SLUŽBY PRO FINANCOVÁNÍ ROZVOJOVÝCH PROJEKTŮ KLASTRŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Komunitární program PROGRESS
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
CzechInvest Koncepce podpory investic
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Optimalizace nákladů na vybavení firmy v oblasti informačních a komunikačních technologií Petr Očko Seminář Hospodářské komory ČR Jihlava, 21. května 2009.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Optimalizace nákladů na vybavení firmy v oblasti informačních a komunikačních technologií Petr Očko Seminář Hospodářské komory ČR Hradec Králové, 26. února.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Správa a distribuce dotací z fondů EU a státního rozpočtu ČR Tisková konference HVB Bank a České pojišťovny 3. října 2006.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Pojďme dělat obchod společně!
Zkušenosti z „terénu“ získané z poradenské praxe.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvěrové a záruční nástroje v rámci OPPI. 2 Obsah prezentace Výsledky OPPP ČMZRB v OPPI Záruční a úvěrové programy Nástroje podpory Změny v postupech implementace.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Postakviziční integrace Jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Pavel Seeman.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Fondy EU Podnikatelská akademie Zlín,
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
Financování firmy Zajištění finančních prostředků.
Prezentace produktů KB pro české exportéry do Ruské federace Business den Ruské federace Iveta Ocásková
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
RAIFFEISENBANK RUDOLF RABIŇÁK
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Řízení vztahu podniku k věřitelům
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

SLUŽBY PRO FINANCOVÁNÍ ROZVOJOVÝCH PROJEKTŮ KLASTRŮ ClusterForum pro inovace Petra Klůnová, Evropské kompetenční centrum UniCredit Bank Praha, 16. 3. 2009

OBSAH Evropské kompetenční centrum UniCredit Bank Dotační rozvojové financování Úvěrový proces Nabídka služeb UCB

UniCredit Bank Czech Republic – základní údaje

UniCredit Bank a ECC v ČR

Země kde skupina operuje skrz lokální banky ve kterých má významný kapitálový podíl Země kde skupina operuje skrz vlastní pobočky, rep. kanceláře, bankovní dceřiné společnosti či investiční centra (Pioneer) Země kde skupina má zřízena Evropská kompetenční centra Představení těch, kdo k nim mluví

Strategie firemního bankovnictví UniCredit Bank Kvalita služeb – individuální řešení pro firmy i segmenty: Největší společnosti s obratem přes 2 miliardy CZK Velké společnosti s obratem 150 milionů až 2 miliardy CZK Malé a střední společnosti (SME) s obratem do 150 milionů CZK Flexibilita a inovace: Profinancování velkých transakcí, ale zároveň dostatečná flexibilita potřebná pro malé a střední podniky Sofistikovaná finanční řešení nejen v pražské centrále, ale i prostřednictvím zkušených regionálních poradců a úvěrových specialistů Regionální specialisté zajistí díky svým kompetencím rychlé rozhodnutí o poskytnutí úvěru a pro malé a střední firmy je navíc připraven speciální úvěrový proces Významná pozice ve firemním bankovnictví: 13 % tržního podílu ve firemních úvěrech, 21 % tržního podílu ve firemních úvěrech v cizí měně Banka č.1 v ČR pro mezinárodní společnosti, banka č.1 ve financování komerčních nemovitostí Vedoucí pozice u projektového a strukturovaného financování

Banka a dotační rozvojové financování Proč se banky zabývají dotačním financováním? Dotační peníze tvoří součást prostředí, ve kterém se klienti pohybují Banka zná klienty, jejich záměry a má s nimi navázány dlouhodobé vztahy Pokud nedostane prostředky klient, dostane je konkurence Ke kompletnímu finančnímu servisu náleží dotační poradenství Financování dotačních projektů Dotace nepostačuje jako zdroj pro financování projektu Žadatel se musí podílet vlastními zdroji a zajistit financování před inkasováním dotace (Předfinancování / spolufinancování investic) Prokázání finančních kapacit pro realizaci projektu: výpis z účtu žadatele o dotaci nebo partnera projektu úvěrový příslib (závazný / nezávazný) úvěrová smlouva (účelová / bezúčelová / …) UniCredit Bank vyplácí prostředky fondů EU a státního rozpočtu Proč se vůbec dotacemi zaobírají banky? Základní propojení – základní činností bank je financování

Financování rozvojových dotačních projektů závazný příslib financování – banka posuzuje rizika úplně stejně jako u samotného financování Provedení dotačního auditu ze strany banky Nastrukturování financování dle skutečných podmínek schválené dotace překlenutí časového nesouladu mezi realizací a obdržením dotace (předfinancování: krátkodobé/střednědobé financování) financování záměrů (spolufinancování: dlouhodobé financování) vyplacení po ukončení projektu/etapy Hned v začátku si rozmyslete časový plán = KDY, CO budete od banky potřebovat (indikativní nabídka, závazná nabídka, úvěrový příslib, smlouva, …)

Možnosti financování I Předfinancování překlenutí období od zahájení realizace projektu po obdržení prostředků z dotace krátkodobé / střednědobé úvěr splacen z prostředků dotace = banka nefinancuje podíl vlastních zdrojů klienta v projektu banka nefinancuje DPH banka přistupuje k rizikům stejně jako u klasického financování Rizika platební – pokryto příslibem dotace performační = jestli klient splní podmínky dotace banka zkoumá bonitu klienta i kvalitu projektu příslib dotace není zajištění úvěru zdroje splácení – primární = dotace

Možnosti financování II Spolufinancování projektu střednědobé / dlouhodobé platí předešlé podmínky vzhledem k časovému faktoru přísnější posuzování zdrojem splácení nejsou dotace –> podrobněji se posuzuje projekt -> primární zdroj splátek = cash flow firmy vždy požadavek na podíl vlastních zdrojů klienta ! Budu potřebovat, aby banka „jen“ předfinancovala dotační část investice, nebo potřebuji její podíl na financování celého projektu?

