IATROGENNÍ ZÁVISLOSTI – KDY PROBLÉM, KDY MILOSRDENSTVÍ.....?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Zkušenosti s podáváním SET v ordinaci praktického lékaře.
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Zvedněte telefon a zavolejte SESTRU V AKCI!
Následná a akutní rehabilitace po CMP
MUDr. Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF v Praze.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Koncepce sítě adiktologických služeb: pracovní verze 2012
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Návykové látky, závislosti
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
Sexuální poruchy Olga Bürgerová.
Opioidy v léčbě bolesti
Komunitní péče.
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
Alkoholismus.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Ambulance léčby bolesti
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Úhel pohledu algeziologa Vztah paliativní medicíny a léčby bolesti Dana Vondráčková Subkatedra léčby bolesti.
CHARITA OSTRAVA CHOS a Mobilní hospicová jednotka
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
*sych5c2/ 260*352ace s*61en/ s 4ž9v8n90 dr6g A24b 5nař92.
Bolest a primární péče MUDr.Bohumil Skála,PhD Praktický lékař pro dospělé SVL ČLS JEP Ústav soc.lékařství LF UK Hradec Králové.
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
Reintegrace žáků s chronickým onemocněním zpět do škol projekt TIMSIS Action Comenius 2.1 Action Comenius 2.1 Doba trvání projektu: 3 roky Doba trvání.
Biologické, psychologické a sociální dimenze
Případová studie Seminář 2014.
Základní principy geriatrie
Struktura bakalářské práce
Lucie Bankovská Motlová
Nutriční poradenství.
Struktura bakalářské práce Seminář2013. Bakalářská práce jako - dokumentovaný výsledek studia oboru na VŠ součást SZZK (její obhajoba)
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Závislost či nezávislost na „doživotí“?
Co jsou to revmatická onemocnění?
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: logopedie 2007–2016
Hodnoty v péči o seniory
Ošetřování nemocných v terminálním stádiu
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí
Transkript prezentace:

IATROGENNÍ ZÁVISLOSTI – KDY PROBLÉM, KDY MILOSRDENSTVÍ.....? Šebeš Andrej, Zimmelová Veronika Psychiatrická léčebna Červený Dvůr XIX. AT konference, Seč, červen 2013

Autoři - lékaři Psychiatrické léčebny Červený Dvůr – se léta zabývají terapií závislých. Oba jsou původním zaměřením internisté, postupně se specializující na léčbu návykových nemocí. Mají letité zkušenosti jak s ústavní odvykací léčbou závislých na mateřském pracovišti, tak s ambulantní substituční léčbou v o.s. Prevent v Českých Budějovicích.

Oba se kromě „klasických“ závislostí již léta setkávají s kontroverzní záležitostí – se závislostmi, iatrogenně navozenými. Všímali si jich již při svém dřívějším internistickém působení - ať to byly závislosti na opioidech u bolestivých stavů různé etiologie, a nebo „neurózy“ či deprese provázené masivním zneužíváním benzodiazepinů, původně většinou řádně ordinovaných lékařem.

Zabývají se jimi i nyní při odvykací léčbě obdobných pacientů, přicházejících do léčebny z AT ordinací, kdy ambulantní léčba většinou selhala. Autoři tyto pacienty vnímají jako pouhou špičku ledovce ve srovnání s celkovým počtem iatrogenně závislých lidí, získávajících své návykové medikamenty především od praktických lékařů, často však i jinými cestami.

Nemají v úmyslu kritizovat styl podávání opioidů u onkologicky nemocných pacientů, naopak, u nich je v terminálních stádiích choroby jejich ordinace doslova dobrodiním a spíše je otázkou, proč se ve zdravotnických zařízeních „opiáty“ vesměs poddávkovávají. V tomto ohledu je velmi záslužná činnost hospiců a i ambulantní „hospicové“ péče, kde se důsledně dbá na to, aby nemocní prožívali své „odcházení“ bez fyzického strádání.

