KARLŠTEJN.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gotika.
Advertisements

Středočeský kraj vytvořili:Barbora Kolářová a Lukáš Syrovátka
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
ČESKÝ STÁT ZA KARLA IV
Cestovní kancelář Cestovní kancelář NABÍZÍ…. Karlštejn M ajestátnýýýýýýýýý hrad se tyčí nad třpytivou hladinou Berounky jako němíý svědek té nejkrásnější.
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
PRAHA-hlavní město ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_61.
OD STŘEDOVĚKU PO RENESANCI
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Cestovní kancelář Silesia
Virtuální prohlídka hradu Švihov
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
Karlštejn.
Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vypracovali: Dominika Pavlovová Monika Pouzarová Zuzana Krejcarová
Pražský hrad Lukáš Onderka. informace Pražský hrad, historické sídlo českých králů Pražský hrad, historické sídlo českých králů Vystavěn9. století Vystavěn9.
Hrad Karlštejn Vystavěn 1348 Původní majitel Karel IV.
BEZDĚZ.
Nejlákavější kulturní památka
Česká gotika.
Dobřichovice a okolí.
Praha.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
Katedrála svatého Víta je největším a nejvýznamnějším pražským chrámem
Gotická architektura v Čechách
PAMÁTKY PRAHA.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
České země ve středověku
Český Brod.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: M. Motlová: PRAHA známá i neznámá, Euromedia Group k. s., E. Obůrková: Výlety s dětmi v Praze.
Karel IV. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_03_karelIV.ppt
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Na cestě do Kodaně.
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D8 - 2 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
PRAHA - historické jádro je největší městská památková rezervace vyhlášená v roce v roce 1992 zapsána na Seznam UNESCO jako první památka na území.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
 1348 založení Nového Města Pražského  1348 – Univerzita Karlova  1357 –začala stavba Karlova mostu- náhradou za Juditin most, který zničili povodně,
pol. 12. století - konec 15. stol.
GOTIKA.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
GOTIKA název gotika je podle Gótů
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_252_PAMÁTNÉ OBJEKTY
KRÁL ČESKÝ A CÍSAŘ ŘÍMSKÝ
VY_32_INOVACE_Lul_I_13 KAREL IV. vladař
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Hrad Bezdez zvuk mono.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
KARLŠTEJN KARLŠTEJN.
Královské město Rakovník
Klenot Prahy … … Karlův most !! Stereo Zvuk
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Transkript prezentace:

KARLŠTEJN

Hrad Karlštejn má mezi českými hrady výjimečné postavení Hrad Karlštejn má mezi českými hrady výjimečné postavení. Král a císař Karel IV. jej určil jako místo pro uložení královských pokladů, sv. relikvií a říšských korunovačních klenotů.

Architektonická posloupnost hradu začínala nejníže umístěnou Studniční věží a Purkrabským domem pokračuje mohutným Císařským palácem a nad ním Mariánskou věží , vrcholí Velkou věží.

Byl slavnostně založen 10. 6 Byl slavnostně založen 10.6.1348 za účasti pražského arcibiskupa Arnošta z Pardubic . Karel IV. jej poprvé navštívil r. 1355, kdy je také poprvé zmiňován první karlštejnský purkrabí Vít z Bítova.

Karel IV. dohlížel na dostavbu a výzdobu hradu, jehož dispozice byla podřízena neobvyklé funkci a poslání..

Vstupní brána

Hradby, Velká věž a střecha Mariánské věže.

Nejníže je na hradě položena Studniční věž, hradní studna je hluboká asi 80 m, nemá vlastní pramen, voda se přiváděla štolou z Budňanského potoka. Od r.1911, kdy byl na hradě zaveden vodovod se nepoužívá. Přesto vodní sloupec ve studni dosahuje dnes asi 12 m.

Hodinová věž – druhé hradní brány, má ve svém horním patře , zachovalý renesanční hodinový stroj z doby Rudolfa II., Jeho součástí je cimbálový zvon z r. 1609.

Ve spodním podlaží Hodinové věže je zavěšen velký Svatokateřinský zvon Ve spodním podlaží Hodinové věže je zavěšen velký Svatokateřinský zvon . Ten byl zhotoven již v době Karlově, přelit byl v 17.st. Původně byl umístěn v hradní zvonici Velké věže.

Velká věž s kaplí sv. Kříže, kde je zobrazen vesmír a kde podobně jak v Blaníku spí „boží vojsko“, a jedinečná galerie portrétů od Mistra Theodorika.

Velké nádvoří hradu.

Jedna z pověstí hradu – když zemřel Karel IV. zvony z hradního kostela Panny Marie prý zvonily samy od sebe.

Vstupní brána v Hodinové věži na Hlavním nádvoří a brána do samotného hradu.

z doby Karlovy a jiné poklady Mariánská věž s kostelem Panny Marie v 2. patře, kaplí sv. Kateřiny, v 1. patře je pokladnice a klenotnice, kde je vystavena kopie Svatováclavské koruny, antická gemna z doby Karlovy a jiné poklady

Po skončení I. prohlídkové trasy se vstupuje na druhé nádvoří .

Dřevěný most který spojuje Mariánskou věž s Velkou věží, v případě nebezpečí mohl být spálen.

Zdi Velké věže jsou silné až sedm metrů. Velká věž má samostatné hradby a čtyři strážné věže a nebyla nikdy dobyta. Zdi Velké věže jsou silné až sedm metrů.

nahrazující původní padací most. Spojení mezi Císařským palácem a Mariánskou věží umožňuje arkádový můstek, nahrazující původní padací most.

Schodů je na hradě dost a ty vnitřní jsou hodně vysoké.

ve Velké věži, 17 let poté co byl položen základní kámen. Stavebně byl Karlštejn dokončen r.1365, kdy byla vysvěcena kaple sv. Kříže ve Velké věži, 17 let poté co byl položen základní kámen.

Velké nádvoří s Purkrabským domem

Největší architektonickou pozoruhodností hradu jsou jeho čtyři kaple: kaple sv. Mikuláše, kostel Panny Marie, kaple sv. Kateřiny a kaple sv. Kříže (dříve Utrpení).

Do stavební podoby hradu zasáhla pozdně gotická a zejména renesanční přestavba, provedená v době Rudolfa II.

Purkrabství a jeden ze strážných kopců u Karlštejna.

Stavba hradu vrcholila na nejvyšším místě hradního ostrohu, samostatně opevněnou, 60m vysokou Velkou věží s kaplí sv. Kříže, kde byly téměř 200 let uloženy korunovační klenoty a český archív.

Purkrabství, Císařský palác, kde král pobýval, je zde největší síň hradu, na kterou navazuje kaple Sv. Mikuláše půlkruhového půdorysu a mohutná Velká věž.

Nádherná Berounka střeží krále hradů - Karlštejn. KONEC Nádherná Berounka střeží krále hradů - Karlštejn.