Podklady potřebné pro vyhodnocení záměru Projektový záměr (v různých fázích: myšlenka / fiše / komplet) Účetní výkazy Výpis z OR Popis vztahů a vazeb (vlastnic./ekonom. vztahy, struktura majetku atp.) Finanční plán (zohlednění dopadů projektu na hospodaření) Požadavky na cizí zdroje (účel, částka, splatnost a její forma atp.) Nechceme nic navíc, než klient musí mít zpracované pro dotační projekt Bankovní poradce / analytik může poskytnout cenné připomínky, upozornit na rizika projektu…

Schéma úvěrového procesu Předkonzultace

Zpracování úvěrového případu Popis projektu, struktury financování, informace o společnosti Hodnocení finančního zdraví Analýza trhu, pozice, konkurenceschopnost, vývoj Management, účetnictví, vybavení atp. Hodnocení firemní skupiny CO je pro banky důležité? Co zejména může ohrozit ochotu banky financovat? CO z toho lze řídit… Můžeme to nějak konkrétněji vztáhnout na zdravotnictví? Na základě těchto dokumentů a informací banka vyhodnotí můj záměr

Předpoklady úspěšnosti Rozhodující je smysluplnost a rentabilita záměru a bonita klienta poraďte se o investici, hledejte oponenta, kritický pohled Buďte realisté: záměry je možné přizpůsobovat, ale ne přebudovávat Zajistěte včas prostředky na spolufinancování a předfinancování projektu Komunikujte s finanční institucí již v počátečních fázích plánování a přípravy projektu Hlídejte si Vaši bonitu. Bonitu nezkoumá pouze banka, ale také poskytovatel dotace aktivně ovlivňujte vlastní ratingové hodnocení Obecně platí, že přislíbená dotace/podpora neslouží k zajištění úvěru Schválení dotace není konec, ale začátek spolupráce Pravidlo 2+1: kde bylo použito, tam se 100% vyplatilo Co má klient chtít od (dobré) banky v dotační oblasti?

Předfinancování projektu – kontokorent SME kontokorent Krátkodobé úvěry, splatnost max. 1 rok Krátkodobé bankovní záruky, treasury obchody, akreditivy atd. Příjemci úvěru – firemní klienti, tj. právnické osoby s celkovým ročním obratem CZK 30 – 250 milionů Maximální výše rámce Celkový rating Zajištění Maximální výše úvěrového rámce Omezení poskytované výše 1+ až 4- Avalovaná bianco-směnka a/nebo další zajištění CZK 10.000.000 10% ročního účetního obratu Jiné zajištění nebo bez zajištění CZK 6.000.000 5% ročního účetního obratu 5 + až 6 CZK 2.000.000 6- až 10 Neposkytuje se

Co nabízí UCB klastrům? informační podpora informování o zaměření dotačních titulů a dalších forem veřejného financování dotační audit odborná pomoc při vyhledávání dotací a podpor pro investiční záměry klientů konzultace v oblasti tvorby projektů jak vytvořit projekt? co všechno tvorba obnáší? plánování finančních toků a zajištění zdrojů financování předfinancování, spolufinancování; nastrukturování dle podmínek schválené dotace konzultace v oblasti řízení a monitoringu projektů obdržením dotace/příspěvku vše nekončí, ale teprve začíná Co má klient chtít od (dobré) banky v dotační oblasti? zpracování projektových žádostí ve spolupráci se smluvními partnery banky ověřená spolupráce na desítkách projektů klientů finální výplata prostředků strukturálních fondů na účet žadatele od 1.1. 2007 vyplácíme prostředky strukturálních fondů kontakt a mezinárodní spolupráce se sítí ECC ve skupině výměna know-how a zkušeností Kontaktujte finanční instituci ještě před zahájením příprav

Dotační příležitosti – nejvýznamnější programy STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Operační program Podnikání a inovace Technologie pro výzkum a vývoj, inovační projekty Zavádění ICT v malých a středních podnicích Investice do nemovitostí Marketing na zahraničních trzích Školící střediska Úspory energie a obnovitelné zdroje Podpora klastrů Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Vzdělávání zaměstnanců Rovné příležitosti aj. NÁRODNÍ PROGRAMY Investiční pobídky Podpora investic ve formě slevy na dani Aktuální novelizace zákona Program TIP Podpora projektů výzkumu a vývoje Resortní program Ministerstva průmyslu a obchodu OSTATNÍ EVROPSKÉ PROGRAMY 7. Rámcový program Podpora aktivit v oblasti VaV, inovací a technologického rozvoje na úrovni EU

Kontakty Petra Klůnová Evropské kompetenční centrum petra.klunova@unicreditgroup.cz ecc@unicreditgroup.cz +420 221 112 977 +420 602 145 708 UniCredit Bank Czech Republic, a.s. Naměstí Republiky 3a 110 05 Praha 1