Neziskovky a spolupráce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOUS – činnost Koordinačního uskupení v letech
Advertisements

OBČANSKÉ SDRUŽENÍ „MAS Černý les“ Založení místního rovojového partnerství Bohumila Vařejková, MAS Černý les.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Konkurence a hospodářská soutěž
Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
Neziskové organizace a jejich financování
Grantová politika KC Praha. Jana Brežná, KC Praha Co je NNO (NGO): Nestátní nezisková organizace:  právní formou je občanské sdružení, obecně prospěšná.
Fundraising PE 415.
Finanční možností svépomocných skupin
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Komora sociálních podniků Ing. Vojtěch Miler Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS.
Rozdělení sektorů Neziskový sektor Může existovat na základě funkčního ziskového sektoru Ziskový sektor Plně zde působí tržní prostředí cíl = zisk.
ÚVOD Management a marketing
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Žďár nad Sázavou - Města budoucnosti ? Co je to zapojování veřejnosti, co je partnerství.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Města, obce a židovské památky – vzájemná spolupráce Vladimír Vihan, Obnova židovských památek v České republice.
Vícezdrojové financování Jitka Nesrstová Nadace VIA / Sdružení VIA.
Neziskové organizace a jejich financování
Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy university v Brně TRIALOG (Brněnský institut rozvoje občanské společnosti)
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
ÚVOD. ZMĚNY OPROTI INTERREG IIIA samostatný cíl strukturálních fondů = posílení významu, zvýšení objemu finančních prostředků pro českou stranu, zvýšení.
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
OSTATNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
1 Neziskové organizace Neziskovky jsou nedělitelnou součástí občanské společnosti a jako takové mají nezastupitelnou roli v rozvoji demokracie a řešení.
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Financování NO Systém veřejného financování - financování z veřejných rozpočtů Finance z neveřejných zdrojů (tuzemských i zahraničních) Nadace tuzemské.
Historie vzniku  celostátní všeoborové konference NNO, vznik Stálé komise konference NNO  celostátní všeoborová konference NNO,
Společně dáváme smysl Možnosti, příležitosti a úskalí pro NNO v sociálním podnikání RNDr. Bronislava Milinková ANNO JMK.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Ekonomika Zdroje finančních prostředků pro neziskové organizace 3. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.3_1_09.
NO – související pojmy Legislativa: Občanský zákoník (40/1964 Sb.) Fyzická osoba (§ 7-16 O.z.) – znaky: Způsobilost k právům a povinnostem Způsobilost.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Veřejná služba 2017.
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
SDRUŽENÍ NERATOV,z.s.
Subjekty a objekty veřejných politik
„Jsme rovnocenní partneři“
Hospodářská a sociální soudržnost EU
Další vnitrostátní předpisy
Festival lokální ekonomiky 2016
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Terezie Mertlíková, ředitelka
ORP a NNO Petr Holý.
NNO partner pro rozvoj kraje
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
SDRUŽENÍ NERATOV,o.s.
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

Neziskovky a spolupráce Ing. Tomáš Blažek Koordinační uskupení NNO kraje Vysočina tb@klubslunicko.cz Mgr. Milan Daďourek Sdružení Krajina www.sdruzenikrajina.cz dadourek@sdruzenikrajina.cz

Co jsou nevládní neziskové organizace (NNO) ? legislativně – občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, církevní právnické osoby, nadace, nadační fondy nakládání se ziskem – nedisponují volně, nelze dělit, daňové úlevy musí být do 3 let vynaloženy na hlavní ztrátovou činnost

Co jsou nevládní neziskové organizace (NNO) ? Nemají jistotu příjmů – musí bojovat o přežití (jako podnikatel) ALE Působí tam, kde pro podnikatele nebyl prostor pro zisk – v oblasti poptávky po veřejných službách (jako veřejná správa) Není validní chtít po neziskovce prokázat svojí užitečnost tím, že se finančně udrží na trhu. To je věc podnikání. Ale nedělejme z nich ani příspěvkovky – ztratí efektivitu.

Kde berou peníze ? dotace – stát, státní fondy, kraje, obce, EU granty – nadace a nadační fondy vlastní činnost a hospodářská činnost dary, sponzoři, veřejné sbírky, členské příspěvky dobrovolníci Problém: nestálost zdrojů, nedostatek rezerv !!

Kde berou peníze ? Příklad Sdružení Krajina: Vlastní činnost 1 036 710,- Kč Granty (Phare, Nadace Partnerství) 375 506,- Kč Dotace (SFŽP ČR, ÚP, Fond Vysočiny) 971 755,- Kč Ostatní 15 915,- Kč CELKEM 2 399 887,- Kč

Představa spolupráce Partneři se vzájemně respektují a věří si. Spolupráce je pro všechny partnery výhodná.

Příklady ze života NNO a kraj NNO kraje se pravidelně setkávají a delegovali své zástupce Těžko se hledá společná řeč, obtížně se navazuje komunikace a spolupráce navenek Je dobré „Hledat cesty“ ke spolupráci, osvědčuje se týmový přístup, je dobré mít vizi a strategii

Příklady ze života NNO a podnikatelé Hledali jsme finanční zdroje pro kulturní akci - Festival staré hudby O spolupráci jsme požádali Sdružení podnikatelů Podařilo se nám dobře vysvětli význam akce, vznikla nová tradice, máme dobré vztahy se sponzory

Příklady ze života NNO a místní správa S obcemi a místními úřady spolupracujeme při péči o přírodu. Připravili jsme i společné projekty. Problémy: Neznalost. Nedůvěra k NNO. Upírání příjmů pro NNO. (Na co peníze, jste přece neziskovka, ne ?) Častá nespolehlivost úřadů a obcí. Důsledky selhání ponese hlavně NNO.

Proč spolupracovat s NNO ? Mohou pružně reagovat na nové možnosti. Mají kvalifikaci, kterou obce a firmy většinou nemají: síťování organizací navrhování projektů, získávání grantů jednání s množstvím drobných subjektů ALE pomohou Vám jen, když přežijí. Nezapomeňte na oboustranný prospěch.

Co neziskovky do spolupráce přinesou ? Nové typy činností, nové přístupy Živý kontakt s místními lidmi Znalost méně běžných finančních zdrojů Zkušenosti s partnerstvím Zábavu

Neziskovky a spolupráce Ing. Tomáš Blažek Koordinační uskupení NNO kraje Vysočina tb@klubslunicko.cz Mgr. Milan Daďourek Sdružení Krajina www.sdruzenikrajina.cz dadourek@sdruzenikrajina.cz