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Škrob a výrobky ze škrobu
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Potravinářské zbožíznalství
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Alkoholy Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
Potravinářské zbožíznalství
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Nápoje (Révová) vína 1.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

Lihoviny

Lihoviny - definice alkoholické nápoje obsahují nejméně 20% alkoholů získaného rektifikací /úprava/ a rafinací lihu vyrobeného kvasným pochodem.

Třídění – způsob výroby Konzumní Značkové Destiláty pravé Destiláty řezané Ostatní

Třídění – dle obsahu cukru neslazené - obsah cukru je nižší než 90 g/l slazené tzv. likéry - obsah cukru je od 90 do 480g/l krémy tzv. emulzní likéry /obsah cukru je vyšší než 480 g/l

Lihoviny konzumní Jsou vyráběny míšením rafinovaného, jemného lihu, upravené pitné vody a ostatními přísadami /cukr, tresti.../

Lihoviny značkové Jsou vyráběny převážně za tepla speciálními technologickými postupy z rafinovaného jemného lihu, macerátu z bylin, drog, koření, ovoce, z destilované vody a dalších přísad/cukr, včelí med, révové víno, ovocné štávy..../

Destiláty pravé Jsou ušlechtilé lihoviny získané destilací z alkoholicky zkvašených surovin /ovoce, bobule, lesní plod.../, škrobnatých surovin,/obilí/ nebo révového vína a upravené destilovanou vodou.

Destiláty pravé Před vyskladněním se podrobují přiměřené době zrání a scelování. Destiláty vyráběné z ovoce známe také pod názvem PÁLENKY.

Destiláty řezané Jsou poloušlechtilé lihoviny vyráběné míšením destilátů - polotovarů s rafinovaným jemným lihem a destilovanou vodou a ostatními přísadami.

Ostatní lihoviny Jsou všechny lihoviny, které nelze zařadit do žádné z uvedených skupin.

Výroba lihovin dělí se do tří fází příprava a kvašení kvasu destilace kvasu zrání a úprava destilátů

Destilace kvasu Pomocí destilačních přístrojů. V nich se získává po několika postupech pod spolehlivou kontrolou ušlechtilý destilát. Destilační kotel je z měděného plechu a je opatřen míchadlem,které zabraňuje připálení kvasu během destilace.

Destilace kvasu Směs par vycházející z kotle přichází do chladiče, kde se čistí. Již vytékající lihovina přechází přes epruvetu, kde je umístěn lihoměr. Rektifikační kotel je menší a již bez míchadla. Lihové páry proudí znovu do chladiče, kde je další měřidlo.

Destilace kvasu Destiluje se dvoustupňovitě. První destilací se získává surový destilát nazývaný LUTR. Druhou destilací se získává vlastní ušlechtilý destilát.

Destilace kvasu Lutr se může skladovat a destilovat ­ rektifikovat podle potřeby. Druhá destilace probíhá již pomaleji a dělí se na: - úkap - který obsahuje větší podíl těkavých složek/aldehydů/ - střed - nazývá se jádro - dokap - obsahuje již větší množství kyselin

Zrání a úprava destilátů Požadovanou jakost získávají destiláty až teprve - stařením - scelováním - egalizací.

Zrání a úprava destilátů Staření je skladování destilátu po určitou dobu. Egalizace je vyrovnání stupňovitosti destilátu přidáním destilované vody. Scelování je mísení jednotlivých várek destilátu za účelem stálého udržení kvality.

Zrání a úprava destilátů Získaný destilát má typickou vůni použitého ovoce. Původně se používalo jen některé ovoce např. švestky na slivovici, meruňky, třešně, višně, broskve, hrušky, ale dnes se destiláty vyrábějí prakticky ze všech druhů ovoce/ z jahod - což je velice náročné, nebo drcením jalovcových bobulek a výhonků borovičného jehličí - Borovička/

Zrání a úprava destilátů Typickou chuť lihovinám dá tzv. macerace tj. luhování bylin, koření drog, ovoce, lesních plodů a zeleniny. Doba macerace je různá a závisí na druhu macerované látky.

Výroba lihu ze škrobnatých surovin Paření a zahřívání brambory, obilí se paří v pařáku stěny rostlinných buněk popraskají – vzniká směs směs ochladíme na 55°C

Výroba lihu ze škrobnatých surovin přidá se zelený slad – obsahuje enzym diastázy – škrob se změní na sladový cukr maltózu a potom na glukózu – vytvoří se ZÁPARA

Výroba lihu ze škrobnatých surovin KVAŠENÍ zápara se přežene do kvasných kádí přidá se zákvas nechá se kvasit – vzniká alkohol a jako vedlejší produkt CO2 a teplo

Výroba lihu ze škrobnatých surovin Destilace prokvašením zápary vznikne surový líh a tzv.VÝPALKY(krmivo pro zvířata)

Výroba lihu ze škrobnatých surovin REKTIFIKACE opakovaná destilace provádí se z důvodů čištění lihu RAFINACE – surový líh obsahuje : 90% ethylalkoholu, vodu, nepříjemně páchnoucí vyšší alkoholy PŘIBOUDLINA

Výroba lihu ze škrobnatých surovin REKTIFIKACE nejprve zředíme vodou na 50% předestilujeme – dojde k rozdělení na 3 fáze úkap(předek), rafináda, dokap

Výroba lihu ze škrobnatých surovin REKTIFIKACE úkap – předestiluje se při nižší teplotě než je bod varu, obsahuje vyšší alkoholy(použití –desinfekce,čistící prostředky) rafináda – čistý jemný líh – pro výrobu destilátů, likérů dokap – méně kvalitní – na výr. tech.lihu

Výroba lihu z ovoce Drcení – ovoce se rozmačká – vznikne rmut Kvašení – probíhá v kádích, přidá se zákvas,popř. cukr Destilace

Dělení lihovin 1) destiláty (pálenky) – vyšší obsah alkoholu 30 – 50% 2) likéry – lihovina s nižším obsahem alkoholu do 30% s přídavkem macerátů z ovoce, bylin, kořenů – základem jsou kvalitní destiláty

Druhy destilátu podle surovin Destiláty z vína Koňak – destilát z vína z francouzskéoblasti Cognac (ochranná známka) Kvalita koňaku je určena délkou zrání v dubových sudech, značí se ……

Druhy destilátu podle surovin …do 3 let ….3 až 8 let ….do 10 let V.O. do 15 let (velmi starý) V.O.P. přes 15 let (velmi starý produkt) V.S.O.P. přes 20 let (velmi speciál. Starý produkt) X.O. přes 30 let (extra starý) EXTRA kolem 50 let (extra)

Druhy destilátu podle surovin Známé koňaky Couvoiser Larsen Hennessy Frapin

Druhy destilátu podle surovin 2) ARMAŇAK – vyráběn ve francouzské oblasti Armaňak (např. Napoleon,Girland) 3) BRENDY – je obecný název pro pálenku z ovoce(stock, Dupuis