Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly :

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD
Advertisements

ZNEČIŠTĚNÍ NA ZEMI.
Použitelné druhy biologických odpadů
Hlavní složky životního prostředí
Monitorování výuky odborných předmětů
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Ústav technologie vody a prostředí
Znečišťování vodních zdrojů.
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
Čistička odpadních vod
Čistička odpadních vod
ČOV (čistírna odpadních vod)
Ekologické aspekty vody
Čističky odpadních vod ČOV
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
Komunální odpadní vody a kaly
EKOLOGICKÉ ASPEKTY VODY
Technologie na úpravu pitné vody Eva Košarišťanová.
Voda a vzduch = základ života
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
Voda.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Zdroje pitné vody.
Ohrožování základních složek biosféry
Znečištění půdy a potravin
Jak se čistí odpadní voda
VODA – DĚLENÍ A ČISTIČKY VODY
Ellen zvolská , Veronika Frýdová , Sabina Hübschová , Natalie Vaitová
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
Voda Jaroslav Martykán 79974
Dodávka zařízení pro biologické a chemické čištění odpadních vod Technologie USBF.
MOŽNOSTI POUŽITI MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ PRO ZPRACOVÁNÍ SKLÁDKOVÝCH VÝLUHOVÝCH VOD Hlavní řešitel: Savchuk Nataliya Membrain 2013.
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Modelování čištění komunálních odpadních vod
Krajina a životní prostředí
Znečišťování ovzduší.
RNDr. Martin Culek, Ph.D. Geografický ústav Př.F. MU
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Čištění OV Způsoby – i v kombinaci –Fyzikální –Chemické –Biologické (biochemické) Typy biochemických procesů –Aerobní –anaerobní.
Biochemie a odpady Problémy –Ovlivnění rovnovážného stavu –Vyčerpávání zdrojů –Produkce odpadů –Možné následky – poškozování ŽP Řešení –Prevence – technologická.
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
Základy chemických technologií 2014 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
Voda a vzduch 1. VODA RZ
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
KOMUNÁLNÍ ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD ČOV Bubeneč. Zákony v ČR Hospodaření a nakládání s vodou se v ČR řídí těmito zákony: o Zákon č. 254/2001 Sb., Vodní zákon.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum : duben 2012  Název :VY_52_INOVACE_5.2.3.
Anotace Prezentace slouží k přehledu tématu problémy životního prostředí a jejich řešení - voda Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění vody Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
1 VODA Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VODA / DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 010 Autor:
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_03_.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Odpadní voda ČOV Praha Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Digitální učební materiál
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
OCHRANA ČISTOTY VOD I. RNDr. J. DURAS, Ph.D..
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Druhy vod.
Čištění OV Způsoby – i v kombinaci Typy biochemických procesů
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Transkript prezentace:

Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly : Isabela Hegerová Eva Šimonková Veronika Kunzová Monika Suchanová

Nečistoty v našich vodách 1. Fyzikální nečistoty: Pohyblivý materiál (písek, bahno) Plyny (metan, kysličník uhličitý, sirovodík, vzácné plyny) Oleje-tuky Organické látky atd. 2. Biologické nečistoty: Bakterie, řasy, améby, viry, plísně... 3. Chemické nečistoty: Dusičnany, dusitany, čpavek Kovy (arsen, rtuť, kadmium, olovo, železo, mangan atd.) Huminové kyseliny Fenoly Vysoký obsah solí Zbytky pesticidů

Odpadní vody Odpadní voda, je voda, jejíž kvalita byla zhoršena lidskou činností. Znečištění vody může být tvořeno rozpuštěnými nebo nerozpuštěnými látkami, za znečištění se ale považuje i například tepelné nebo radioaktivní znečištění. V naprosté většině případů musí být odpadní voda před vypuštěním do vodotečí čištěna.

Druhy odpadních vod Komunální odpadní voda vzniká každodenní lidskou činností - pochází z domácností, škol, úřadů, od živnostníků a podobně. Průmyslová odpadní voda vzniká v průmyslových podnicích. Míra a charakter znečištění vody záleží na druhu průmyslu, ale i použité technologii výroby. Průmysl produkuje odpadní vody jednak z technologických vod (což je voda přímo použitá ve výrobě) a jednak z chladicích vod (což je voda používaná na chlazení zařízení, ta bývá znečištěná „pouze“ tepelně). Splašky mají přibližně stejné složení. Kromě splašků obsahuje v případě jednotné kanalizace i oplachové vody (vodu z mytí ulic) a dešťovou vodu ze srážek. Zpracovává se na městských čistírnách odpadních vod (ČOV).

Čistírna odpadních vod Čistírna odpadních vod je zařízení, ve kterém dochází k čištění Odpadních vod. Setkáváme se s nimi, jednak v blízkosti různých provozů, kde slouží k čištění průmyslových vod, odpadních vod ze zemědělské výroby, a dále u měst a obcí, kde čistí vody komunální a smíšené, tedy komunální s průmyslovými. Čistírny mohou být mnoha typů. Rozdělují se hlavně podle velikosti a typu čistírenského procesu. Nejčastějším typem používaných ČOV v ČR je mechanicko biologická čistírna odpadních vod. Zvláštním případem může být např. čistírna radioaktivního odpadu.

Voda, voda....