U těchto lidí a pro tyto lidi je jejich krátkodobá iatrogenní závislost na návykových látkách doslova dobrodiním a milosrdenstvím, zásadně ovlivňujícím kvalitu jejich krátícího se života. Autoři vnímají tuto „závislost“ pozitivně a jednoznačně se stavějí za podávání dostatečných dávek „opiátů“ infaustně nemocným.

V tomto kontextu si samozřejmě uvědomují neostrou hranici mezi „snesitelnými“ bolestmi a bolestmi „nesnesitelnými“ při vědomí zcela individuálního vnímání bolesti každým z nás, kdy někomu stačí podávat neopiátová analgetika, někomu se stejnou diagnózou a obdobným rozsahem postižení nutno k úspěšnému tlumení bolestí podávat „opiáty“ ve vysokých dávkách.

Kladou si však otázku: jak pohlížet na doslova deseti - či spíše statisíce iatrogenně závislých lidí, kteří do psychiatrických ambulancí, natož do léčeben, nikdy nepřijdou? Tito lidé vesměs získávají návykové léky od praktických lékařů, ale nejen od nich, velmi často i od svých bližních, kteří je mají předepsané jak od „praktiků“, tak i od specialistů.

Jsou to různí „neurotici“ a „nespavci“ na jedné straně, na straně druhé pacienti s bolestivými stavy v rámci svých chronických chorob, jako jsou onemocnění pohybového aparátu, neurologické choroby, systémové choroby, onemocnění dýchacího, gastrointestinálního či vylučovacího traktu apod.

Autoři se ptají: Pro koho a kdy je závislost (zejména na opioidech) problémem a pro koho a kdy vlastně milosrdenstvím?

A odpovídají si: Závislost (zejména na opioidech, ale i např A odpovídají si: Závislost (zejména na opioidech, ale i např. na benzodiazepinech) je problémem pro jedince bez „premorbidně“ somatických a/nebo psychických onemocnění, čili pro „typicky závislé“ – pro toxikomany. Problémem je vždy a bez diskuse.

Naopak milosrdenstvím je pro závažně a chronicky somaticky nemocné, zejména seniory, a to nejen s infaustními onkologickými chorobami, ale i s vleklými bolestivými stavy nenádorové etiologie - jako jsou onemocnění pohybového aparátu, systémové choroby apod. Milosrdenstvím je vždy, ale je možno diskutovat, zda v některých případech nelze bolestivé stavy do určité míry ovlivnit i nemedikamentózně – např. stereotaktickými či jinými zásahy.

Dále si autoři kladou otázky: Koho máme léčit a komu více prospějeme tím, že jeho závislost neléčíme, Kdy vlastně „méně je více“?

A rovněž se ptají: Kde je ona hranice mezi léčit či neléčit, jak ostrá je tato hranice a máme vůbec právo ji stanovovat?

Na tyto otázky si odpovídají: Léčbu jednoznačně doporučujeme závislým – toxikomanům. Můžeme doporučit buď odvykací léčbu ambulantní či ústavní formou, event. můžeme nabídnout dlouhodobou terapii substituční – o výběru z těchto možností a jejich kladech i záporech jsme podrobněji hovořili zde na loňské konferenci.

Můžeme diskutovat, zda léčit z určité (někdy i rozvinuté) závislosti - např. na benzodiazepinech - seniory v pokročilejším věku, a nebo je v jejich „blažené závislosti“ ponechat? Aniž bychom podceňovali závislost právě na benzodiazepinech, která je velmi rozšířená, kloníme se k názoru, že právě  v těchto případech je milosrdnější tuto závislost neléčit. Právě zde platí, že „méně je více“.

Hranice mezi „léčit či neléčit“ zde samozřejmě není ostrá a jednoznačná, probíhá v mysli a zejména svědomí lékaře – adiktologa, který ji stanovuje, aniž by si však měl činit ambice být v jejím posuzování jakýmsi morálním arbitrem či dokonce soudcem.

Děkuji za pozornost a shovívavé a vlídné vyslechnutí 