Osobnosti českého školství v Blížejově

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
České země v Rakousku - Uhersku
Advertisements

Češi a Slováci za 1. sv. války
Protektorát Čechy a Morava
Vývoj české ústavnosti
ČESKÉ ŠKOLY V BLÍŽEJOVĚ Od roku 1894 až do konce první světové války-1918 Jana Braunová.
ČESKÉ ŠKOLY V BLÍŽEJOVĚ Vypracoval: Lukáš Hruška Ročník IX. Šk. rok 2006/07 Šk. rok 2006/07.
České školy v Blížejově v letech
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Bouřlivý rok 1848.
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
REVOLUCE 1848.
VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY
Školy v Blížejově po roce 1945 Vypracoval:Přemysl Skala Školní rok:2007/08 9.ročník v Blížejově.
Svět po 1. sv. válce.
Vznik Československé republiky
ČSR po 1. světové válce.
České země v 2. polovině 19. století
Úvodem Třebaže myšlenka samotného divadla v české řeči se zrodila již v 80. letech 18. století, zápas o její realizaci vzplanul až o 60 let později,
Ústavní listina Československé republiky
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Mnichovský diktát a jeho důsledky
Vývoj české ústavnosti
Tomáš Garrigue Masaryk
Habsburská monarchie za Metternicha
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
III/2 XVI.1 9. C
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Zápas o Československo
Lipany.  Lipany leží 4 km západně od Kouřimi.  První záznam o vesnici je z roku  Do české historie se zapsala bratrovražednou bitvou.  30.května.
Karel Čapek.
Vznik tělovýchovné jednoty SOKOL
Vznik Československa II.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
Tomáš Garrigue Masaryk
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
České země ve 2. polovině 18. století
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
19. století opakování.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_09 Název Májovci, Ruchovci, Lumírovci Téma.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
VY_32_INOVACE_23_Opakování – ČSR po první světové válce
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BLÍŽEJOV ZÁVĚREČNÁ PRÁCE IX. ROČNÍK
Bouřlivý rok 1848.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
První republika Československá‏
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI – 1. část
12. července 1872 v Trhových Svinech
Národní obrození Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_08_Česká historie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Anna Burdová Periklés (Περικλής).
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Alexander Bach 1813 – 1893 Fraňková Kateřina 4.B.
Transkript prezentace:

Osobnosti českého školství v Blížejově Autor: Patrik Rakowski IX. ročník Vypracoval dne: 12.5.2007 Místo: Blížejov

Obsah: Dr. František Lukavský str. 1 ředitel J. F. Svoboda str Obsah: Dr. František Lukavský str. 1 ředitel J. F. Svoboda str. 2 Příloha str. 3

Dr. František Lukavský ,,Tatíček hraničářů“. 10 Dr. František Lukavský ,,Tatíček hraničářů“ 10.října 1847 v Solnici pod Orlickými horami se narodil Dr. František Lukavský, též po právu nazýván ,, tatíčkem hraničářů“. Po vystudování gymnázia v Rychnově nad Kněžnou a filosofické fakulty v Praze nastoupil jako suplent v Českých Budějovicích. Poté vyučoval čtyři roky na reálce v Rokycanech a v roce 1903 konečně na vlastní žádost vyučoval na gymnáziu v Plzni. Již od mládí byl členem Mladočeské strany a bojoval proti rozpínavosti Němců a Maďarů v habsburské monarchii. Kvůli svým přednáškám musel jezdit na venkov do pohraničí, kde poprvé poznal problémy ,,českých hraničářů“. Tady poprvé vznikla jeho myšlenka pomáhat české menšině a zavádět zde české školy. Již v roce 1911 byl zvolen do říšské vídeňské rady, kde se zabýval menšinami a školstvím. Roku 1918 se stal členem revolučního Národního shromáždění za státoprávní demokracii v nové ČSR a dva roky nato se stal členem strany národně-demokratické, kde se staral o kulturní a hospodářské požadavky západočeských krajů.

Stál u kolébky všech českých škol v oblasti západních a jihozápadních Čech. Po 1.světové válce zakládá také školky a hlavně družstevní byty pro menšiny v Dobřanech, Lhotě, Liticích, Nové Vsi, Línech, Plešnici, Kozolupech, Touškově, Sulislavi, Chotíkově, Malesicích, Lišině, Stodě, Chotěšově, Holýšově, Stříbře, Tachově, Žihli a jinde. Opatrovna v Blížejově byla postavena díky dobrovolným sbírkám Dra Lukavského. Ostře kritizoval myšlenku o dvoujazyčných školách v západních Čechách. Za 1. světové války se staral o české školy, které měly být zrušeny kvůli financím. Roku 1932 postihla Dra Lukavského vážná choroba, a proto skončil s veřejnými činnostmi a odjel odpočívat na Babylon, kde píše do Národního listu a stále podporuje školy v pohraničí (naučil se proto psát levou rukou). Ráno 4.dubna 1937 umírá Dr. František Lukavský v Plzni. Všichni hraničáři utrpěli nenahraditelnou ztrátu. 8.dubna 1937 se uskutečnil slavný pohřeb, lidé z pohraničí zde projevili neskonalou úctu k Dr. Lukavskému, neboť neznal únavu, kdykoliv se jednalo o české školy v pohraničí a život lidí v této oblasti. Vždy je vyslechl a pomohl jim. Jméno Dra Lukavského zůstane vždy v krásné paměti národa, který mu vděčí za veliké dílo. Odešel milovaný . . . J. F. Svoboda

Ředitel Jan František Svoboda Ředitel Jan František Svoboda Jan František Svoboda je jeden z mužů, kteří se nejvíce zasloužili o vybudování nové školní budovy v Blížejově v roce 1932, pozdější ředitel obecné a měšťanské školy v této budově, autor brožury Boj o českou školu v Blížejově a později vydané brožury 40 let českého školství v Blížejově. Mimo jiné také předseda místního odboru N. J. P., místostarosta Tělocv. Jednoty ,,Sokol“, místopředseda Družstva pro rozvod elektr. energie v Blížejově. ◄ Titulní strana brožury Boj o českou školu v Blížejově,kterou napsal J. F.Svoboda.

Příloha ▲ Pohled na budovu české opatrovny Dra. Lukavského.

Zdroje: Brožura J. F. Svobody- 40let českého školství v Blížejově http//encyklopedie.seznam.cz http//referaty.atlas.sk

Děkuji Vám, že jste vydrželi až do konce mé prezentační práce.